×

Τι είναι ο Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα ευρέως διαδεδομένο μέταλλο στη φύση και ιδιαίτερα σημαντικός για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Που βοηθάει ο Σίδηρος

Ο σίδηρος συμβάλλει στην δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Επίσης συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος καθώς και στην φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποιες τροφές περιέχουν Σίδηρο

  • Κόκκινο κρέας
  • Δημητριακά
  • Φασόλια, φακές
  • Σπανάκι
  • Ξηροί καρποί

Τι προκαλεί η έλλειψη σιδήρου

Η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία, όπου τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν λιγότερο οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς. Έτσι, μπορεί να προκληθούν συμπτώματα όπως η ζαλάδα, η κόπωση, προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα και τριχόπτωση.

Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση Σιδήρου

Η υπερκατανάλωση σιδήρου, άνω των 20 μg/ημέρα, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές όπως διάρροια, ναυτία, εμετό ή δυσκοιλιότητα.

Ποια είναι η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη Σιδήρου

  • 8 μg για τους άνδρες
  • 18 μg για τις γυναίκες

Επίσης τα συμπληρώματα διατροφής με σίδηρο μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση άλλων φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, σε περίπτωση που κάνετε κάποια άλλη θεραπεία. Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης ή θηλασμού η ημερήσια συνιστώμενη δόση αλλάζει και σας προτρέπουμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, πριν την χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής.

Βρείτε συμπληρώματα διατροφής με Σίδηρο στο Pharm24.gr.

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα