×

Απολογισμός έργου των 10 Εξειδικευμένων Κέντρων Δράσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το 2023

 13/02/2024 4m, 20s

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, εκπροσώπων θεσμικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και επιστημόνων με τεράστια εμπειρία και κατάρτιση στους τομείς παιδικής προστασίας, ο κος. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», παρουσίασε τον απολογισμό του έργου των 10 Κέντρων δράσης του Οργανισμού για το 2023, εστιάζοντας στα σοβαρά προβλήματα που απειλούν τα παιδιά σήμερα καθώς και στην ανάγκη να βρεθούν άμεσα και συνεργατικά τρόποι διαχείρισής τους.

 

Οι βασικές θεματικές που συζητήθηκαν

Κατά την εισήγηση και τον απολογισμό του έργου του Οργανισμού, ακολούθησε μία συζήτηση με συντονιστή τον κ. Γιάννη Αρβανίτη, Αστυνομικό Συντάκτη του ΑΝΤΕΝΝΑ. Οι βασικές θεματικές της συζήτησης ήταν τέσσερις, όπως αυτές κυριάρχησαν και στα στατιστικά του Οργανισμού και ταυτίζονται παράλληλα με την κοινή γνώμη.

Οι τέσσερις θεματικές ήταν:

  1. Βία μεταξύ των παιδιών: α) bullying – β) παραβατικότητα,
  2. Βία κατά των παιδιών: κακοποίηση, παραμέληση κ.λπ.
  3. Αυτοκτονικότητα παιδιών και εφήβων
  4. Εξαφανίσεις και φυγές εφήβων

Την εισήγηση στις τέσσερις θεματικές, ανέλαβαν οι Συντονιστές των τεσσάρων αντίστοιχων Κέντρων του Οργανισμού, επιστημονικά υπεύθυνες, που παρουσίασαν τα στοιχεία και τις λύσεις όπως αυτές προτείνονται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Αναφερόμενοι στις τέσσερις θεματικές, οι συμμετέχοντες ανάλογα με την εμπειρία και εξειδίκευσή τους δήλωσαν ενδιαφέροντες απόψεις.

 

Τα βασικά σημεία του Απολογισμού

Στα βασικά σημεία του Απολογισμού από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», βρίσκουμε τα παρακάτω στοιχεία σε αριθμούς και στατιστικά:

  • Υποστηρίχτηκαν 91.366 παιδιά
  • 199.805 κλήσεις στις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας
  • 515 κλήσεις την ημέρα στην Εθνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056
  • Βία μεταξύ των παιδιών (bullying, παραβατικότητα): 1 συμβουλευτική κάθε 2 ημέρες για bullying σε παιδιά
  • Κακοποίηση παιδιών: Αναφορές κακοποίησης για 6 παιδιά την ημέρα – 82 κλήσεις την ημέρα για παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο εξαιτίας κακοποίησης
  • Αυτοκτονικότητα παιδιών: 615 περιστατικά (1,7 την ημέρα) αυτοκτονικότητας, αυτοκτονικού ιδεασμού και αυτοτραυματισμού
  • Φυγές εφήβων και εξαφανίσεις: 1 εξαφάνιση κάθε 2 ημέρες – Από τα 186 παιδιά που αναζητήσαμε το 50% (98 παιδιά) ήταν κορίτσια από 13 έως 18 ετών – επανειλημμένες φυγές από τα ίδια παιδιά
  • Φτώχεια: Ολιστική κάλυψη των αναγκών 16.573 παιδιών και των οικογενειών τους με προβλήματα διαβίωσης
  • Υγεία: Κάλυψη 9.077 αιτημάτων αναγκών παιδιών με προβλήματα υγείας – Διακομιδές 2.042 νεογνών και παιδιών

 

Πρώτη θεματική: βία μεταξύ των παιδιών

Ως προς τη βία μεταξύ των παιδιών (bullying, παραβατικότητα), τα στοιχεία του Οργανισμού «έδειξαν» πως υπήρχε 1 προσφορά συμβουλευτικής υπηρεσίας κάθε 2 ημέρες για bullying σε παιδιά.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφή τη διαφορά ανάμεσα στο bullying και την παραβατικότητα, που συχνά συγχέονται. Το bullying αφορά σε επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά παιδιών, η οποία να εκδηλώνεται με βία μέσα στο σχολείο, έχει πρόθεση, δε γίνεται τυχαία, δεν υπάρχουν ισότιμες σχέσεις και υπάρχει συστηματικότητα. Η παραβατικότητα των ανηλίκων, αφορά σε εμπλοκή με τον νόμο και μπορεί να ξεφεύγει και του σχολικού πλαισίου». – κα. Ιωάννα Χαρδαλούπα, Συντονίστρια Κέντρου για τη Βία και τον Εκφοβισμό Bullying του Οργανισμού.

Γραφιστικό για τη βία στα παιδιά

 

Δεύτερη θεματική: βία κατά των παιδιών

Όσον αφορά τις αναφορές κακοποίησης, αυτές δείχνουν για 6 παιδιά την ημέρα – 82 κλήσεις την ημέρα για παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο εξαιτίας κακοποίησης.

«Το Εθνικό Κέντρο για την Κακοποίηση και την Εκμετάλλευση του “Χαμόγελου” με βασικό εργαλείο την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS1056 αποτελεί πλέον το κέντρο αναφοράς για κάθε παιδί θύμα βίας. Οι αριθμοί είναι πραγματικά αποθαρρυντικοί αν λάβουμε υπόψη ότι δείχνουν το μέγεθος της βίας και αποκαλύπτουν το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης στη χώρα μας. Το ενθαρρυντικό είναι πως το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης προβάλλεται και ο κόσμος έχει μάθει να αναγνωρίζει όταν ένα παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο, ευαισθητοποιείται και γνωρίζει που να απευθυνθεί δείχνοντας μας την εμπιστοσύνη του». – κα. Σταυρούλα Σπυροπούλου, Ψυχολόγος Συντονίστρια Εθνικού Κέντρου για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση των παιδιών του Οργανισμού.

Περιστατικά κακοποίησης παιδιών. Γραφιστικό από το Χαμόγελο του Παιδιού

 

Τρίτη θεματική: αυτοκτονικότητα παιδιών και εφήβων

Τα στοιχεία για την αυτοκτονικότητα παιδιών αποκάλυψαν 615 περιστατικά (1,7 την ημέρα) αυτοκτονικότητας, αυτοκτονικού ιδεασμού και αυτοτραυματισμού σε παιδιά και εφήβους.

«Η αυτοκτονικότητα είναι η κορυφή ενός παγόβουνου, είναι αυτό που βλέπουμε. Πολλές φορές θεωρούμε πως η αυτοκτονία είναι αυτό που συμβαίνει, σαν αποτέλεσμα, αλλά οι αιτίες είναι βαθύτερες, και αυτό που βλέπουμε είναι ένα σημάδι. Το 2023 στον Οργανισμό διαχειριστήκαμε 615 περιστατικά αυτοκτονικού ιδεασμού 1,7 την ημέρα. Πίσω από τους αριθμούς, υπάρχουν άνθρωποι, οικογένειες, σχολεία, ολόκληρες κοινότητες». – κα. Ιωάννα Γκίκα, Ψυχολόγος και Συντονίστρια του Κέντρου για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια του Οργανισμού.

Αυτοκτονικότητα παιδιών. Γραφιστικό από το Χαμόγελο του Παιδιού

 

Τέταρτη θεματική: εξαφανίσεις και φυγές εφήβων

Κατά το διάστημα από 1/1/2023 έως και 31/12/2023, ο Οργανισμός δέχθηκε μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις 116000», 236 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων 186 παιδιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2022 υπήρξε αύξηση περίπου 18,59% καθώς εκείνο το χρονικό διάστημα ο Οργανισμός χειρίστηκε 199 αιτήματα εξαφανισμένων παιδιών.

«Κάθε 2 ημέρες, το “Χαμόγελο» αντιμετωπίζει μία υπόθεση εξαφάνισης παιδιού με μέσο χρόνο εύρεσης τις 2 μέρες. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σπίτι τους που πραγματοποιούν φυγές αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα “εξαφανισμένου παιδιού”. Σύμφωνα με τα στατιστικά του 2023, χειριστήκαμε 236 υποθέσεις παιδιών που αφορούσαν 186 παιδιά με κυρίαρχη φιγούρα εξαφανισμένου παιδιού το κορίτσι εφηβικής ηλικίας, ελληνικής καταγωγής. Κάθε παιδί που λείπει από το σπίτι του είναι ένα παιδί σε κίνδυνο». – κα. Ειρήνη Ριζοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός και Συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις ανηλίκων και ενηλίκων του Οργανισμού.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα