×

Βρογχιολίτιδα σε βρέφη: Συμπτώματα, Διάρκεια & Αντιμετώπιση

 20/02/2024 3m, 51s

Η βρογχιολίτιδα αποτελεί μία συνήθη λοίμωξη στο στήθος σε μικρά παιδιά (>2), που προκαλείται από ιογενή λοίμωξη των πνευμόνων. Η μόλυνση προκαλεί φλεγμονή και συσσώρευση βλέννας στους αεραγωγούς, καθιστώντας πιο δύσκολη την αναπνοή. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους γονείς, γι’ αυτό και απαιτείται ιατρική παρέμβαση για περαιτέρω καθοδήγηση.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι είναι ακριβώς η βρογχιολίτιδα σε βρέφη, ποια είναι τα συμπτώματά της, τη διάρκεια που έχει και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας;

Τα πρώιμα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας είναι παρόμοια με ένα κρυολόγημα, όπως φτάρνισμα, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, βήχας και ελαφρώς υψηλή θερμοκρασία 38 C.

Ένα παιδί με βρογχιολίτιδα μπορεί στη συνέχεια να εμφανίσει άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Γρήγορη αναπνοή
  • Δυσκολία στη διατροφή
  • Συριγμός
  • Ευερεθιστότητα
  • Πυρετός

 

Πόσο διαρκεί η βρογχιολίτιδα;

Αρκετοί γονείς αναρωτιούνται για το πόσο διαρκεί η βρογχιολίτιδα. Συνήθως, τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας επιδεινώνονται μεταξύ 3 και 5 ημερών και ο βήχας συνήθως βελτιώνεται σε 3 εβδομάδες. Ωστόσο, οι γενικές πληροφορίες των ειδικών αναφέρουν πως η βρογχιολίτιδα διαρκεί περίπου 10 ημέρες.

 

💡Σχεδόν το 80% των μωρών ως την ηλικία των δύο ετών προσβάλλεται από τη βρογχιολίτιδα

 

RSV & βρογχιολίτιδα

Η βρογχιολίτιδα προκαλείται από ιογενή λοίμωξη, συνήθως τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό (RSV). Ο RSV είναι πολύ κοινός και εξαπλώνεται εύκολα στον βήχα και το φτάρνισμα. Σχεδόν όλα τα παιδιά το έχουν πάθει μέχρι τα 2.

Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, ο RSV μπορεί να προκαλέσει βήχα ή κρυολόγημα, αλλά σε μικρά παιδιά προκαλεί βρογχιολίτιδα. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο για τον RSV, που αποτελεί και τη βασική αιτία πρόκλησης της βρογχιολίτιδας.

 

Είναι κολλητική η βρογχιολίτιδα;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ένα βασικό αίτιο πρόκλησης βρογχιολίτιδα είναι προσβολή του οργανισμού από τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό (RSV). Ο RSV είναι κολλητικός, κατά συνέπεια και η βρογχιολίτιδα μπορεί να είναι κολλητική. Ειδικά οι πρώτες μέρες είναι οι μολυσματικές όταν ένας οργανισμός νοσεί με βρογχιολίτιδα. Για να αποτρέψετε τη μετάδοση της βρογχιολίτιδας, μπορείτε να φοράτε ιατρική μάσκα μιας χρήσης.

 

Βρογχιολίτιδα & βρογχίτιδα: ποια η διαφορά τους;

Οι βρόγχοι και τα βρογχιόλια είναι σωλήνες στους πνεύμονες – οι βρόγχοι είναι μεγαλύτεροι σωλήνες και τα βρογχιόλια είναι μικρότεροι σωλήνες. Η βρογχίτιδα είναι μια ασθένεια που προσβάλλει τους βρόγχους και είναι πιο συχνή σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Η βρογχιολίτιδα προσβάλλει τα βρογχιόλια και είναι πιο συχνή σε παιδιά κάτω των δύο ετών.

 

Πως αντιμετωπίζεται η βρογχιολίτιδα στα βρέφη;

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως για την αντιμετώπιση της βρογχιολίτιδας στα βρέφη δεν υπάρχει κάποια ενδεδειγμένη αγωγή. Τα περισσότερα μωρά με βρογχιολίτιδα μπορούν θεραπευτούν στο σπίτι μετά από επίσκεψη στον παιδίατρο. Μερικές θεραπευτικές λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί, είναι οι παρακάτω:

  1. Ως γνωστόν, ένα ξηρό περιβάλλον επιδεινώνει το βήχα. Αντίθετα, η υγρασία βοηθά στο να χαλαρώνουν τα πηχτά φλέγματα τα οποία βρίσκονται μέσα στους πνεύμονες του παιδιού. Η χρήση ενός υγραντήρα θα ήταν μια αρκετά καλή λύση, καθώς η υγρασία συμβάλλει στη βρογχιολίτιδα.
  2. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε σταγόνες θαλασσινού νερού (αλατόνερο) εάν η μύτη του παιδιού σας είναι βουλωμένη.
  3. Κρατήστε το παιδί σας όρθιο όσο το δυνατόν περισσότερο όταν είναι ξύπνιο – αυτό θα το βοηθήσει να αναπνέει πιο εύκολα
  4. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει πολλά υγρά – δοκιμάστε μικρότερες τροφές πιο συχνά στα μωρά και δώστε στα μεγαλύτερα παιδιά επιπλέον νερό ή αραιωμένο χυμό φρούτων ή να δίνετε μικρές ποσότητες γάλακτος πιο συχνά.

 

Βρογχιολίτιδα και πνευμονία: συνδέονται;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν η βρογχιολίτιδα επιδεινωθεί, υπάρχει η περίπτωση να παρουσιάσει επιπλοκές όπως πνευμονία.

 

Πρόληψης της βρογχιολίτιδας

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσει το παιδί σας βρογχιολίτιδα ή να διαδώσει τους ιούς που την προκαλούν, όπως:

  1. Πλένετε συχνά τα χέρια σας και τα χέρια του παιδιού σας
  2. Να αφήνετε το μωρό σας να ξεκουράζεται επαρκώς
  3. Πλένετε ή σκουπίζετε τα παιχνίδια και καθαρίζετε τις επιφάνειες τακτικά
  4. Χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλα μιας χρήσης και πετάξτε τα αμέσως μόλις τα χρησιμοποιήσετε
  5. Κρατήστε τα νεογέννητα μωρά μακριά από οποιονδήποτε έχει κρυολόγημα ή γρίπη – ειδικά εάν είναι κάτω των 2 μηνών ή ήταν πρόωρα

Είναι επίσης σημαντικό να μην καπνίζετε στον ίδιο χώρο με το παιδί σας. Τα παιδιά που αναπνέουν τον καπνό του τσιγάρου έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν βρογχιολίτιδα.

 

Πότε να επισκεφτώ τον παιδίατρο;

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε και επισκεφτείτε άμεσα τον παιδίατρο σας, όταν παρατηρήσετε τα παρακάτω σημάδια:

  • Βήχας που επιδεινώνεται
  • Το παιδί αρνείται να φάει ή τρώει πολύ λιγότερο από το συνηθισμένο
  • Το παιδί είναι πολύ κουρασμένο ή νυστάζει περισσότερο από το συνηθισμένο
  • Έχει αλλάξει η όψη και το χρώμα στο πρόσωπό του
  • Έχει δυσκολία στην αναπνοή
  • Το παιδί σας έχει στεγνή πάνα για 12 ώρες ή περισσότερο ή παρουσιάζει άλλα σημάδια αφυδάτωσης

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα