×

Τι είναι τα αμινοξέα

Τα αμινοξέα είναι μια ομάδα χημικών ενώσεων, οι οποίες είναι το βασικό δομικό στοιχείο των πρωτεϊνών. Υπάρχουν 20 διαφορετικά είδη αμινοξέων, έναν αριθμός εκ των οποίων, μπορεί να συνθέσει ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός και τα οποία κρίνονται ως μη απαραίτητα. Όμως υπάρχουν και τα απαραίτητα αμινοξέα, όπως η βαλίνη, η μεθειονίνη και η τρυπτοφάνη, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει, οπότε πρέπει να τα λαμβάνει μέσω της τροφής ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Πως βοηθούν τα αμινοξεα

Τα αμινοξέα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αθλητική απόδοση, μιας και μεσολαβούν σε διάφορα στάδια του μεταβολισμού και έτσι πετυχαίνεται η έκκριση αναβολικών ορμονών, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν σε αυξημένες αθλητικές επιδόσεις.
Τα αμινοξέα βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μάζας, στην αύξηση αντοχών κατά την άθληση καθώς επίσης και στην γρηγορότερη αποκατάσταση μετά την άσκηση.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αμινοξέα

  • Κόκκινο και λευκό κρέας
  • Ψάρια
  • Αβγό – ιδίως το ασπράδι
  • Ψωμί
  • Ζυμαρικά ολικής αλέσεως
  • Όσπρια
  • Ξηροί καρποί

Βρείτε συμπληρώματα διατροφής με Αμινοξέα στο Pharm24.gr.

 

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα