×

Αποφύγετε τις ραγάδες της εγκυμοσύνης με φυσικό τρόπο!

 17/11/2023 4m, 59s

Η εγκυμοσύνη δημιουργεί αναταραχές τόσο στην ψυχολογία, όσο και στο σώμα μιας εγκύου γυναίκας. Πιο συγκεκριμένα για το σώμα, μια δοκιμασία τίθεται στην αντοχή του δέρματος. Αποτέλεσμα της δοκιμασίας αυτής είναι η δημιουργία των ενοχλητικών ραγάδων της εγκυμοσύνης.

Γενικότερα, τις ραγάδες τις ορίζουμε ως μικρές ραβδώσεις στο δέρμα, χρώματος ροζ ή ανοιχτό μωβ. Εμφανίζονται συχνότερα στην κοιλιακή χώρα κυρίως το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν η κοιλιά αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς για να φιλοξενήσει το μωρό το όποιο μεγαλώνει συνεχώς. Σε μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανιστούν στα παρακάτω σημεία: στους γλουτούς, στους μηρούς, στους γοφούς και στο στήθος.

 

Τι είναι οι ραγάδες εγκυμοσύνης και πότε εμφανίζονται;

Πρόκειται κατά βάση για γραμμοειδείς ουλές του δέρματος. Οι ραγάδες συνήθως κάνουν αισθητή την παρουσία τους κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Έχουν παρατηρηθεί, όμως, περιπτώσεις, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους από την εικοστή εβδομάδα της κύησης.

Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη σύνδεση των ραγάδων με κάποια ενδεχόμενη παθολογία μέχρι στιγμής. Η επιρροή τους όμως και μόνο στην εμφάνισή σας, είναι αρκετά ενοχλητική.

Στην περιοχή, όπου θα εμφανιστούν οι ραγάδες, το δέρμα αρχίζει και παίρνει μια ερυθρωπή απόχρωση, ενώ κατά κανόνα συνυπάρχει και τοπικό αίσθημα ξηρότητας και κνησμού.

Σταδιακά κάνουν την εμφάνισή τους και οι κατεξοχήν ραγάδες, οι οποίες έχουν ροζ ή κοκκινωπή απόχρωση.

Κατά την εγκυμοσύνη οι ραγάδες εμφανίζονται συχνότερα στην κοιλιά. Δεν αποκλείεται όμως να κάνουν την εμφάνισή τους και στους γλουτούς, στους μηρούς, αλλά και στους μαστούς, όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω.

 

Για ποιο λόγο εμφανίζονται ραγάδες στην εγκυμοσύνη;

Να γίνει κατανοητό πως οι ραγάδες δεν εμφανίζονται μόνο στις εγκύους, αλλά σε κάθε άνθρωπο μπορούν να κάνουν «αισθητή» την παρουσία τους.

Οι ραγάδες εμφανίζονται, όταν το δέρμα τίθεται υπό τάση. Για το λόγο αυτό ραγάδες μπορούν να εμφανιστούν τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες, όταν υπάρχουν απότομες αυξομειώσεις του βάρους, αλλά και κατά την εφηβεία και παρατηρούμε τα αγόρια ή τα κορίτσια να ψηλώνουν απότομα.

Η ελαστικότητα του δέρματος είναι πεπερασμένη, έχει δηλαδή κάποια όρια. Επομένως, όταν το δέρμα φτάσει στα όρια αυτά και η ελαστικότητά του δεν επαρκεί πλέον, ώστε να συμβαδίσει με τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα, τότε έχουμε το σχηματισμό ραγάδων.

Συγκεκριμένα, αν η τάση στην οποία υπόκειται το δέρμα είναι υπερβολική, τότε στο υπόστρωμά του εμφανίζονται κάποιου είδους ρωγμές. Τότε αρχίζει και ο σχηματισμός των ραγάδων.

Είναι προφανές, πως κατά την εγκυμοσύνη, το δέρμα «δυσκολεύεται» να ακολουθήσει τη ραγδαία αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς. Αυτή είναι και η βασική αιτία ενδεχομένως που εμφανίζονται οι ραγάδες κατά την περίοδο της κύησης.

Υπάρχει επίσης και η θεωρία, η οποία όμως δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, πως οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη καθιστούν το δέρμα πιο ευαίσθητο σε ό,τι αφορά την εμφάνιση ραγάδων.

 

Πρόληψη των ραγάδων εγκυμοσύνης

Οι έρευνες έχουν «δείξει» πως οι εγκυμονούσες σε ποσοστό μέχρι και το 80% θα εμφανίσουν σε κάποιο βαθμό ραγάδες.

Η ευαισθησία του δέρματος στην εμφάνιση ραγάδων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κληρονομικότητα. Έτσι, αν για παράδειγμα, η μητέρα σας εμφάνισε ραγάδες στην εγκυμοσύνη ή εσείς εμφανίσατε ραγάδες στο παρελθόν, είτε επειδή πήρατε απότομα βάρος, είτε στην εφηβεία, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε ραγάδες και κατά την εγκυμοσύνη σας.

Δυστυχώς, η αποτελεσματικότητα των διαφόρων μέτρων πρόληψης εμφάνισης των ραγάδων, δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη στο 100%. Εντούτοις, ενδέχεται η επαρκής ενυδάτωση της επιδερμίδας με τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως ειδικές κρέμες, των οποίων η χρήση είναι συμβατή με την εγκυμοσύνη, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισής τους ή τουλάχιστον στον περιορισμό της έκτασης του προβλήματος.

Ένας παράγων, που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ραγάδων στην κύηση, τον οποίον και μπορούμε να επηρεάσουμε, είναι ο έλεγχος του βάρους. Είναι προφανές, πως αν η αύξηση βάρους κατά την κύηση είναι μεγάλη και ραγδαία, τότε η τάση, που ασκείται στο δέρμα, είναι μεγαλύτερη και αντίστοιχα μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα εμφάνισης ραγάδων. Επομένως, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στον έλεγχο του βάρους για την πρόληψη των ραγάδων αλλά και για άλλες παθογένειες.

 

Αντιμετωπίζονται οι ραγάδες μετά την εγκυμοσύνη;

Τα καλά νέα είναι ότι οι ραγάδες συνήθως είναι λιγότερο εμφανείς περίπου 6 έως 12 μήνες μετά τον τοκετό. Το χρώμα τους εξασθενίζει και γενικά γίνονται πιο άτονες ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, συνήθως φαίνονται σαν λευκές ουλές. Η υφή τους θα παραμείνει η ίδια όμως.

Παρόλα αυτά, οι δερματολόγοι μπορούν να προτείνουν θεραπείες, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν μόνο μετά τον τοκετό και περιλαμβάνουν συνήθως τη χρήση σκευασμάτων με βιταμίνη άλφα, της οποίας η χορήγηση κατά την κύηση απαγορεύεται.

 

Προϊόντα για πρόληψη των ραγάδων εγκυμοσύνης

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, υπάρχουν σκευάσματα, όπως κρέμες, που βοηθούν στην πρόληψη των ραγάδων κατά τη διάρκεια της κύησης. Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα προϊόντα πρόληψης από το ηλεκτρονικό μας φαρμακείο:

Weleda Mama Stretch Mark Massage Oil
Weleda Mama Stretch Mark Massage Oil

Βοηθά το δέρμα σας να διατηρήσει τη φυσική του ελαστικότητα κι ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Προλαμβάνει το σχηματισμό ραγάδων μέσω του τακτικού μασάζ με το φυσικό λάδι.

 

Lierac Phytolastil Solute 75ml
Lierac Phytolastil Solute 75ml

Μη λιπαρό διάλυμα υψηλής συγκέντρωσης και ενισχυμένο με αναδομητικό φυτικό σύμπλοκο σε ποσοστό 84% που βοηθά αποτελεσματικότητα στην πρόληψη και στη διόρθωση των ραγάδων (βάθος, πλάτος, μήκος, χρώμα).

 

Frezyderm Reconstria Restructuring Body Cream 75ml
Frezyderm Reconstria Restructuring Body Cream 75ml

Αναπλαστική κρέμα για τη διόρθωση των ραβδώσεων (ραγάδων) που παρουσιάζονται μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή μετά από απότομη αλλαγή βάρους. Ενυδατώνει επιφανειακά και σε βάθος το δέρμα, αναδομεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη και λειαίνει την επιδερμίδα, επανακτώντας την ελαστικότητα και την ομοιόμορφη όψη.

 

Bio-Oil 125ml
Bio-Oil 125ml

Το Bio Oil Skincare Oil είναι ένα ειδικό έλαιο περιποίησης του δέρματος, κατάλληλο για την πρόληψη και ανάπλαση ενάντια σε ουλές, ραγάδες και ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο

 

Intermed Pregnaderm Anti-Stretch Mark Cream 150ml
Intermed Pregnaderm Anti-Stretch Mark Cream 150ml

Συμβάλει αποτελεσματικά στην πρόληψη της εμφάνισης των ραγάδων αλλά και στην αντιμετώπιση αυτών, που μπορεί να εμφανίζονται στην περιοχή της κοιλιάς, του στήθους, των μηρών και των γλουτών ενισχύοντας παράλληλα την ελαστικότητα & την αντοχή του δέρματος

 

Πηγές

Ραγάδες στην Εγκυμοσύνη: Πώς αντιμετωπίζονται; (eleftheia.gr)

Ραγάδες στην εγκυμοσύνη. Μπορώ να τις αποφύγω; (kalogeo.gr)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα