×

Τι Αντηλιακό Προσώπου να πάρω;

 12/04/2024 9m, 51s

Στην αναζήτηση του ιδανικού αντηλιακού προσώπου, κάθε σεζόν βρισκόμαστε μπροστά σε μία πληθώρα επιλογών που μπορεί να μας προκαλέσει σύγχυση. Πάντα επιζητούμε ένα αντηλιακό που να προσφέρει προστασία από τον ήλιο, αλλά και να παρέχει ενυδάτωση, αντιγήρανση ή να κάλυψη στις ατέλειες.

Ποιο είναι λοιπόν το ιδανικό αντηλιακό προσώπου για εσάς; Στο άρθρο μας, θα εξερευνήσουμε μαζί τις διάφορες επιλογές σε αντηλιακά προσώπου, τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τα brand που θα εμπιστευτούμε, για να καταλήξουμε στη σωστή απόφαση.

 

Αντηλιακό προσώπου & τύποι δέρματος

Παρακάτω, θα δούμε τα καλύτερα αντηλιακά προσώπου με βάση τον τύπο της επιδερμίδας μας. Οι βασικοί τύποι της επιδερμίδας είναι οι:

Κανονικό δέρμα

Η φυσιολογική ενυδάτωση συμβάλλει στην εξαιρετική υφή του κανονικού δέρματος. Το δέρμα είναι απαλό, απαλλαγμένο από κηλίδες, σημάδια, ανοιχτούς πόρους, καθώς και από λιπαρές ή ξηρές περιοχές. Στο κανονικό δέρμα ταιριάζουν όλοι οι τύποι αντηλιακού και υφές.

La Roche-Posay Anthelios UVMune 400 Spf50+ Invisible Fluide, Sans Parfum 50ml
La Roche-Posay Anthelios UVMune 400 Spf50+ Invisible Fluide, Sans Parfum 50ml

Λεπτόρρευστο αντηλιακό προσώπου πολύ υψηλής αντηλιακής προστασίας χωρίς άρωμα

 

Ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα χαρακτηρίζεται από την τάση αφυδάτωσης, απολέπισης και παρουσιάζει μια αίσθηση τραβήγματος λόγω μειωμένης έκκρισης σμήγματος που οφείλεται στην υπολειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Ο συγκεκριμένος τύπος δέρματος έχει τάση για εμφάνιση ευρυαγγειών, ερυθρότητας και φωτοευαισθησίας.

Για ξηρό ή πολύ ξηρό δέρμα, η αντηλιακή υψηλή προστασία είναι μείζονος σημασίας. Γι΄αυτά τα δέρματα επιλέγουμε μια πλούσια υφή στο αντηλιακό μας. Επιπλέον, μπορούμε να αναζητήσουμε αντηλιακά χωρίς αρώματα, για να μην προκληθούν ερεθισμοί.

Korres Yoghurt Sunscreen Face & Eyes Cream Spf50, 50ml
Korres Yoghurt Sunscreen Face & Eyes Cream Spf50, 50ml

Αντηλιακή κρέμα προσώπου & ματιών υψηλής προστασίας, κατάλληλη για ευαίσθητες επιδερμίδες

 

Λιπαρό δέρμα

Το λιπαρό δέρμα ή λιπαρό δέρμα με τάση ακμής ή ακνεϊκό δέρμα, έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τους μεγάλους, ορατούς πόρους, παχιά επιδερμίδα και τάση για γυαλάδα και χαλάρωση. Ως γνωστόν, ο ήλιος, σε συνδυασμό με την υγρασία, δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την παραγωγή περισσότερου σμήγματος. Κατά συνέπεια, το αντηλιακό είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει καθημερινά στη ρουτίνα περιποίησής σας.

Για την επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού για λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής ή ακνεϊκό δέρμα, αναζητήστε ένα προϊόν μη φαγεσωρογόνο, με gel υφή και παράλληλα με σμηγματορρυθμιστική ιδιότητα και έλεγχο γυαλάδας για ματ αποτέλεσμα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το λιπαρό δέρμα να «αναπνέει» και να προστατεύει τα υπάρχοντα σπυράκια από το να εξελιχθούν σε χρωματικά σημάδια λόγω της έκθεσης τους στον ήλιο.

Vichy Capital Soleil UV-Clear Spf50+ Anti-Imperfections Water Fluid 40ml
Vichy Capital Soleil UV-Clear Spf50+ Anti-Imperfections Water Fluid 40ml

Λεπτόρρευστο αντηλιακό προσώπου πολύ υψηλής προστασίας, κατά των ατελειών, κατάλληλο για λιπαρές επιδερμίδες

 

Μικτό δέρμα

Το λιπαρό δέρμα, που αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τύπο επιδερμίδας, χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη 2 τύπων δέρματος, του ξηρού και του λιπαρού. Πιο συγκεκριμένα, σε ορισμένες περιοχές του προσώπου, το δέρμα παρουσιάζει ξηρότητα και σε άλλα σημεία λιπαρότητα και παρουσία σμήγματος.

Η μικτή επιδερμίδα επιζητά μια ελαφριά υφή και ένα μη γυαλιστερό φινίρισμα. Αντηλιακά με fluide ή gel ή mousse υφή είναι ιδανικά για αυτόν τον τύπο δέρματος και πάντα με υψηλό δείκτη προστασίας.

Thank You Farmer Sun Project Light Sun Essence Spf50+
Thank You Farmer Sun Project Light Sun Essence Spf50+

Αντηλιακό για τις ανάγκες της λιπαρής μικτής επιδερμίδας

 

Αντηλιακά προσώπου για ευαίσθητες – δυσανεκτικές επιδερμίδες

Εάν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη, η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού προϊόντος για το πρόσωπο είναι ζωτικής σημασίας. Υπάρχουν αντιηλιακά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την ευαίσθητη επιδερμίδα. Αυτά τα προϊόντα συνήθως περιέχουν υποαλλεργικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο ερεθισμού και κνησμού. Για όσους έχουν προβλήματα με την ανεκτικότητα του δέρματος τους, υπάρχουν κατάλληλες επιλογές, όπως θα δούμε και παρακάτω.

Φωτοευαίσθητο δέρμα

Το φωτοευαίσθητο δέρμα αναφέρεται σε μια κατάσταση όπου η επιδερμίδα αντιδρά ευαίσθητα στην έκθεση στον ήλιο ή σε άλλες πηγές φωτός, όπως τη UV ακτινοβολία. Άνθρωποι με φωτοευαίσθητο δέρμα μπορεί να παρουσιάσουν αντιδράσεις όπως κνησμό, ερεθισμούς, ερυθρότητα, φλεγμονές, ή ακόμη και εξανθήματα στο δέρμα μετά από έκθεση στον ήλιο ή σε φωτεινό περιβάλλον. Αυτές οι αντιδράσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλεργιών.

Αντηλιακά που είναι κατάλληλα για φωτοευαίσθητα δέρματα θα πρέπει να έχουν υψηλό δείκτη προστασίας, υποαλλεργικά συστατικά που δε θα ερεθίσουν το δέρμα, ορυκτά φίλτρα και να διατίθενται χωρίς άρωμα.

Vichy Capital Soleil UV- Age Daily Spf50+ 40ml
Vichy Capital Soleil UV- Age Daily Spf50+ 40ml

Λεπτόρρευστο αντιρυτιδικό αντηλιακό πολύ υψηλής προστασίας κατά της φωτογήρανσης

 

La Roche-Posay Anthelios 100 KA+ Med Cream 50ml
La Roche-Posay Anthelios 100 KA+ Med Cream 50ml

Αντηλιακή κρέμα προσώπου πολύ υψηλής προστασίας για φωτοευαίσθητα δέρματα, χωρίς άρωμα

 

Αλλεργικό δέρμα

Το αλλεργικό δέρμα, επί της ουσίας, είναι ένα δέρμα του οποίου ο δερματικός φραγμός έχει διαταραχθεί λόγω ανώμαλης αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε διάφορα αλλεργιογόνα. Το αλλεργικό δέρμα χαρακτηρίζεται από τα ερυθρά εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα, οίδημα και ευαισθησία στην περιοχή που έχει προσβληθεί.

Το δέρμα που παρουσιάζει αλλεργικές αντιδράσεις εκτίθεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από την έκθεση στον ήλιο, καθώς συχνά έχει λεπτό ή αποδυναμωμένο δερματικό φραγμό. Αυτό απαιτεί εξειδικευμένη αντηλιακή προστασία για να αποκατασταθεί η υγιής κατάστασή του. Ιδανικά, ένα αντηλιακό για αλλεργικά δέρματα θα πρέπει να είναι υποαλλεργικό, να μην περιέχει αρώματα, να περιέχει όμως ορυκτά φίλτρα. Επιπλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά, όλες τις εποχές του χρόνου.

Avene Very High Protection Cream Mineral Spf50+, 50ml
Avene Very High Protection Cream Mineral Spf50+, 50ml

Αντηλιακή κρέμα προσώπου πολύ υψηλής αντηλιακής προστασίας για μη ανεκτικά δέρματα

 

Frezyderm Active Sun Screen Sensitive Face & Body Spf50
Frezyderm Active Sun Screen Sensitive Face & Body Spf50

Υψηλή αντηλιακή προστασία για πρόσωπο και σώμα, κατάλληλη για το ευαίσθητο, αντιδραστικό δέρμα

 

Ροδόχρους ακμή

Η ροδόχρους ακμή είναι δερματική πάθηση που προκαλεί ερυθρότητα και την χαρακτηρίζει το έντονο ερύθημα και η αγγειακή διαστολή, κυρίως στα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξαπλωθεί στα αυτιά.

Όσον αφορά την αντηλιακή προστασία ενός δέρματος με ροδόχρους ακμής, απαιτείται εξειδικευμένη φωτοπροστασία, γιατί η έκθεση στον ήλιο, έστω και λίγη ώρα, αρκεί για να δημιουργηθεί ανεξέλεγκτο κοκκίνισμα στο πρόσωπο. Επιπλέον, το αντηλιακό για ροδόχρους ακμή δεν πρέπει να περιέχει αρώματα. Αντιθέτως, θα πρέπει να περιέχει φυσικά φίλτρα, όπως οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) ή/και διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide), καθώς αυτά τα συστατικά είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα.

Froika Sensitive Anti-Redness Spf30 Tinted Face Cream 30ml
Froika Sensitive Anti-Redness Spf30 Tinted Face Cream 30ml

Αντηλιακή κρέμα προσώπου υψηλής προστασίας με χρώμα ιδανική για ευαίσθητο δέρμα με τάση ροδόχρου

 

Αντηλιακά προσώπου για κάλυψη

Τα αντηλιακά με χρώμα, προσφέρουν τόσο αντηλιακή προστασία όσο και κάλυψη στο πρόσωπο, με σκοπό την εξομάλυνση του τόνου του δέρματος. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα αντηλιακά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε λιπαρό δέρμα, ξηρό δέρμα, δέρμα με τάση ακμής, ώριμο δέρμα, προσφέροντας λύσεις για πολλούς τύπους επιδερμίδας. Ειδικά για τα λιπαρά δέρματα και δέρματα με τάση ακμής, προσφέρουν ματ αποτέλεσμα. Συχνά είναι σχεδιασμένα με υποαλλεργικά και μη φαγεσωρογόνα συστατικά, που δεν φράζουν τους πόρους και δεν προκαλούν ερεθισμούς.

Επίσης, για την κάλυψή σας, μπορείτε να βρείτε τα παραδοσιακά προϊόντα αντηλιακής προστασίας, όπως αντηλιακές κρέμες, ωστόσο, υπάρχουν και οι αντηλιακές πούδρες και make up, που προσφέρουν αντηλιακή προστασία – σε ορισμένες περιπτώσεις με μεγάλο δείκτη προστασίας – δίνοντας παράλληλα κάλυψη ενός κανονικού μακιγιάζ.

Frezyderm Sun Screen Color Velvet Face Cream Spf50+, 50ml
Frezyderm Sun Screen Color Velvet Face Cream Spf50+, 50ml

Αντηλιακή προσώπου με χρώμα, πολύ υψηλής προστασίας & βελούδινης υφής

 

Lierac Sunissime BB Fluide Protecteur Anti-Age Global Spf30+, 40ml
Lierac Sunissime BB Fluide Protecteur Anti-Age Global Spf30+, 40ml

Αντηλιακή, αντιγηραντική λεπτόρρευστη κρέμα προσώπου με χρώμα

 

Bioderma Photoderm Compact Mineral Adjustable Coverage for Sensitive Skin Spf50+, 10g - Golden
Bioderma Photoderm Compact Mineral Adjustable Coverage for Sensitive Skin Spf50+, 10g – Golden

Αντηλιακή πούδρα πολύ υψηλής αντηλιακής προστασίας για ομοιόμορφο αποτέλεσμα σε ευαίσθητες επιδερμίδες

 

Αντηλιακά προσώπου για Πανάδες

Τα αντηλιακά για πανάδες, συνήθως, περιλαμβάνουν ειδικές φόρμουλες με συστατικά που μπορούν να προστατέψουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία, είτε οι πανάδες είναι εγκατεστημένες είτε υπάρχει προδιάθεση εμφάνισης λόγω κληρονομικότητας και άλλων παραγόντων. Ένα καλό αντηλιακό για πανάδες θα πρέπει να έχει δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30 και φυσικά φίλτρα, όπως οξείδιο του ψευδαργύρου ή/και διοξείδιο του τιτανίου.

Επιπλέον, λόγω της φωτογήρανσης που προκαλείται από τις οθόνες του υπολογιστή και του κινητού, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα αντηλιακά που χρησιμοποιείτε και να επιλέγετε αυτά με φωτοσταθερά φίλτρα που προλαμβάνουν τη φωτογήρανση του δέρματος και έχουν φίλτρα ευρέως φάσματος τόσο ενάντια στη UVB όσο και στη UVA ακτινοβολία. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, υπάρχουν και αντιηλιακά με χρώμα, τα οποία είναι κατάλληλα για πρόσωπα με πανάδες και αποτελεσματική κάλυψη των κηλίδων, προστατεύοντας παράλληλα το δέρμα.

La Roche-Posay Anthelios Age Correct Photocorrection Daily CC Cream Tinted Spf50, 50ml
La Roche-Posay Anthelios Age Correct Photocorrection Daily CC Cream Tinted Spf50, 50ml

Αντηλιακή κρέμα προσώπου υψηλής προστασίας με χρώμα κατά της φωτογήρανσης

 

Apivita Bee Sun Safe Anti-Spot & Anti-Age Defence Tinted Face Cream With Marine Algae & Propolis Spf50, Velvet Texture 50ml
Apivita Bee Sun Safe Anti-Spot & Anti-Age Defence Tinted Face Cream With Marine Algae & Propolis Spf50, Velvet Texture 50ml

Κρέμα προσώπου κατά των πανάδων & των ρυτίδων με χρώμα βελούδινης υφής και υψηλής αντηλιακής προστασίας

 

Αντηλιακά προσώπου & Αντιγήρανση

Αν και η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D, η έκθεση σε επιβλαβείς ακτίνες UV έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση. Η γήρανση του δέρματος είναι μια πολύπλοκη βιολογική -και μη- διαδικασία, που περιλαμβάνει ένα μείγμα πολλαπλών παραγόντων που συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση.

Με τη χρήση προϊόντων αντηλιακής προστασίας με αντιγηραντικά συστατικά, μπορεί να ενισχυθεί η παραγωγή κολλαγόνου, μείωση των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων, της ακμής και το δέρμα γίνεται πιο σφριγηλό. Τέτοια συστατικά που μπορείτε να αναζητήσετε στο αντηλιακό προσώπου σας είναι: Υαλουρονικό οξύ, αντιοξειδωτικά και ρεσβερατρόλη.

Vichy Capital Soleil Spf50 Anti-Age Antioxidant Protective Care 3 in 1, 50ml
Vichy Capital Soleil Spf50 Anti-Age Antioxidant Protective Care 3 in 1, 50ml

Κρέμα προσώπου υψηλής αντηλιακής προστασίας με τριπλή δράση ενάντια των ρυτίδων για ελαστικότητα & λάμψη

 

Αντηλιακά για Ευαίσθητες Ζώνες

Μπορεί να θεωρούμε πως με τη χρήση ενός αντηλιακού έχουμε προστατεύσει την ευαίσθητη περιοχή του προσώπου, ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες απαιτούν έξτρα προστασία και εξειδικευμένη φροντίδα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ζώνες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα αντηλιακό στικ, όπως:

  • Αυτιά
  • Μύτη
  • Χείλη
  • Ουλές
  • Τατουάζ
  • Σπίλοι (ελιές στο πρόσωπο στην καθομιλουμένη)

Τα συγκεκριμένα αντηλιακά προσφέρουν εξειδικευμένη προστασία στις ζώνες υψηλού κινδύνου με υψηλό δείκτη προστασίας, καθώς και σε ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να υπάρχουν σε αυτές τις ζώνες, όπως είναι ο επιχείλιος έρπης. Επιπλέον, τα αντηλιακά για ευαίσθητες ζώνες αποτελούν μια αρκετά αξιόπιστη λύση προστασίας για τη χωρίστρα των μαλλιών.

Caudalie Vinosun Protect High Protection Invisible Stick Spf50, 15g
Caudalie Vinosun Protect High Protection Invisible Stick Spf50, 15g

Αντηλιακό στικ υψηλής προστασίας για πρόσωπο, σώμα & ευαίσθητες περιοχές

 

Ποια υφή να προτιμήσω στο αντηλιακό προσώπου μου;

Όπως αναφερθήκαμε και στην πρώτη ενότητα του άρθρο, υπάρχουν διάφορες υφές στα αντηλιακά προσώπου, όπου μπορείτε να διαλέξετε την κατάλληλη με βάση τις προτιμήσεις σας. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι επιδερμίδας, είναι προτιμητέο να λαμβάνουν αντηλιακή προστασία με συγκεκριμένες υφές. Παρακάτω, θα δούμε κάποιες από τις υφές σε αντηλιακά προσώπου και σε τύπους επιδερμίδας που ενδείκνυνται για βέλτιστα αποτελέσματα:

  • Μικτή επιδερμίδα: ελαφρύ αντηλιακό, σε μορφή κρέμας-τζελ
  • Ξηρή επιδερμίδα: πλούσια υφή
  • Λιπαρή επιδερμίδα: λεπτόρρευστη υφή με εύκολη απορρόφηση
  • Κανονική επιδερμίδα: σχεδόν κάθε υφή αντηλιακού, σύμφωνα πάντα με τις προτιμήσεις σας

 

Παιδικό αντηλιακό προσώπου: ποιο να επιλέξω;

Τέλος, θα μελετήσουμε και την αντηλιακή προστασία προσώπου και για τους μικρούς μας φίλους! Τα παιδικά και βρεφικά αντηλιακά διαφέρουν από τα αντηλιακά προσώπου ενηλίκων, καθώς έχουν στη σύνθεσή τους ορυκτά φίλτρα και δεν ερεθίζουν την ευαίσθητη επιδερμίδα τους.

Τα παιδιά έχουν πιο λεπτό και πιο απορροφητικό δέρμα και ένα χημικό αντηλιακό μπορεί να τα ερεθίσει. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι καλό να χρησιμοποιείτε αντηλιακά προσώπου με φυσικά φίλτρα, όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου.

Mustela Bebe Spf50+ Very High Protection Sun Lotion 40ml
Mustela Bebe Spf50+ Very High Protection Sun Lotion 40ml

Αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος & προσώπου υψηλής προστασίας με δείκτη SPF 50+ που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB τα μωρά και τα παιδιά από το πρώτο διάστημα της ζωής του, τις εγκύους αλλά και όλη την οικογένεια.

 

La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Invisible Spf50+ Shaka Protect Technology Spray 200ml
La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Invisible Spf50+ Shaka Protect Technology Spray 200ml

Παιδικό αντηλιακό spray πολύ υψηλής προστασίας χωρίς άρωμα

 

Frezyderm Infant Sun Care Spf50+, 100ml
Frezyderm Infant Sun Care Spf50+, 100ml

Αντηλιακό γαλάκτωμα προσώπου & σώματος για βρέφη από το 12ο μήνα. Δημιουργεί ένα αδιάβροχο φιλμ προστασίας με γαλάζιο φυτικό χρώμα, που υποδεικνύει την ακριβή περιοχή εφαρμογής. Παράλληλα, η εμπλουτισμένη του σύνθεση με χαμομήλι, προστατεύει από την αφυδάτωση και τους ερεθισμούς. Απορροφάται άμεσα και δεν αφήνει λευκή ή γαλάζια χροιά.

 

 

☀️ Στο online φαρμακείο του Pharm24.gr θα βρείτε όλα τα new entries & top selling αντηλιακά προσώπου για κάθε τύπο και ανάγκη της επιδερμίδας

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα