Top 5 Αξιοθέατα στη Λάρισα


Η Λάρισα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Θεσσαλίας και ανήκει στο Δήμο Λαρισαίων που είναι και η πρωτεύουσα. Η περιοχή φημίζεται για την αγροτική της παραγωγή, μιας και βρίσκεται στη Θεσσαλική Πεδιάδα.

 

larisa city of greece

 

Στην πόλη της Λάρισας υπάρχουν σημαντικά μνημεία της αρχαιότητας και της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Συγκεντρώσαμε για εσάς τα 5 καλύτερα αξιοθέατα της Λάρισας.

 

      1. Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
        Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα του 3ου αι. π.Χ. Βρίσκεται στην νότια πλευρά του λόφου Φρούριο, όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η οχυρωμένη ακρόπολη της Λάρισας. Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας είχε 2 χρήσεις κατά την αρχαιότητα: Χρησιμοποιούνταν για θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα ή λατρευτικές εκδηλώσεις, αλλά και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Είχε χωρητικότητα περίπου 12,000 θεατές και ήταν αφιερωμένο στο θεό Διόνυσο. Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται η αναστήλωση του θεάτρου.
      2. Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
        Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο το Β’ Αρχαίο Θέατρο αντικατέστησε το Α’. Το Β’ Θέατρο Λάρισας ανακαλύφθηκε το 1978 σε ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή του λόφου Πευκάκια. Εικάζεται ότι το συγκεκριμένο θέατρο χρησιμοποιούνταν από τους Λαρισαίους για συγκεκριμένες πολιτιστικές ανάγκες.
      3. Μπεζεστένι
        Πρόκειται για ένα κτίριο στην κορυφή του λόφου του Φρουρίου, που υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε στα τέλη του 15ου αι. Είναι το σημαντικότερο οθωμανικό μνημείο της περιοχής, μιας και εκεί βρισκόταν η σκεπαστή αγορά. Αποτελούνταν από 19 εμπορικά καταστήματα και για 3 περίπου αιώνες αποτελούσε τον πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής.
      4. Πηνειός Ποταμός
        Ο Πηνειός διασχίζει την πόλη της Λάρισας και στις 2 όχθες του υπάρχουν μονοπάτια που επιτρέπουν τον περίπατο και την ποδηλασία δίπλα στο ποτάμι, καθώς και διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Οι 2 όχθες του ποταμού ενώνονται με πολλές πεζογέφυρες. Ο ποταμός πήρε το όνομά του από τον Πηνειό, τον θεό ποταμού της Θεσσαλία, που ήταν γιός του Ωκεανού και της Τηθύος.
      5. Φαράγγι Καλυψούς
        Στο νομό Λάρισας μπορείτε να επισκεφτείτε το φαράγγι της Καλυψούς. Είναι στα ανατολικά του Κισσάβου, πάνω απ’ την περιοχή του Κόκκινου Νερού και είναι ένα πανέμορφο μέρος για εκδρομή. Τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να κάνετε canyoning και να απολαύσετε τη θέα του μεγαλύτερου καταρράκτη του Κισσάβου που βρίσκεται στο φαράγγι Καλυψώ.