Top 5 Αξιοθέατα στη Θεσσαλονίκη


Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και υπήρξε μητροπολιτικό κέντρο για τους Μακεδόνες και συμβασιλεύουσα για τους Βυζαντινούς. Ήταν σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και θεωρείται ένα ζωντανό μουσείο ιστορίας, μιας και υπάρχουν πολλά μνημεία και αξιοθέατα σε όλη την πόλη. Πολλά από αυτά τα μνημεία έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

 

Aerial photo of iconic byzantine White Tower in the centre of Thessaloniki

 

Σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, που σας προτείνουμε να επισκεφθείτε:

Λευκός Πύργος:

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης χτίστηκε το 15αιώνα και θεωρείται το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης. Στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο, για την ασφάλεια του λιμανιού. Κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία μετατράπηκε σε φυλακή και πήρε το όνομα « Ο πύργος του αίματος». Ονομάστηκε Λευκός Πύργος στη συνέχεια, καθώς λέγεται ότι κάποιος φυλακισμένος ασβέστωσε τον πύργο με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Μετά το 1900 ο Λευκός Πύργος χρησιμοποιήθηκε από την αεροπορική άμυνα της Θεσσαλονίκης αλλά το μετεωρολογικό εργαστηρίου του πανεπιστημίου. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, όπου μπορείτε να μάθετε πολλά για την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Μπορείτε επίσης να φτάσετε στην κορυφή του πύργου όπου με θέα 360 μοιρών, μπορείτε να απολαύσετε τη θέα της πόλης και του Θερμαϊκού κόλπου.

Ροτόντα:

Το επιβλητικό αυτό κτίριο ξεκίνησε τη λειτουργεία του ως παγανιστικός ναός. Στη συνέχεια, λειτούργησε ως χριστιανική εκκλησία, όταν ο Θεοδόσιος Α’ εκχριστιανίστηκε στη Θεσσαλονίκη κάπου στον 4ο αιώνα και έπειτα λειτούργησε και ως τζαμί. Η Ροτόντα αρχικά προοριζόταν για μαυσωλείο του αυτοκράτορα Γαλέριου, αν και δεν θάφτηκε εκεί ποτέ.
Στους εσωτερικούς χώρους της Ροτόντα μπορείτε τα βρείτε ψηφιδωτά αυτής της περιόδου, καθώς και μουσείο με γλυπτά.

Καμάρα – Αψίδα του Γαλέριου:

Μαζί με την Ροτόντα, η Αψίδα του Γαλέριου αποτελούν τα σημαντικότερα μνημεία των Ρωμαϊκών χρόνων. Η Καμάρα χρίστηκε από τον αυτοκράτορα Γαλέριο με σκοπό να γιορτάσει την νίκη του απέναντι στους Σασσανίδες Πέρσες το 298 π.Χ. Σήμερα η Αψίδα του Γαλέριου αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης για τους Θεσσαλονικείς. Στην Καμάρα αποτυπώνονται σκηνές πολέμου, θρίαμβοι, τελετές και θυσίες.

Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου:

Είναι μια από τις ωραιότερες εκκλησίες στην Ελλάδα, χτισμένη περίπου στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο, πολιούχο και προστάτη της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται πάνω σε ένα από τα λουτρά της εποχής και είναι ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής. Αρχικά ήταν ένα μικρό παρεκκλήσι, που χρησιμοποιούνταν ως τόπος λατρείας από τον Δημήτριο , ο οποίος φονεύτηκε από τον αυτοκράτορα Γαλέριο. Μετά το θάνατό του, η εξαιρετική ανδρεία και υπομονή του απέναντι στα μαρτύρια έκαναν τους Βυζαντινούς να τιμήσουν τον Δημήτριο με τον όρο Άγιος από τον 4ο αιώνα. Μπορείτε να περιηγηθείτε μέσα στην εκκλησία, να θαυμάσετε τα ψηφιδωτά και τα μωσαϊκά αλλά και να επισκεφτείτε και τις κατακόμβες του ναού, όπου μαρτύρησε ο Άγιος.

Επταπύργιο Θεσσαλονίκης

Το Φρούριο του Επταπυργίου είναι γνωστό για την φανταστική του θέα. Ονομάζεται και Yedi Kule, το οποίο είναι το Τούρκικο όνομα του κάστρου και κατά την Παλαιολόγεια Περίοδο υπήρξε τόπος φυλάκισης για πολλά χρόνια. Στην αρχαιότητα αποτελούσε τμήμα των ανακαινίσεων του Θεοδοσίου Α’ και τον 12ο αιώνα πήρε τη μορφή μεσαιωνικού κάστρου. Για τους λάτρεις των παράξενων μνημείων, το Επταπύργιο Θεσσαλονίκης είναι μια μοναδική εμπειρία.