×

Πράσινο Τσάι


Τι είναι το πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό στα βάθη των αιώνων για τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς καταναλώνοντας σε χώρες της Ασίας. Το βότανο αυτό περιέχει πολυφαινόλες, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβερών ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ποιες είναι οι ιδιότητες του πράσινου τσαγιού

Το πράσινο τσάι εμποδίζει την εμφάνιση χοληστερίνης και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Συμβάλει ακόμα στην καύση λίπους, στην πρόληψη ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων, και την υγεία του ήπατος. Τέλος ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Έτσι το τσάι είναι αποτελεσματικό για την θεραπεία λοιμώξεων και κρυολογημάτων ή γρίπης.

Πόσο πράσινο τσάι πρέπει να λαμβάνω την ημέρα;

Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός σε φλυτζάνια πράσινου τσαγιού τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με μελέτες, ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ειδικά όταν συνδυάζεται με άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια πολύ πιο αποτελεσματικά και θα συμβάλλει στο να αδυνατίσετε ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Κατά την ίδια μελέτη, η κατανάλωση δύο φλιτζανιών πράσινου τσαγιού βελτιώνουν τη ροή αίματος και την αφομοίωση θρεπτικών ουσιών.

Τα τρία φλιτζάνια πράσινου τσαγιού σε συνδυασμό με άσκηση είναι αυτό που χρειάζεστε για την καύση λίπους.

Μάλιστα, η κατανάλωση τριών φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα, σε συνδυασμό με λίγο γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορεί να οδηγήσει στην καύση έως 106 θερμίδων ημερησίως.

Το πράσινο τσάι περιέχει μεγάλα ποσοστά καφεΐνης;

Το πράσινο τσάι περιέχει κατάλληλη ποσότητα καφεΐνης, αλλά δεν ανήκει στα τσάγια με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτήν την ουσία.

Στο αντίθετο, το μαύρο τσάι διαθέτει τη μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης, που κυμαίνεται μεταξύ 64 και 112 mg ανά 8 oz (περίπου 240 ml) μερίδα.

Συνολικά, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού 8 oz περίπου περιέχει από 24 έως 39 mg καφεΐνης ανά μερίδα. Αυτή η ποσότητα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον χρόνο εμποτισμού του τσαγιού. Όσο περισσότερος είναι ο χρόνος εμποτισμού, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Η περιεκτικότητα αυτή μειώνεται κάθε φορά που το τσάι επαναποτίζεται.

Τι παρενέργειες έχει το πράσινο τσάι;

Το πράσινο τσάι μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες λόγω της καφεΐνης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, τρόμο, ευερεθιστότητα και προβλήματα ύπνου. Αυτό είναι πιο πιθανό εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη ή παίρνετε μεγάλες δόσεις.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι λιγότερο συχνές με το πράσινο τσάι παρά με άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη. Αυτό οφείλεται στο ότι τα φύλλα του πράσινου τσαγιού εμποτίζονται για μικρότερο χρονικό διάστημα.

 

Βρείτε συμπληρώματα διατροφής με Πράσινο Τσάι στο Pharm24.gr.

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.