×

Πώς Να Διαλέξεις Την Κατάλληλη Κρέμα Προσώπου

 21/06/2023 7m, 2s

Κάθε επιδερμίδα έχει ξεχωριστές ανάγκες περιποίησης. Για τη σωστή ρουτίνα ομορφιάς απαιτείται και κρέμα προσώπου. Ποια είναι όμως η κατάλληλη κρέμα προσώπου που ταιριάζει στην επιδερμίδα σου;

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες που αφορούν την επιδερμίδα και τις κρέμες προσώπου, για να επιλέξεις την κατάλληλη κρέμα που θα ανταποκριθεί στις δικές σου, ξεχωριστές ανάγκες!

 

Μάθε τι τύπο δέρματος έχεις

Αρχικά, πριν την αγοράς μιας κρέμας προσώπου, θα πρέπει να γνωρίζεις τι τύπο δέρματος έχεις. Οι τύποι δέρματος είναι 4: Κανονικό δέρμα, ξηρό δέρμα, λιπαρό δέρμα, μικτό ξηρό & λιπαρό δέρμα.

Κανονικό δέρμα

Το κανονικό δέρμα δεν είναι ούτε πολύ λιπαρό ούτε πολύ ξηρό. Χαρακτηρίζεται από ισορροπημένη παραγωγή σμήγματος και καλή κυκλοφορία του αίματος.

Ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα χαρακτηρίζεται από λεπιδωτή και τραχιά υφή. Μπορεί μερικές φορές να αισθάνεται σφιχτό και να προκαλέσει ερεθισμό.

Λιπαρό δέρμα

Το λιπαρό δέρμα χαρακτηρίζεται από λιπαρή όψη. Αυτός ο τύπος δέρματος είναι επιρρεπής σε εξάρσεις ακμής. Επίσης, το λιπαρό δέρμα είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος.

Μικτό δέρμα

Το μεικτό δέρμα είναι ένας συνδυασμός λιπαρού και ξηρού δέρματος. Συνήθως, αλλά όχι πάντα, σε μεικτούς τύπους δέρματος, η ζώνη Τ είναι λιπαρή και τα μάγουλα ξηρά.

 

Βρες τα κατάλληλα συστατικά στις κρέμες προσώπου

Οι κρέμες προσώπου, όπως τα περισσότερα δερμοκαλλυντικά προϊόντα, έχουν στη σύστασή τους δραστικά συστατικά, που το καθένα προσφέρει ξεχωριστά οφέλη. Κατά συνέπεια, χρειάζεται έρευνα για την εύρεση των κατάλληλων συστατικών στην κρέμα προσώπου που θα κληθείς να αγοράσεις! Ας δούμε παρακάτω τα πιο δημοφιλή συστατικά για κρέμες προσώπου.

Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί ένα αρκετά δημοφιλές συστατικό περιποίησης του δέρματος που βρίσκεται σε αρκετές ενυδατικές κρέμες. Η κύρια λειτουργία του είναι να βοηθά στη συγκράτηση του νερού, ώστε οι ιστοί να έχουν αρκετή υγρασία. Επιπλέον, μια κρέμα με υαλουρονικό οξύ βοηθάει στην ελαστικότητα του δέρματος, καθώς δεσμεύει το νερό και το συγκρατεί στο δέρμα.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε σε μια κρέμα προσώπου, λόγω της σημαντικής της δράσης στο δέρμα. Μια κρέμα προσώπου με βιταμίνη Α (π.χ. ρετινόλη) βοηθά στον επαναπρογραμματισμό των κυττάρων, ομαλοποιώντας τις λειτουργίες του δέρματος και διορθώνοντας τις δερματικές παθήσεις.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C θεωρείται μία εκ των σημαντικότερων βιταμινών που πρέπει να διαθέτει μια κρέμα προσώπου. Επίσης, μια κρέμα με βιταμίνη C είναι θρεπτική και αντιοξειδωτική, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της άμυνας του δέρματος. Επί της ουσίας, η βιταμίνη C στο πρόσωπο είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, την έκθεση στο περιβάλλον όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και η ρύπανση.

Κεραμίδια

Τα κεραμίδια είναι βασικά λιπαρά οξέα που ονομάζονται λιπίδια. Τα κεραμίδια βρίσκονται φυσικά στα κύτταρα του δέρματός κάθε ανθρώπου, ενώ αποτελούν το 50% του εξωτερικού στρώματος του δέρματός που είναι η επιδερμίδα. Όπως και το υαλουρονικό οξύ, τα κεραμίδια βοηθούν στην αποθήκευση της υγρασία στο δέρμα, για να αποτρέψει τον ερεθισμό και την ξηρότητα. Επιπλέον, οι κρέμες προσώπου με κεραμίδια συμβάλλουν στην προστασία του δέρματός από περιβαλλοντικές βλάβες και έντονη ξηρότητα.

 

Επίλεξε μία κρέμα προσώπου με την υφή που σου ταιριάζει

Η κρέμα προσώπου που θα επιλέξεις, θα πρέπει να έχει και την υφή που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες, σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, και στον τύπο του δέρματός σου. Ας δούμε παρακάτω ποια υφή ταιριάζει ανάλογα με τον τύπο δέρματος.

Ξηρό δέρμα

Κατά κύριο λόγο, για ένα ξηρό δέρμα, η κρέμα προσώπου που θα ταίριαζε ιδανικά θα ήταν μία με πλούσια υφή, «βουτυρένια» όπως λέγεται από τους ειδικούς, δεσμεύοντας την υγρασία.

Λιπαρό δέρμα

Για ένα λιπαρό δέρμα, oily free προϊόντα είναι αυτά που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε καμία περίπτωση. Ενυδατικά τζελ αποτελούν αξιόπιστες επιλογές για λιπαρές επιδερμίδες.

Κανονικό δέρμα

Για το κανονικό δέρμα δεν απαιτείται κάποια διαφοροποίηση, καθώς τυπικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε υφή εξυπηρετεί τον καταναλωτή.

Μικτό δέρμα

Για μικτά δέρματα, τα ενυδατικά τζελ με ελαφριά σύσταση, αποτελούν εξίσου καλή επιλογή, βοηθώντας στην ενυδάτωση του προσώπου. Για ένα μικτό δέρμα το παν είναι να μη χρησιμοποιείται προϊόν που θα αυξάνει τη λιπαρότητα.

 

Έλεγξε την κρέμα προσώπου για τυχόν αλλεργιογόνα

Για την επιλογή της κατάλληλης κρέμας προσώπου, θα πρέπει να γίνει έλεγχος για ύπαρξη τυχόν αλλεργιογόνων στη σύστασή της. Παρατηρώντας την εξέλιξη της αγοράς και των προϊόντων, βρίσκουμε αρκετά συστατικά στα προϊόντα ομορφιάς. Κάποια απ’ αυτά, χωρίς να το γνωρίζουμε, ενδεχομένως να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις – ήπιας μορφής κατά κύριο λόγο – που μπορεί να αποφευχθεί με τη γνώση τυχόν αλλεργιογόνων.

Για να είστε σίγουροι ότι θα αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις από μια κρέμα προσώπου, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Αναζητήστε προϊόντα με τα λιγότερα συστατικά. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα αντίδρασης.
  • Κάντε ένα patch test πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν. Τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα στο εσωτερικό του αγκώνα σας και περιμένετε 48 ώρες έως 72 ώρες. Εάν έχετε ερυθρότητα, πρήξιμο, κνησμό ή κάψιμο, μην χρησιμοποιήσετε αυτό το προϊόν.
  • Παρόλο που μια ετικέτα λέει ότι κάτι είναι “υποαλλεργικό”, “δοκιμασμένο από δερματολόγο”, “δοκιμασμένο για ευαισθησία” ή “μη ερεθιστικό”, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι τα προϊόντα θα είναι ευγενικά με το δέρμα σας. Κάποιες εταιρείες κάνουν τις δοκιμές, άλλες όχι. Δεν υπάρχουν κανόνες σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτών των όρων σε μια ετικέτα.

 

Πως εφαρμόζω σωστά την κρέμα προσώπου;

Αρκετοί καταναλωτές αναρωτιούνται για το «πως εφαρμόζω σωστά την κρέμα προσώπου;» Η διαδικασία εφαρμογής της κρέμας προσώπου απαιτεί συγκεκριμένα βήματα, τα οποία θα πρέπει να τηρείτε επί καθημερινής βάσης, χωρίς να κάνετε «skip» κάποιο από τα παρακάτω βήματα. Τα συγκεκριμένα βήματα αφορούν τη σωστή τοποθέτηση της κρέμας προσώπου σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα περιποίησης, καθώς όλη η scincare ρουτίνα αποτελεί μια ενιαία διαδικασία.

 

  1. Βήμα 1 Καθαρισμός προσώπου

    Βασική αρχή κάθε ρουτίνας ομορφιάς είναι ο σωστός καθαρισμός προσώπου, για να τοποθετηθούν μετέπειτα τα υπόλοιπα προϊόντα. Ανάλογα τον τύπο δέρματος που διαθέτετε, μπορείτε να επιλέξετε ένα απαλό καθαριστικό, το οποίο θα απομακρύνει ρύπους, υπολείμματα μακιγιάζ και νεκρά κύτταρα. Αυτή η διαδικασία θα προετοιμάσει κατάλληλα το πρόσωπο να δεχθεί τα προϊόντα περιποίησης σας.

  2. Βήμα 2 Εφάρμοσε άλλα προϊόντα περιποίησης από το πιο ελαφρύ στο πιο βαρύ

    Εφόσον κάνετε μια ολοκληρωμένη ρουτίνα περιποίησης, είναι λογικό να χρησιμοποιείτε, ορούς, τόνερ, πίλινγκ. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα - όσο το δέρμα σας είναι υγρό - με τη σειρά του ελαφρύτερου προϊόντος με τελευταίο, αυτό που βαραίνει περισσότερο την επιδερμίδα με τη σύστασή του. Στην περίπτωση που δε χρησιμοποιείτε άλλα προϊόντα skincare, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα. Τέλος, να θυμάστε πως ο συγκεκριμένος κανόνας δεν ισχύει για την τοποθέτηση αντηλιακού ή μακιγιάζ.

  3. Βήμα 3 Εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα

    Αφού τοποθετήσετε τα άλλα προϊόντα στην επιδερμίδα σας (serum, έλαια, booster), μπορείτε να τοποθετήσετε την κρέμα προσώπου. Σε καθαρό δέρμα, τοποθετείτε την κρέμα σε μικρές ποσότητες. Μικρές ποσότητες κρέμας σημαίνει άμεση απορρόφηση από το πρόσωπο, αποτέλεσμα που χρειαζόμαστε! Για τη διαδικασία της εφαρμογής, κάνετε απαλές κινήσεις σε όλο το πρόσωπο.

  4. Βήμα 4 Εφαρμογή του αντηλιακού

    Το αντηλιακό αποτελεί ένα προϊόν μείζονος σημασίας για τη διατήρηση της ενυδάτωσης του προσώπου, αλλά και αποφυγής των βλαβών που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου. Προτού βγείτε έξω, τοποθετήστε αντηλιακό και μακιγιάζ, εφόσον το επιθυμείτε.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα