×

Ανδρογενετική και Διάχυτη Αλωπεκία: Αίτια & Αντιμετώπιση

 17/11/2023 4m, 12s

Η ανδρογενετική και η διάχυτη αλωπεκία είναι οι δυο πιο συχνές μορφές τριχόπτωσης. Ας δούμε αναλυτικά τα δυο αυτά είδη τριχόπτωσης και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Το τριχωτό της κεφαλής κάθε ανθρώπου αποτελείται από περίπου 100.000 με 150.000 τρίχες. Κάθε τρίχα στη διάρκεια ζωής της περνά από 3 φάσεις:

  • την αναγενή, στην οποία η τρίχα βρίσκεται σε αυξητική πορεία. Σε αυτό το στάδιο βρίσκονται περίπου το 90% των τριχών και διαρκεί 2-6 χρόνια
  • την καταγενή, η οποία ακολουθεί την αναγενή και προηγείται της τελογενούς και ουσιαστικά αποτελεί ένα στάδιο μετάβασης από την πρώτη φάση στην τρίτη. Σε αυτό βρίσκεται περίπου το 1% των τριχών που αποτελούν το τριχωτό της κεφαλής και διαρκεί 1-2 εβδομάδες.
  • την τελογενή, η οποία αποτελεί και το τελικό στάδιο της τρίχας πριν αυτή πέσει. Αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου 3-4 μήνες.

Καθημερινά χάνουμε 70-100 τρίχες. Όταν μία τρίχα βρίσκεται στο τέλος της τελογενούς φάσης και πέφτει, τότε στο ίδιο θυλάκιο ξεκινά να αναπτύσσεται μία καινούρια τρίχα και ο κύκλος – αναγενής, καταγενής, τελογενής φάση- ξεκινά ξανά από την αρχή. Τι συμβαίνει όμως όταν ο ρυθμός με τον οποίο χάνουμε τρίχες είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό αναπλήρωσής τους;
Η παθολογική τριχόπτωση μπορεί να διακριθεί σε χρόνια και σε εποχιακή , η οποία διαρκεί 2-3 μήνες τον χρόνο.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της τριχόπτωσης;

Η τριχόπτωση μπορεί να συναντηθεί τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Ενδεικτικά, κάποιες αιτίες τριχόπτωσης είναι:

  • Κληρονομικότητα
  • Γήρανση
  • Άγχος
  • Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων
  • Διατροφικές μεταβολές, διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά
  • Έλλειψη βιταμινών
  • Ορμονικές ανισορροπίες, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση
  • Πολυκυστικές ωοθήκες
  • Προβλήματα θυρεοειδούς

 

Ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές αλωπεκίας;

Οι πιο συχνές μορφές αλωπεκίας είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία χαρακτηρίζεται από αραίωση στην κορυφή της κεφαλής και στους κροτάφους , και η διάχυτη τριχόπτωση ή διάχυτη αλωπεκία, της οποίας η κλινική εικόνα περιλαμβάνει μία γενικότερη αραίωση και λέπτυνση των τριχών.

 

Τι ειναι η ανδρογενετική αλωπεκία;

Η τεστοστερόνη, που είναι ένα ανδρογόνο, μεταβολίζεται από ένα ένζυμο, την 5α-αναγωγάση, σε ένα πιο δραστικό συστατικό, την Διυδροτεστοστερόνη
Για την ανδρογενετική αλωπεκία, η θεραπεία στηρίζεται κυρίως σε δύο εγκεκριμένα φάρμακα, τη μινοξιδίλη και την φιναστερίδη, τα οποία μπορούν να ληφθούν μετά από συνεννόηση με τον δερματολόγο σας. Η μινοξιδίλη είναι ένας αντιυπερτασικός αγγειοδιασταλτικός παράγοντας ο οποίος όταν εφαρμόζεται τοπικά, έχει βρεθεί πως βοηθάει την ανάπτυξη των τριχών σε ανθρώπους με ανδρογενετική αλωπεκία, ανεξαρτήτως φύλου, πιθανώς μέσω διαστολής των αγγείων και επιτρέποντας σε περισσότερο οξυγόνο, αίμα και θρεπτικά συστατικά να περάσουν στους θύλακες των τριχών. Στην αρχή της θεραπείας ενδεχομένως να υπάρξει μία αύξηση τριχόπτωσης, η οποία όμως δεν θα πρέπει να είναι ανησυχητική καθώς μας υποδεικνύει την έναρξη του νέου κύκλου ανάπτυξης της τρίχας. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα της μινοξιδίλης είναι άμεσο, όμως διαρκεί όσο χρησιμοποιείτε το προϊόν και χάνεται συνήθως με την διακοπή του.
Η φιναστερίδη είναι φάρμακο για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, η οποία όμως δίνεται και για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης καθώς μπλοκάρει την παραγωγή ανδρογόνων, στα οποία οφείλεται συχνά η ανδρογενετική αλωπεκία.

 

Τι είναι η διάχυτη αλωπεκία;

Στην περίπτωση της διάχυτης τριχόπτωσης, η οποία συνήθως προκαλείται από άγχος, φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, έλλειψη σιδήρου, διαβήτη, εγκυμοσύνη, φαρμακευτική αγωγή (π.χ. χημειοθεραπευτικά, αντικαταθλιπτικά φάρμακα), καθώς και αυτοάνοσα νοσήματα.
H θεραπεία περιλαμβάνει υποκατάσταση των εκλιπόντων βιταμινών μπορούν να βοηθήσουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το πυρίτιο, και ο ψευδάργυρος, καθώς βοηθούν στην υγεία της τρίχας.

 

Τι είναι η γυροειδής αλωπεκία;

Άλλη μία μορφή τριχόπτωσης είναι η γυροειδής αλωπεκία, γνωστή και ως alopecia areata. Αυτή εμφανίζεται με μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής τόσο ανδρών όσο και γυναικών, όπως επίσης και σε άλλα σημεία π.χ το γένι. Μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς, ενδοκρινολογικούς ή νευροψυχικούς παράγοντες, κυριότερος εκ των οποίων το άγχος. Σε αυτή τη περίπτωση η θεραπεία που ακολουθείται συνήθως είναι θεραπεία με κορτιζόνη, με την καθοδήγηση πάντα του δερματολόγου σας, καθώς και συμπληρωματική υποκατάσταση βιταμινών π.χ βιταμίνης D, αφού έχουν προηγηθεί εξετάσεις αίματος για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες.

Παράλληλα με την φαρμακευτική θεραπεία, στη πιο γρήγορη αντιμετώπιση και ανάπτυξη της τρίχας βοηθάει η λήψη διατροφικών στοιχείων, απαραίτητων για τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου και της κερατίνης, όπως το οργανικό θείο, η βιταμίνη C, τα θειούχα αμινοξέα : κυστεΐνη, κυστίνη και μεθειονίνη, ο σίδηρος. Βιταμίνη Ε και ψευδάργυρος έχουν αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από την οξείδωση, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της τρίχας. Βιταμίνη Β6 για την ορμονική ρύθμιση και για τη σύνθεση του αμινοξέος κυστίνης, που αποτελεί βασικό συστατικό της κερατίνης της τρίχας.
Καλό θα ήταν, παράλληλα με την αγωγή και τη λήψη των βιταμινών, να χρησιμοποιήσεις και κάποιο σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης, για πιο γρήγορα και εμφανή αποτελέσματα.

Μία αγωγή μόνο με τα συμπληρώματα διατροφής ίσως χρειαστεί κάποιους μήνες για να εμφανίσει αποτέλεσμα, γι’ αυτό αν δεν δεις άμεσα το αποτέλεσμα που αναμένεις μην απογοητευτείς και διακόψεις.

Παράλληλα με τα παραπάνω, είναι σημαντικό να δοκιμάσεις να βελτιώσεις τη ποιότητα της διατροφής σου, να συμπληρώνεις τις ανάγκες του οργανισμού σου σε ύπνο, να αθλείσαι και να περιορίσεις το άγχος και το στρες.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Pharm24.gr

Η Κέλλυ Πηγαδιώτη φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Τμήμα Φαρμακευτικής, από όπου έλαβε το 2021 το πτυχίο της και τον Ενιαίο και Αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master). Κατά το διάστημα 2021-24 εργάστηκε στο Pharm24 ως φαρμακοποιός. Συνεχίζει και ενημερώνεται συνεχώς για τα επιστημονικά νέα και παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια για τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας, της ανάπτυξης εμβολίων και της ανάπτυξης νέων φαρμάκων.

Προτεινόμενα Άρθρα