×

Βιταμίνη C


Τι είναι η βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη με ευεργετικές ιδιότητες και πολυ σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.

 

Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης C;

Η βιταμίνη C βοηθάει στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού και την απορρόφηση του σιδήρου. Επιπλέον, συμβάλει στην ενδυνάμωση των ανθρώπινων οστών, την μείωση της κούρασης και την κόπωσης και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

 

οφελη βιταμινης c

 

 

  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νόσων:

Η βιταμίνη C είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, με αποτέλεσμα να προστατεύει τα κύτταρα μας από τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ριζών και άρα από το οξειδωτικό στρες, μία κατάσταση η οποία έχει συνδεθεί με πολλές χρόνιες νόσους. Επίσης μέσω της εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών, ενισχύει το ανοσοποιητικό και δυναμώνει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.

  • Βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης:

Η υπέρταση είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Αφορά έναν στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως και στην Ελλάδα το 20% του πληθυσμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μειώνει την αρτηριακή πίεση (τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική) είτε υπάρχει ανεβασμένη πίεση είτε όχι. Σε μία μελέτη που διενεργήθηκε το 2002 (Ettarch et al., 2002), τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η βιταμίνη C μείωνε στατιστικά σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε αρουραίους που είχαν λάβει προηγουμένως είτε φυσιολογική δίαιτα είτε υψηλή σε νάτριο (αλάτι, δηλαδή) δίαιτα.

Σε υγιείς ενήλικες έχει φανεί ότι η βιταμίνη C είναι ικανή να μειώσει την συστολική πίεση κατά 3,8 mmHg και τη διαστολική κατά 1,5 mmHg, ενώ σε ενήλικες με υπέρταση τη συστολική κατά 4,9 και τη διαστολική 1,7 mmHg. Παρ’ όλα αυτά, κανένας ασθενής με υπέρταση δεν θα πρέπει να σταματάει την αγωγή του και να βασίζεται στη πρόσληψη βιταμίνης C, καθώς η βιταμίνη C δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά συμπληρωματική αγωγή.

  • Μειώνει το ουρικό οξύ και τη πιθανότητα ουρικής αρθρίτιδας:

Το ουρικό οξύ είναι προϊόν μεταβολισμού το οποίο δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις πουρίνες. Το περισσότερο ουρικό οξύ φυσιολογικά διαλύεται στο αίμα, περνά στους νεφρούς και απομακρύνεται με την ούρηση. Κάποια φαγητά όμως, πλούσια σε πουρίνες, και κάποια φάρμακα αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται τελικά στις αρθρώσεις και να δημιουργείται ουρική αρθρίτιδα. Η βιταμίνη C σε μελέτες δείχνει να μειώνει το ουρικό οξύ στο αίμα στατιστικά σημαντικά σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι στα φάρμακα που ανεβάζουν το ουρικό οξύ συγκαταλέγονται και πολλά αντι-υπερτασικά φάρμακα.

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό:

Η βιταμίνη C ενεργοποιεί τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην εξουδετέρωση ξένων εισβολέων (βακτήρια και ιοί) και στην καταπολέμηση λοιμώξεων.

  • Έχει αντιγηραντική δράση:

Η βιταμίνη C έχει αντιγηραντικές ιδιότητες καθώς βοηθάει στο σχηματισμό κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος.

 

Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη C;

 

Σε-ποιες-τροφές-βρίσκεται-η-Βιταμίνη-C_infographic

 

  • Πορτοκάλι
  • Λεμόνι
  • Φράουλες
  • Πιπεριες
  • Ντομάτα
  • Μπρόκολο
  • Σπανάκι
  • Ανανάς
  • Ακτινίδιο

 

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης C;

Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καταπολέμηση λοιμώξεων, αιμορραγία ούλων, κούραση και αδυναμία, απώλεια βάρους και σε περιπτώσεις παντελούς ελλειψης μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο. 

 

Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης C;

Η υπερκατανάλωση βιταμίνης C (δόσεις μεγαλύτερες από 2000 mg ημερησίως) μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως κράμπες στην κοιλιά, φούσκωμα, διάρροια, ναυτία αλλά και πονοκεφάλους ή αϋπνία.

 

Ποια είναι η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη βιταμίνης C;

  • 75 μg για τις γυναίκες
  • 90 μg για τους άντρες
  • 30 – 80 mg για τα παιδιά, ανάλογα την ηλικία και το σωματικό βάρος

 

💡  Η μέγιστη αποδεκτή ημερήσια δόση είναι τα 180 mg την ημέρα. Μην υπερβαίνετε τα 2000 mg ημερησίως!

 

Βρείτε συμπληρώματα διατροφής με Βιταμίνη C στο ηλεκτρονικό φαρμακείο Pharm24.gr

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.