×

Βιταμίνη B6


Ο ανθρώπινος οργανισμός, από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την πιο ηλικιωμένη φάση της ζωής, έχει ανάγκη από διατροφικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες για την φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του. Μάλιστα, έλλειψη των παραπάνω μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις και διαταραχές. Ένα σημαντικό σύμπλεγμα βιταμινών είναι αυτών που ανήκουν στην ομάδα Β.

 

Τι είναι η βιταμίνη B6;

Η Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β.

 

Ποιες είναι οι ιδιότητες της βιταμίνης B6;

 

ιδιοτητες βιταμινης b6

 

  • Η βιταμίνη Β6 αποτελεί μια απόλυτα σημαντική βιταμίνη για τον οργανισμό του ανθρώπου καθώς συμβάλει σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από τις παιδικές ηλικίες του ατόμου έως την ηλικιωμένη φάση της ζωής του.
  • Επίσης η λήψη βιταμίνης Β6 συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της γήρανση του εγκεφάλου.
  • Παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ παράλληλα είναι αρμόδια βιταμίνη για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το ανθρώπινο σώμα, μια πολύ σημαντική λειτουργία για τον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Παράλληλα η βιταμίνη Β6 είναι αρμόδια για την παραγωγή ορμονών που ισορροπούν τη διάθεση του ανθρώπου, παράγοντας ορμόνες όπως η σεροτονίνη η οποία βοηθά στη δημιουργία καλύτερης διάθεσης.
  • Επιπλέον η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σωστή ρύθμιση του ύπνου αλλά και στη μείωση του άγχους, που είναι μια ιδιαίτερα σημαντική λειτουργία ιδιαίτερα την εποχή που διανύουμε.

 

Ποιες τροφές περιέχουν Βιταμίνη Β6;

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω είναι αρκετά σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως μπορεί να λάβει τη βιταμίνη Β6 από τις τροφές που επιλέγει να καταναλώνει.

Έτσι μπορεί εύκολα κάποιος να αυξήσει την βιταμίνη Β6 στον οργανισμό του επιλέγοντας συγκεκριμένες τροφές.

Βιταμίνη Β6 σε τροφές φυτικής προέλευσης τροφίμων Ρύζι, ξηροί καρποί, αβοκάντο, πατάτες, γλυκοπατάτες, σπανάκι, μπανάνες , φασόλια κ.α.
Βιταμίνη Β6 σε τροφές ζωικής προέλευσης τροφίμων Συκώτι, κόκκινο κρέας πουλερικά και ψάρια

Φυσικά μια ισορροπημένη διατροφή η οποία εμπεριέχει τις παραπάνω τροφές μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψη βιταμίνης Β6.

 

Συνδυασμός Β6 & Β12 βιταμίνης: Ποια τα οφέλη;

Η λήψη του συνδυασμού Β6 και Β12 βιταμίνης έχει επιστημονικά αποδειχτεί πως συμβάλλει σημαντικά στον οργανισμό του ανθρώπου.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Συμβάλλει συνολικά στη μείωση της γήρανσης ιδιαίτερα του εγκεφάλου και πιο συγκεκριμένα βοηθούν στην διατήρηση της μνήμης και στη μείωση των πιθανοτήτων της απώλειας της.

Επιπλέον βοηθά στην μείωση των πιθανοτήτων για να υπάρξει κίνδυνος συγκεκριμένων παθήσεων όπως:

  • εγκεφαλικού επεισοδίου
  • ψυχολογικών παθήσεων όπως είναι η μελαγχολία ή η κατάθλιψη και
  • στη νόσο Alzheimer.
  • βοηθά σημαντικά στην επίτευξη καλύτερου ύπνου, ενώ επιπλέον
  • συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των ματιών μαζί με τον συνδυασμό πρόσληψης άλλων βιταμινών

 

Τι προκαλεί η έλλειψη Βιταμίνης Β6;

Σε περιπτώσεις έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης, βοηθά η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που είναι εμπλουτισμένα και εμπεριέχουν βιταμίνη Β6, άλλωστε η παρατήρηση έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί από ειδικές εξετάσεις που κάποιος μπορεί να κάνει οποιαδήποτε στιγμή.

Συνοψίζοντας η βιταμίνη Β6 έχει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό του ανθρώπου και για αυτόν τον λόγο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες στην κατηγορία του συμπλέγματος Β που ανήκει και συγκαταλέγεται. Παρόλα τα οφέλη της όμως , είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όπως η ανεπάρκεια έτσι και η υπερφόρτωση του οργανισμού σε βιταμίνη Β6 είναι επικίνδυνη, γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να μην υπερβαίνουμε τη συνιστώμενη δόση.

 

Ποια είναι η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη Βιταμίνης Β6;

  • 1,3 μg για ενήλικες

 

Γιατί είναι σημαντικές οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β;

Οι βιταμίνες Β συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς συμμετέχουν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών από τη τροφή, αποδίδοντας έτσι ενέργεια στον οργανισμό. Ακόμα, συμβάλλουν στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και κατά συνέπεια στη πρόληψη αναιμιών, στην υγεία των μαλλιών, νυχιών και δέρματος, ρυθμίζοντας την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας και διατηρώντας τη νεανική, και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και των γνωστικών λειτουργιών. Η πρόσληψή τους επίσης, έχει συσχετιστεί και με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

 

Ανακαλύψτε τα καλύτερα συμπληρώματα με βιταμίνη B6 στο αγαπημένο σας online φαρμακείο!

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.