×

7+1 Συμβουλές για Επιτυχή Θηλασμό!

 19/05/2023 5m, 52s

Ο θηλασμός δεν είναι άλλη μια μόδα που ήρθε για να φύγει, είναι μια αναντικατάστατη αξία στην οποία θα πρέπει να παραμείνουμε πιστοί όπως εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα θεμελιωμένο «δικαίωμα» για κάθε νεογνό και κάθε μητέρα . Είναι γνωστό ότι ο μητρικός θηλασμός αποτελεί τη συνέχεια της φυσικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μητέρας και νεογνού από τότε που εκείνο βρισκόταν ακόμα στην κοιλιά της και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ψυχικό δεσμό ανάμεσα τους, στη συνέχεια της κοινής τους ζωής.


Αλήθειες σχετικά με το θηλασμό

 

οφελη θηλασμου

 

  1. Όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν! Οι περιπτώσεις γυναικών που πραγματικά δεν μπορούν για οργανικούς λόγους να θηλάσουν είναι πολύ σπάνιες, περίπου 2% ή και λιγότερο! Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών παράγουν περισσότερο από αρκετό γάλα είτε έχουν μικρό είτε μεγάλο στήθος. Στα περισσότερα μωρά που χάνουν βάρος ή έχουν μειωμένη αύξηση βάρους αιτία δεν είναι η μειωμένη παραγωγή αλλά ο αναποτελεσματικός κι όχι συχνός θηλασμός. Ο συνήθης λόγος που το μωρό δεν θηλάζει αποτελεσματικά είναι το λάθος «πιάσιμο» της θηλής και η λάθος στάση/θέση του μωρού. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό η μαμά από την πρώτη κιόλας μέρα να εξοικειωθεί με τις βασικές τεχνικές θηλασμού.
  2.  Όσο περισσότερο θηλάζει το μωρό, τόσο περισσότερο γάλα παράγουμε. Το μωρό μπορεί να θηλάζει μέρα, νύχτα, όποτε κι όσο επιθυμεί χωρίς πρόγραμμα και χωρίς διακοπή κι αυτό ονομάζεται ελεύθερος θηλασμός!
  3. Αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει να μη δίνουμε στο μωρό υποκατάστατα μητρικού γάλακτος σε σκόνη, νερό, χαμομήλι, τσάι, ή οτιδήποτε άλλο πέρα από μητρικό γάλα. Η UNICEF και ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO) ενημερώνουν ότι ο αποκλειστικός θηλασμός είναι ο πιο ασφαλής και υγιεινός τρόπος να τραφεί ένα μωρό τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του και συνιστούν να συνεχίζεται με κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές για τουλάχιστον 2 έτη.
  4. Εάν αρρωστήσουμε ο θηλασμός δεν πρέπει να διακόπτεται. Θηλάζοντας, το μωρό μας, μεταξύ άλλων, λαμβάνει και τα αντισώματα που θα το βοηθήσουν να μην νοσήσει ή να ξεπεράσει πιο εύκολα την ασθένεια. Εάν χρειαστεί να πάρουμε φάρμακα ας έχουμε υπόψη ότι τα περισσότερα συνήθη φάρμακα είναι συμβατά με θηλασμό. Ειδικά σε περίπτωση πυρετού από αποδεδειγμένη ίωση (συνάχι κλπ) δε διακόπτουμε το θηλασμό, η ίωση αν μεταδοθεί, θα μεταδοθεί από τα χνώτα μας, γι΄ αυτό συνιστάται η χρήση μάσκας, να ασχολούμαστε λίγο με το μωρό και να συνεχίσουμε με το θηλασμό.

 

8 Συμβουλές για επιτυχή θηλασμό

  1. Έναρξη του θηλασμού μέσα στο πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό: Όσο πιο γρήγορα και πιο συχνά μετά τον τοκετό θηλάσετε το μωρό, τόσο πιο γρήγορα «έρχεται» το γάλα κι αυξάνεται η ποσότητά του. Είτε γεννήσετε φυσικά, είτε με καισαρική, μπορείτε να θηλάσετε. Στην αίθουσα τοκετών το νεογέννητο θα τοποθετείται στο στήθος της μητέρας του για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να καταφέρει να θηλάσει για πρώτη φορά, ενισχύοντας έτσι την επαφή “δέρμα με δέρμα”, η οποία είναι πολύ σημαντική για έναν πετυχημένο θηλασμό στο μέλλον.
    Το πύαρ είναι το πρώτο γάλα που παίρνει το νεογέννητο. Είναι αυτές οι πρώτες σταγόνες, με κίτρινο χρώμα και πιο πυκνή υφή, που περιέχονται στο μαστό της γυναίκας και εκκρίνονται τα πρώτα εικοσιτετράωρα από τη γέννηση. Η ποσότητα του είναι μικρή, αλλά η αξία του μοναδική γιατί είναι πλούσιο σε λευκώματα, άλατα και βιταμίνες ενώ περιέχει και πολλά αντισώματα, ουσίες που κάνουν τα μωρά ανθεκτικά στις λοιμώξεις. Την τρίτη μέρα περίπου από τη γέννηση του μωρού η σύσταση του γάλακτος διαφοροποιείται. Γίνεται λεπτόρρευστη και το χρώμα πιο διάφανο και περιέχει σε μοναδική αναλογία λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες, άλατα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντισώματα. Αυτή η μοναδική περιεκτικότητά του είναι που το εδραιώνει ως αναντικατάστατη τροφή για το νεογέννητο.
  2. Παραμονή του νεογέννητου κοντά σας 24 ώρες το 24ωρο (rooming in) κατά την παραμονή σας στο Μαιευτήριο. Μπορεί να είστε εξαντλημένες από τον τοκετό και να θέλετε λίγες στιγμές απλά να κοιμηθείτε αλλά οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι μητέρες που έχουν τα μωρά τους στην αίθουσα νεογνών δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν περισσότερο από τις μητέρες που τα έχουν δίπλα τους. Ίσα ίσα που θα είστε ήσυχη πως ότι και να χρειαστεί το μωράκι θα είστε εκεί να το φροντίστε! Από τις πρώτες στιγμές της γέννησης η μητέρα και το μωρό της είναι σημαντικό να έρθουν κοντά και να βιώσουν αυτό το μοναδικό συναίσθημα.
  3. Θηλασμός χωρίς χρονικούς περιορισμούς: Το μωρό θηλάζει, όταν θέλει και όσο θέλει, μέρα και νύχτα. Το κάθε μωρό έχει διαφορετικές ανάγκες. Να θυμάστε πάντα ότι ο μητρικός θηλασμός είναι απεριόριστος και ελεύθερος. Είναι αναμενόμενο τις πρώτες μέρες τα γεύματα του μωρού σας να είναι ακατάστατα και να προβληματίζεστε ή να αναρωτιέστε αν το μωρό σας είναι χορτάτο ή τι πρέπει να κάνετε όταν σε σύντομο χρονικό διάστημα ξανακλάψει. Η απάντηση είναι μία: βάλτε το στο στήθος σας όσες φορές το ζητάει και αποφύγετε να δώσετε συμπλήρωμα γάλακτος.
  4. Μη χορήγηση υγρών: Το γάλα περιέχει 87% νερό και το φυσιολογικό νεογέννητο, που θηλάζει σωστά, δεν έχει ανάγκη επιπλέον υγρών.
  5. Προσόχη με τις πιπίλες και τα μπιμπερό! Το μωρό μπορεί να πάθει σύγχυση θηλών , δηλαδή να αρνείται το στήθος διότι προτιμά την εύκολη ροή του μπιμπερό. Η ίδια σύγχυση μπορεί και να συμβεί με την πιπίλα. Το μωρό χάνει γεύματα γιατί δεν ξυπνάει όσο συχνά χρειάζεται και έτσι οδηγούμαστε αρχικά σε υπερφόρτωση των μαστών και στη συνέχεια σε μείωση της παραγωγής της μητέρας. Η υπερφόρτωση των μαστών , συνοδεύεται με έντονο πρήξιμο και πόνο, όπου το μωρό δυσκολεύεται χειρότερα να «πιάσει» τη θηλή και κλαίει. Η λύση σε όλα αυτά είναι ο ίδιος ο θηλασμός.
  6. Να χρησιμοποιείτε κατάλληλο σουτιέν κατά την περίοδο θηλασμού, το οποίο θα συγκρατεί το στήθος σας, χωρίς να το πιέζει , ενώ φροντίστε να διατηρείτε τις θηλές σας στεγνές και καθαρές.
  7. Εξασφαλίστε σωστή και αναπαυτική θέση θηλασμού: Για να το πετύχετε αυτό, κρατάτε το στήθος σας με το ένα χέρι και με το άλλο τον αυχένα ή την πλάτη του μωρού σας. Με το μωρό πρέπει να είστε κοιλιά με κοιλιά . Δε δίνετε το στήθος στο μωρό, αλλά φέρνετε το κεφαλάκι του μωρού προς το στήθος σας, ώστε το μάγουλό του, να αγγίζει το μαστό σας. Όταν θηλή και ανοικτό στόμα του μωρού είναι στην ίδια γραμμή, σπρώχνετε ελαφρά το κεφαλάκι του με σκοπό να αρπάξει όχι μόνο τη θηλή αλλά και μεγάλο μέρος θηλαίας άλου (η σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή). Κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορείτε να είστε είτε καθιστή, χρησιμοποιώντας μαξιλάρια στα πόδια σας , ή ανασηκώνοντας το ένα σας γόνατο για να στηρίξετε το σώμα του είτε μπορείτε να είστε σε πλάγια ξαπλωμένη θέση με το μωρό αντικριστά στο στήθος γυρισμένο στο πλάι (η θέση αυτή εξυπηρετεί ιδιαίτερα τις γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική τομή).
  8. Σε κάθε περίπτωση και σε οποιοδήποτε πρόβλημα που πιθανόν αντιμετωπίσετε, το σημαντικότερο όλων είναι να μην απογοητευτείτε. Αναζητήστε βοήθεια και υποστήριξη και σιγά- σιγά όλα τα εμπόδια με επιμονή και υπομονή θα ξεπεραστούν. Οι πρώτες έξι εβδομάδες είναι εβδομάδες προσαρμογής τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

 

Τι εξοπλισμό θα χρειαστείτε για το θηλασμό;

 

εξοπλισμος για θηλασμο

 

 

Βρείτε εδώ αξεσουάρ θηλασμού, καθώς και συμπληρώματα διατροφής για θηλάζουσες μητέρες.

Προσοχή!!! Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής.

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα