×

Εποχική Τριχόπτωση στις Γυναίκες: Αιτίες, Συμπτώματα & Λύσεις

 27/03/2024 6m, 1s

Η εποχική τριχόπτωση αφορά στην προσωρινή απώλεια τριχών που συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και της άνοιξης.  Οι τρίχες του τριχοθυλακίου, περνούν μέσα από διάφορα στάδια ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της φάσης ανάπαυσης και απώλειας. Κατά τη διάρκεια της εποχικής τριχόπτωσης, ένας μεγαλύτερος αριθμός τριχών από τις συνήθεις μπορεί να μπει στη φάση απώλειας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην έκθεση στον ήλιο, την ενδοκρινική ρύθμιση και τις γενετικές επιρροές.

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα γίνει αναφορά στην εποχική τριχόπτωση στις γυναίκες, στα αίτια που την προκαλούν, τα συνήθη συμπτώματα αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης.

 

Ποια είναι τα αίτια της εποχικής τριχόπτωσης στις γυναίκες;

Η ακριβής αιτία της εποχικής τριχόπτωσης δεν είναι 100% σαφής, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η εποχική τριχόπτωση επηρεάζει περισσότερες γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες . Παρόλα αυτά, η εποχική τριχόπτωση στις γυναίκες μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ορισμένοι από αυτούς είναι:

  • Κύκλος Ανάπτυξης Τριχών: Οι τρίχες βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων της φάσης ανάπαυσης και της φάσης απώλειας. Κατά τη διάρκεια των εποχών αλλαγής, όπως το φθινόπωρο και η άνοιξη, περισσότερες τρίχες μπορεί να μπουν στη φάση απώλειας, προκαλώντας την εποχική τριχόπτωση.
  • Αλλαγές στην Έκθεση στον Ήλιο: Η έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να επηρεάσει την υγεία της τρίχας και να προκαλέσει τριχόπτωση.
  • Αλλαγές στην Ενδοκρινική Ρύθμιση: Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, όπως οι ορμόνες του θυρεοειδούς και οι ορμόνες των οιστρογόνων, μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών και να προκαλέσουν τριχόπτωση.
  • Πρόβλημα Διατροφής: Η ανεπαρκής διατροφή ή η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών και να συμβάλει στην τριχόπτωση.
  • Στρες: Το στρες και το άγχος μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών. Μια άκρως αγχωτική περίοδος μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο ανάπτυξης των τριχών και να επιφέρει τριχόπτωση.
  • Ορισμένες Παθήσεις & Καταστάσεις: Ορισμένες παθήσεις, όπως η αναιμία, η θυρεοειδική δυσλειτουργία και άλλες ιατρικές καταστάσεις, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών και να προκαλέσουν τριχόπτωση.

 

 

💡Η εποχική τριχόπτωση εμφανίζεται συχνά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όπως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, και κάποια στιγμή την άνοιξη, όπως ο Απρίλιος και ο Μάιος.

 

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η εποχική τριχόπτωση στις γυναίκες;

Η εποχική τριχόπτωση στις γυναίκες μπορεί να παρουσιάζει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Αυξημένη Απώλεια Τριχών: Η εποχική τριχόπτωση συνήθως σημαίνει πρακτικά ότι θα δείτε αύξηση του αριθμού των τριχών που χάνονται κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος και του λουσίματος.
  • Ελαφριά Διασπορά Τριχών: Πιθανότητα να παρατηρηθεί ελαφριά διασπορά τριχών σε διάφορες περιοχές της κεφαλής.
  • Απουσία Άλλων Συμπτωμάτων: Σε αρκετές περιπτώσεις, η εποχική τριχόπτωση δε συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως κνησμό του τριχωτού της κεφαλής ή ερεθισμούς του δέρματος. Γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται προσοχή για κάθε πιθανό σημάδι τριχόπτωσης.
  • Συνδυασμός με την Αλλαγή Εποχής: Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της εποχικής τριχόπτωσης είναι η εμφάνιση της κατά τις εποχές αλλαγής, όπως το φθινόπωρο και η άνοιξη.

 

Πόσο διαρκεί η εποχική τριχόπτωση;

Κατά κύριο λόγο, η περίοδος της εποχικής τριχόπτωσης διαρκεί μόνο για 2-3 μήνες. Μια λογική εξήγηση γι’ αυτό είναι η επίδραση του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών, ο οποίος συχνά συμβαδίζει με τις εποχές του χρόνου. Η φάση αποβολής των μαλλιών συμβαίνει κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι τρίχες πρώτα εισέρχονται στη φάση Telogen, κατά την οποία αρχίζουν να αναπτύσσονται νέες τρίχες, και όταν μεταβούμε στην εποχή του φθινοπώρου, αρχίζει η φάση της αποβολής.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα μαλλιά μας. Το κρύο και ξηρό κλίμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο τριχωτό της κεφαλής, ξηρότητα και αίσθηση φαγούρας, γεγονός που επηρεάζει την εποχιακή τριχόπτωση.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί τη διαστολή των τριχοθυλακίων, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται πιο ευάλωτα στο σπάσιμο και την υπερβολική πτώση.

 

🤔 Ποιες είναι οι κατάλληλες βιταμίνες για την αντιμετώπιση της εποχικής τριχόπτωσης;

 

Πως αντιμετωπίζεται η εποχική τριχόπτωση στις γυναίκες;

Για να διαχειριστείτε την εποχική τριχόπτωση, μπορείτε να λάβετε υπόψη τις εξής συμβουλές:

  • Υγιεινή διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να συμβάλει στην υγεία των μαλλιών. Διάφορες βιταμίνες για τριχόπτωση μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των μαλλιών σας.
  • Φροντίδα μαλλιών: Προσοχή στην επιλογή προϊόντων φροντίδας μαλλιών. Θα πρέπει να ταιριάζουν στον τύπο των μαλλιών σας! Είναι πάντα καλή ιδέα να καταβάλλετε επιπλέον προσπάθεια για να διατηρήσετε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής ενυδατωμένα. Ένα ξηρό τριχωτό της κεφαλής μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και μεγαλύτερη τριχόπτωση.
  • Προσοχή με τις συσκευές περιποίησης μαλλιών: Αποφύγετε την υπερβολική χρήση θερμικών συσκευών, όπως σεσουάρ, πιστολάκια, και επίσης περιορίστε τη χρήση στεγνωτήρων μαλλιών.
  • Μείωση του στρες: Το στρες μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών, οπότε προσπαθήστε να εφαρμόσετε τεχνικές αντιμετώπισης του στρες, όπως το γιόγκα, σωστές αναπνοές και πρακτικές χαλάρωσης.
  • Επίσκεψη σε ειδικό: Εάν παρατηρείτε αυξημένη τριχόπτωση ή ανησυχίες για την υγεία των μαλλιών σας, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο ή ειδικό για να αξιολογήσετε την κατάσταση των μαλλιών σας.

 

Τα καλύτερα προϊόντα για την εποχική τριχόπτωση στις γυναίκες

Στο ηλεκτρονικό μας φαρμακείο μπορείτε να βρείτε μια σειρά από προϊόντα που θα βοηθήσουν στην άμεση αντιμετώπιση της εποχικής τριχόπτωσης στις γυναίκες. Τέτοια προϊόντα είναι: σαμπουάν για τριχόπτωση, βιταμίνες για τριχόπτωση, λοσιόν για τριχόπτωση, λάδι για τριχόπτωση και αμπούλες τριχόπτωσης.

Σαμπουάν για τριχόπτωση

Vichy Dercos Shampoo Energisant 400ml. Σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης
Vichy Dercos Shampoo Energisant 400ml

Το Vichy Dercos Shampoo Energisant είναι δυναμωτικό σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης. Το συγκεκριμένο σαμπουάν επαναφέρει τη ζωντάνια στα μαλλιά, αφήνοντας ευχάριστη υφή. Επιπλέον, είναι το μόνο σαμπουάν που περιέχει Aminexil, ένα αποκλειστικό μόριο ενάντια στη τριχόπτωση.

 

Frezyderm Hair Force Shampoo Women 200ml. Σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης
Frezyderm Hair Force Shampoo Women 200ml

Frezyderm Hair Force Shampoo Women είναι σαμπουάν από τη Frezyderm κατά της τριχόπτωσης. Αντιμετωπίζει τόσο την εποχική όσο και τη χρόνια αντιδραστική τριχόπτωση και τα αδύναμα μαλλιά.

 

Λοσιόν για τριχόπτωση

Pharmalead Toning Lotion for Men & Women 150ml. Λοσιόν κατά της τριχόπτωσης
Pharmalead Toning Lotion for Men & Women 150ml

Η PharmaLead λοσιόν για τριχόπτωση, προστατεύει και θρέφει τα άτονα και αδύναμα μαλλιά. Το προϊόν, με σύνθεση σε βιταμίνες, βιοτίνη και Octapeptide-2, περιποιούνται τα μαλλιά, εμποδίζοντας το σχηματισμό σμήγματος, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αναστολή της απόπτωσης των μαλλιών, χαρίζοντας υγιή και λαμπερή όψη.

 

Βιταμίνες για τριχόπτωση

Klorane Πακέτο Προσφοράς Keratincaps Force & Vitalite Cheveux et Ongles Συμπλήρωμα Διατροφής 3x30caps 2+1 Δώρο
Klorane Πακέτο Προσφοράς Keratincaps Force & Vitalite Cheveux et Ongles Συμπλήρωμα Διατροφής 3x30caps 2+1 Δώρο

Αν ψάχνετε βιταμίνες για τριχόπτωση, η Klorane έχει το ολοκληρωμένο πακέτο ενάντια στην τριχόπτωση! Η βέλτιστη σύνθεση του KERATINcaps θρέφει τον βολβό της τρίχας χάρη στα θρεπτικά του συστατικά που χαρίζουν δύναμη και ζωντάνια στα μαλλιά.

 

Λάδι για τριχόπτωση

Apivita Natural Oil Laurel 100ml. Λάδι για τριχόπτωση
Apivita Natural Oil Laurel 100ml

Το Apivita Natural Oil είναι βιολογικό λάδι για τριχόπτωση. Το προϊόν είναι ιδανικό για ξηρά και εύθραυστα μαλλιά. Επιπλέον, δίνει λάμψη, ζωντάνια, ενώ με τη σύνθεση Βιταμίνης Ε, ενισχύει τη δομή της τρίχας.

 

Αμπούλες τριχόπτωσης

Vichy Dercos Aminexil 5 - 21x6 ml
Vichy Dercos Aminexil 5 – 21×6 ml

Το Vichy Dercos Aminexil Intensive είναι αμπούλες για την αντιμετώπιση της γυναικείας τριχόπτωσης. Το AMINEXIL CLINICAL 5 είναι η νέα αγωγή «πολλαπλής στόχευσης» κατά της τριχόπτωσης σε μονοδόσεις (αμπούλες) από τη Vichy. Εξασφαλίζει άμεση αποτελεσματικότητα χάρη στο νέο πεδίο δράσης του στο τριχωτό της κεφαλής και σε έναν αποκλειστικό συνδυασμό ενεργών συστατικών με 5 κρίσιμους παράγοντες.

 

 

 

❤️ Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εποχική τριχόπτωση είναι συνήθως προσωρινή και αντιμετωπίζεται καλά με υγιεινές συνήθειες διαβίωσης, κατάλληλη διατροφή και φροντίδα των μαλλιών. Εάν όμως παρατηρείτε συνεχή και υπερβολική τριχόπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, όπως έναν δερματολόγο, για περαιτέρω αξιολόγηση και συμβουλές.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα