×

Πώς να μακρύνω τα μαλλιά μου;

 26/03/2024 9m, 22s

Κάθε γυναίκα περνάει από τη φάση που αναζητά μια ανανέωση στα μαλλιά της. Παράγοντες όπως τα επαγγελματικά ή τα προσωπικά, συμβάλλουν στην επιθυμία για αλλαγή που ξεκινάει από μέσα και βγαίνει προς τα έξω. Είναι πολλές οι αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στα μαλλιά – από το χρώμα και το στυλ μέχρι και το μήκος – πάντα με στόχο ένα boost στη διάθεσή μας, έστω και προσωρινό.

Αν είστε λοιπόν στη φάση που θέλετε να φρεσκάρετε το κούρεμά σας, να αναζωογονηθείτε μέσα από μια αλλαγή χρώματος ή αναρωτιέστε “πώς να μακρύνω τα μαλλιά μου;”, δείτε ποιες είναι οι σωστές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε. Για οποιαδήποτε αλλαγή ή για προσπάθεια να τα μακρύνετε, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να προσφέρετε στα μαλλιά σας μια ιεροτελεστία θρέψης που θα σας ανταμείψει.

 

💡 Pharm24 Tip: H περιποίηση και ενυδάτωση των μαλλιών πρέπει να συμβαίνει πρώτα εσωτερικά και μετά εξωτερικά.

 

Το ξέρατε ότι τα μαλλιά δεν ανήκουν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα; Είναι νεκρά κύτταρα. Δεν έχουν δηλαδή τη φυσική ικανότητα να αναπλάθονται από μόνα τους. Όπως ακριβώς και τα νύχια μας, σπάνε αν είναι αδύναμα. Αν τα αφήσουμε, δεν θα διορθωθούν. Χρειάζεται να τα κόψουμε ώστε να αφαιρέσουμε το τμήμα που καταστράφηκε.

Άρα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η περιποίηση και ενυδάτωση πρέπει να συμβαίνει πρώτα εσωτερικά και μετά εξωτερικά. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να μακρύνουμε τα μαλλιά μας είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας πρώτα και κατόπιν να προστατεύουμε και τον φλοιό της τρίχας, ώστε να είναι πιο ανθεκτική.

 

6+1 Τρόποι για να μακρύνουμε τα μαλλιά μας με φυσικό τρόπο

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένους εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους για να μακρύνετε τα μαλλιά σας γρήγορα με φυσικό τρόπο!

  • Κάνουμε τον κομμωτή σύμμαχό μαςscissors icon

Επικρατεί γενικά η ψευδαίσθηση ότι για να μακρύνουμε τα μαλλιά πρέπει να αποφύγουμε κάθε επαφή με το ψαλίδι του κομμωτή – λάθος! Ειδικά την περίοδο που επιθυμούμε να τα μακρύνουμε, το ραντεβού στο κομμωτήριο καλό είναι να γίνεται μία φορά το μήνα. Ο κομμωτής γνωρίζει καλά ότι για να μακρύνουν τα μαλλιά χρειάζεται ένα απλό καθάρισμα στις άκρες και όχι μείωση μήκους.

Κόβοντας τις άκρες των μαλλιών μας δεν επηρεάζονται τα θυλάκια του τριχωτού της κεφαλής, αυτά δηλαδή που καθορίζουν το πόσο γρήγορα και πόσο πολύ τα μαλλιά μεγαλώνουν. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε να δημιουργηθούν ουρές και ψαλίδα, τα οποία οδηγούν σε σπάσιμο των μαλλιών και ανομοιομορφία. Έτσι, κρατάμε τα μαλλιά γερά και υγιή σε ένα μήκος.

 

  • Λούζουμε τα μαλλιά με σωστό τρόπο hair shampoo icon

Θυμόμαστε να επιλέξουμε το σωστό σαμπουάν ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών μας και τα χτενίζουμε καλά πριν λουστούμε. Δεν ξεχνάμε κάθε φορά που λουζόμαστε να κάνουμε μασάζ με τα δάχτυλα σε όλο το κεφάλι. Εκτός, από την ανακούφιση που θα νιώσουμε, θα βοηθήσουμε την αναζωογόνηση και την αιμάτωση του τριχωτού.

 

  • Χρησιμοποιούμε μαλακτική κρέμα ή μάσκα hair conditioner icon

Επιλέγουμε τη σωστή θεραπεία που θα ενυδατώσει και θα αναδομήσει την τρίχα των μαλλιών μας για να τελειώσουμε το λούσιμο. O ιδανικός συνδυασμός είναι η χρήση μαλακτικής κρέμας σε κάθε λούσιμο, και 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, η χρήση μάσκας για πιο εντατική φρoντίδα.

 

 

💡 Pharm24 Tip: Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, το λούσιμο με σαμπουάν πρέπει να επικεντρώνεται στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ η χρήση της μαλακτικής κρέμας ή της μάσκας στις άκρες των μαλλιών.

 

  • Προσέχουμε τη θερμότητα στα μαλλιά hair dryer icon

Είναι γνωστό ότι δεν είναι καλό να στεγνώνουμε τα μαλλιά μας με πιστολάκι κάθε μέρα, ούτε να χρησιμοποιούμε καθημερινά πρέσα ισιώματος. Παρόλα αυτά, οι συνθήκες συχνά το επιβάλλουν. Η θερμότητα μπορεί να κάνει τις άκρες μας να σπάνε εύκολα, το οποίο δημιουργεί την ψευδαίσθηση μαλλιών που δεν μακραίνουν. Δεν βιαζόμαστε να στεγνώσουμε γρήγορα τα μαλλιά μας, τα σκουπίζουμε καλά με την πετσέτα και αποφεύγουμε τον πολύ ζεστό αέρα στο πιστολάκι.

Pharm24 Tip: Πριν πιάσουμε το σεσουάρ ή το ισιωτικό βάζουμε κάποιο σπρέι κατά της θερμότητας για να προστατέψουμε την τρίχα.

 

  • Δεν ξεχνάμε το αντηλιακό μαλλιών hair sunscreen icon

Ο ήλιος δεν κάνει κακό μόνο στο πρόσωπό μας, αλλά και στα μαλλιά μας. Δεν ξεχνάμε να εφαρμόζουμε αντηλιακό μαλλιών και κρέμες με αντηλιακή δράση. Τους καλοκαιρινούς μήνες, παράγοντες όπως το χλώριο στην πισίνα, μπορούν επίσης να ταλαιπωρήσουν τα μαλλιά. Η χρήση σκούφου προστατεύει τα μαλλιά στην πισίνα, ενώ το καλό ξέπλυμα με νερό και η χρήση μιας μαλακτικής μπορεί να θρέψουν μαλλιά που έχουν αφυδατωθεί.

 

 

  • Δίνουμε σημασία στην ισορροπημένη διατροφή healthy diet icon

Είμαστε ό,τι τρώμε. Και για γερά μαλλιά, καλό είναι να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες, μέταλλα και σύνθετους υδατάνθρακες. Η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί στη διατήρηση της καλής υγείας και κατ’ επέκταση των μαλλιών μας. Θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, Β, C, D και E, ο ψευδάργυρος και βασικά λιπαρά οξέα, είναι απαραίτητα για να μακρύνετε τα μαλλιά σας, ενώ η έλλειψή τους μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των μαλλιών ή ακόμη και να προκαλέσει απώλειά τους.

 

 

  • Κάνουμε θεραπεία με λάδι μαλλιών για να μακρύνουν γρήγοραhair oil icon

Πολλές γυναίκες κάνουν συχνά θεραπεία με λάδι μαλλιών και έχουν παρατηρήσει πως έτσι μακραίνουν γρηγορότερα. Έλαια όπως ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας, έλαιο σταφυλιού, έλαιο δενδρολίβανου, καστορέλαιο, αμυγδαλέλαιο ή δαφνέλαιο είναι λίγα μόνο από τα πιο γνωστά “γιατροσόφια” μαλλιών. Η εφαρμογή τους λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να αναδομήσει την τρίχα και να χαρίσει πλούσια και μαλακά μαλλιά. Η μέθοδος αυτή δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει τα μαλλιά να μακρύνουν αλλά παρόλα αυτά αξίζει να έχουμε τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω έλαια στο σπίτι καθώς μπορούν να κάνουν θαύματα για την ποιότητα της τρίχας.

 

 

Τροφές για λαμπερά και υγιή μαλλιά

 

τροφες για μακρυα μαλλια

 

Όταν υπάρχει ανάγκη, συμπληρώματα διατροφής για μαλλιά, νύχια και δέρμα μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχο για μακριά, λαμπερά μαλλιά. Τα αγαπημένα μας είναι το Solgar Skin Nails & Hair Formula tabs και το Apivita Caps for Hair. Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η εξτρά ενίσχυση του οργανισμού μπορεί να ενδυναμώσει τα μαλλιά σας.

 

Βιταμίνες για να μακραίνουν τα μαλλιά πιο γρήγορα

Η υγεία των μαλλιών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και της διατροφής. Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα μπορούν θεωρούνται οι καλύτερες για να μακρύνουν τα μαλλιά πιο γρήγορα και να συμβάλουν στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξής τους. Εδώ είναι πέντε βιταμίνες που θεωρούνται σημαντικές για την υγεία των μαλλιών:

  1. Βιταμίνη A: Η βιταμίνη A είναι σημαντική για την παραγωγή σμήγματος, το οποίο ενισχύει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής.
  2. Βιταμίνη E: Η βιταμίνη E είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των μαλλιών από τις ελεύθερες ρίζες.
  3. Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι σημαντικό για τη δομή των μαλλιών.
  4. Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των μαλλιών.
  5. Βιταμίνη Β7 (Βιοτίνη): Η βιοτίνη είναι σημαντική για την καλή υγεία των μαλλιών και των νυχιών.

 

Πόσο γρήγορα μακραίνουν τα μαλλιά με καστορέλαιο; 

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που μπορεί να οριοθετήσει το πόσο γρήγορα μπορούν να μακραίνουν τα μαλλιά χρησιμοποιώντας καστορέλαιο. Οι γενετικοί παράγοντες, η διατροφή, ο τρόπος ζωής και η γενική φροντίδα των μαλλιών επηρεάζουν την ανάπτυξή τους.

Το καστορέλαιο θεωρείται ότι παρέχει θρέψη στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, και ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχει βοηθήσει στην αύξηση του μήκους των μαλλιών τους. Ωστόσο, η επίδραση του καστορέλαιου μπορεί να είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχει θαυματουργή θεραπεία για την αύξηση του μήκους των μαλλιών, και η επίδραση των φυσικών προϊόντων όπως το καστορέλαιο μπορεί να ποικίλει. Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε το καστορέλαιο, μπορείτε να το εφαρμόσετε στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, αφήνοντάς το να δράσει για κάποιες ώρες πριν το πλύνετε.

 

Πως να μακρύνω τα μαλλιά μου με ρύζι;

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχει σαφής επιστημονική απόδειξη που να υποστηρίζει το γεγονός ότι το ρύζι μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα ανάπτυξης των μαλλιών. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν φυσικά συστατικά, όπως το ρύζι, ως μέρος της καθημερινής τους φροντίδας για τα μαλλιά. Αν θέλετε να δοκιμάσετε έναν φυσικό τρόπο που περιλαμβάνει το ρύζι, μπορείτε να προσπαθήσετε την παρακάτω μάσκα:

Μάσκα μαλλιών με ρύζι:

Υλικά:

  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλιά σούπας μέλι

Οδηγίες:

  1. Βράστε το ρύζι στο νερό μέχρι να είναι μαλακό.
  2. Φιλτράρετε το ρύζι, κρατώντας το υγρό.
  3. Προσθέστε το μέλι στο ρύζι και ανακατέψτε καλά.
  4. Εφαρμόστε το μείγμα στα βρεγμένα μαλλιά σας και αφήστε το να δράσει για περίπου 20-30 λεπτά.
  5. Ξεπλύνετε καλά με σαμπουάν και ζεστό νερό.

Μια μάσκα από ρύζι μπορεί να δώσει ενυδάτωση στα μαλλιά και να συμβάλλει στην καλή υγείας τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες όσον αφορά την ανάπτυξη των μαλλιών και να είστε προσεκτικοί με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στα μαλλιά σας.

 

5 Επιπλέον μυστικά για να μακρύνουν γρήγορα τα μαλλιά σας

Τι να κάνετε:

  • Επιλέξτε σατέν μαξιλάρι, για να μη μπερδεύονται, να γλιστράνε και να μη σπάνε τα μαλλιά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Πιάστε τα μαλλιά με χαλαρό τρόπο. Αφήστε τα ελεύθερα ή πιάστε τα χαλαρά, ώστε να μη σπάνε σε διάφορα σημεία και να μη σχηματιστεί ψαλίδα.

Τι να μην κάνετε:

  • Μη λούζεστε πολύ. Αντί αυτού, δοκιμάστε ένα ξηρό σαμπουάν σε φυσικά λιπαρά μαλλιά για να αποφύγετε να αφαιρέσετε από το τριχωτό της κεφαλής τα πολύτιμα έλαια που ενυδατώνουν την τρίχα.
  • Μην τρίβετε τα μαλλιά με σκληρή πετσέτα μετά το λούσιμο, καθώς αυτό προκαλεί σπάσιμο.
  • Μην τα επιβαρύνετε με προϊόντα styling όταν δεν είναι απαραίτητο.

 

Γιατί γερνούν τα μαλλιά μας;

γιατι γερνουν τα μαλλια μας

 

Τα μαλλιά σας είναι ξηρά, αδύναμα και σπάνε εύκολα; Μήπως είναι θαμπά ή πολύ σκληρά; Ο χρόνος είναι αμείλικτος σε ό,τι έχει να κάνει με τα μαλλιά μας, ειδικά όταν είναι ταλαιπωρημένα. Αν αναρωτιέστε “πώς να μακρύνω τα μαλλιά μου;”, το πρώτο βήμα είναι να δείτε τους παράγοντες που τα κάνουν να γερνούν.

Τα καλά νέα είναι ότι με την κατάλληλη περιποίηση μπορούμε να επιβραδύνουμε τα σημάδια του χρόνου και να τον κάνουμε να λειτουργήσει προς όφελός μας.

 

Πώς να μακρύνω τα μαλλιά μου σε 1 μήνα;

Τα μαλλιά μακραίνουν κατά μέσο όρο ένα εκατοστό το μήνα. Τα tips που προαναφέρθηκαν μπορούν να συμβάλλουν στο να μακρύνουν τα μαλλιά έως και δύο εκατοστά, ενώ χωρίς την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή οι ρυθμοί είναι πιο αργοί. Αρκούν μικρές αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα της περιποίησης των μαλλιών για να πετύχετε τον στόχο των υγιών μαλλιών. Σε περίπτωση που τα έχετε δοκιμάσει όλα και δεν βλέπετε βελτίωση, ίσως ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη στο δερματολόγο.

Πώς να μακρύνω τα μαλλιά μου σε 1 εβδομάδα;

Η ανάπτυξη των μαλλιών είναι ένα διαδικαστικό που διαρκεί πολύ περισσότερο από μια εβδομάδα. Η γενική ρυθμός ανάπτυξης των μαλλιών είναι περίπου 1-1.5 εκατοστά τον μήνα. Επομένως, δεν είναι εφικτό να μακρύνετε τα μαλλιά σας σημαντικά σε μια εβδομάδα.

Πώς να μακρύνω τα μαλλιά μου σε 1 μέρα;

Πολλές και πολλοί αναρωτιέστε για το «πως να μακρύνω τα μαλλιά μου σε 1 μέρα». Εκ των πραγμάτων, εντός 24ώρου δεν είναι εφικτό να μακρύνουν τα μαλλιά. Μην ξεχνάτε πως η φροντίδα των μαλλιών σας και η υγιεινή διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών, σε συνάρτηση με τη συνέπεια .

 

Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Κουρκούτα, Hair Expert του Stylissimo, που μοιράστηκε μαζί μας πολύτιμα tips για να μακρύνουν άμεσα τα μαλλιά. Ακολουθώντας τις παραπάνω πρακτικές ανάμεσα στα ραντεβού σας με το κομμωτήριο, μπορείτε να αποκτήσετε τα μακριά μαλλιά που πάντα ονειρευόσασταν.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα