×

Πώς να σταματήσω τον βήχα το βράδυ;

 21/03/2024 8m, 29s

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και ο χειμώνας πλησιάζει, ξεκινά η εποχή όπου οι πρώτες ιώσεις και όχι μόνο κάνουν την εμφάνισή τους. Το πιο σύνηθες σύμπτωμα που παρουσιάζουν μικροί και μεγάλοι είναι ο βήχας. Ο βήχας μπορεί να αποτελέσει ένα αθώο αλλά ταυτόχρονα και ένα πολύ σημαντικό σύμπτωμα όπου δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο και να προσπεραστεί ως κάτι ακίνδυνο.

Φυσικά, μπορεί ο βήχας να είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα, που καταπολεμάται εύκολα τις περισσότερες φορές και παρατηρείται συχνά, όμως δεν παύει να είναι ένα σύμπτωμα που θέλει τη δική του σωστή αντιμετώπιση και πολλές φορές καθοδήγηση από κάποιον ειδικό.

 

Πού οφείλεται ο βήχας όταν ξαπλώνω;

Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τα είδη βήχα που μπορεί κανείς να συναντήσει ή να αντιμετωπίσει, έτσι υπάρχει:

  • Ξηρός Βήχας: Είναι ο βήχας που δεν παράγει φλέματα.
  • Παραγωγικός Βήχας: Είναι ο βήχας με φλέματα.

Έτσι μπορεί να παρουσιαστεί ως σύμπτωμα από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες όπως: κρύωμα, από κάπνισμα, από αλλεργία, από βρογχίτιδα κ.α.

Όποιο και αν είναι το αίτιο όμως του βήχα αποτελεί ένα σύμπτωμα που πολλές φορές ταλαιπωρεί το άτομο, του προκαλεί μία δυσαρέσκεια και επιδεινώνεται καθώς μιλάει ή κατά τη διάρκεια της νύχτας και ειδικά όταν ξαπλώνει.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά, που οφείλεται ο βήχας που αυξάνεται όταν κάποιος ξαπλώσει:

Ο βήχας αποτελεί έναν από τους κύριους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς άμυνας του αναπνευστικού συστήματος. Έτσι, μέσω αυτού ο οργανισμός απομακρύνει αποτελεσματικά διάφορες ουσίες καθώς και βλέννα από τους πνεύμονες. Καθώς, έρχεται η ώρα για ξεκούραση και το άτομο ξαπλώνει, συνεπάγεται με αλλαγή της θέσης του σώματος και την ενεργοποίηση των αεραγωγών, συχνά λόγω της θέσης του κεφαλιού συσσωρεύονται οι βλέννες στο πίσω μέρος του λαιμού και έτσι προκαλείται έντονος βήχας.

Επίσης, επιπλέον συμπτώματα όπως μπουκωμένη μύτη, ενισχύει τον βήχα καθώς ξαπλώνουμε γιατί η αναπνοή γίνεται από το στόμα κάτι που μπορεί να ερεθίσει τον λαιμό και ν προκαλέσει έντονο βήχα.

Σε περιπτώσεις όπου το άτομο πάσχει από άσθμα επίσης παρατηρείται ο βήχας να αυξάνεται το βράδυ, πολλές φορές αυτό σχετίζεται με το περιβάλλον του δωματίου που μπορεί να αυξήσει τον βήχα.

Τέλος, και το κάπνισμα στο υπνοδωμάτιο είναι ένα αίτιο που μπορεί να προκαλεί έντονο βήχα όταν το άτομο είτε έχει κάποιο σύμπτωμα βήχα από παθολογικό αίτιο είτε από την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα.

 

Γιατί ο βήχας χειροτερεύει τη νύχτα;

Ο βήχας που χειροτερεύει τη νύχτα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, και αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως “νυχτερινός βήχας”. Ορισμένοι παράγοντες που εξηγούν τον λόγο για τον οποίο ο βήχας χειροτερεύει τη νύχτα περιλαμβάνουν:

  • Ρινίτιδα και προβλήματα με τον οισοφάγο: Αν έχετε ρινίτιδα ή προβλήματα με τον οίσοφο, οι ερεθιστικές ουσίες μπορεί να επικεντρωθούν στον βρογχικό σωλήνα τη νύχτα, προκαλώντας βήχα.
  • Αλλεργίες: Τα αλλεργιογόνα μπορούν να είναι πιο ενοχλητικά τη νύχτα, προκαλώντας βήχα.
  • Ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος: Ορισμένες ασθένειες, όπως η βρογχίτιδα, μπορεί να επιδεινώνουν τον βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Στάση σώματος: Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αυξημένη στάση μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του λαιμού και να ενισχύσει τον βήχα.

 

Δεν μπορώ να κοιμηθώ από το βήχα το βράδυ: τι να κάνω;

Καθώς ο ποιοτικός ύπνος είναι μια πολύ σημαντική και βασική ανάγκη των ατόμων κάθε ηλικίας, ας δούμε κάποιες συμβουλές αντιμετώπισης του βήχα όταν είσαι ξαπλωμένος, με στόχο έναν καλύτερο ύπνο και λιγότερο βήχα.

Πολλές φορές, η στάση στο κρεβάτι μπορεί να μετριάσει τον βήχα, όπως η τοποθέτηση μαξιλαριών στο κεφάλι για να αποφεύγεται η στάση που προκαλεί έντονο βήχα.

Ο βήχας πολλές φορές μπορεί να προκαλείται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, από αλλεργία μέχρι και ένταση, έτσι είναι καλό πριν κοιμηθείς να έχεις χαλαρώσει πλήρως ώστε το σώμα να έχει λάβει το μήνυμα της ξεκούρασης, ένα χαλαρωτικό μπάνιο πριν τον ύπνο, ένα ζεστό ρόφημα μπορούν να μειώσουν τον έντονο βήχα τη νύχτα.

Φυσικά, καθώς τον χειμώνα η υγρασία αυξάνεται και λόγω ότι πολλές φορές ο έντονος βήχας είναι αποτέλεσμα της κακής ατμόσφαιρας στο δωμάτιο, χρειάζεται να ελέγχεις την υγρασία που υπάρχει στον χώρο που κοιμάσαι και να προετοιμάζεις το δωμάτιο πριν κοιμηθείς, ώστε να είναι όσο γίνεται ένα κατάλληλος χώρος για ξεκούραση.

 

Τι σημαίνει όταν βήχω και πονάω στην πλάτη;

Ο έντονος βήχας μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς πόνους στην πλάτη και όχι μόνο, μπορεί να είναι όμως και μία ένδειξη για επιπλέον παρακολούθηση σε περιπτώσεις που χρειάζεται να ελεγχθεί από κάποιο γιατρό αν υπάρχει λοίμωξη, αλλεργία κ.α.

Γι’ αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον προσωπικό σας ιατρό, καθώς υπάρχει περίπτωση να έχει καταπονηθεί ο οργανισμός σας ή και να υπάρχουν ακροαστικά και να παρατηρείτε τον πόνο στην πλάτη.

 

🤧 Ξηρός Βήχας: Αίτια & Αντιμετώπιση

 

Ο ξηρός βήχας το βράδυ είναι γρίπη ή κάτι άλλο;

Ο ξηρός βήχας το βράδυ μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και δεν αποτελεί πάντα ένδειξη γρίπης. Ορισμένες από τις πιθανές αιτίες για τον ξηρό βήχα το βράδυ περιλαμβάνουν το κάπνισμα, τις αλλεργίες από παθογόνα.

Άλλωστε ο ξηρός βήχας το βράδυ μπορεί να είναι συμπτώματα διαφόρων παθήσεων όπως κρυολόγημα, γρίπη, άσθμα ή ακόμα και αλλεργίες.

Παρόλα αυτά, καλό θα είναι να απευθυνθείτε στον προσωπικό σας ιατρό αν ο ξηρός βήχας το βράδυ συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, έντονο πονόλαιμο ή διαρκεί για αρκετές εβδομάδες.

 

Ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για να σταματήσω το βήχα το βράδυ;

Η επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου για τον βήχα εξαρτάται από τον τύπο του βήχα που αντιμετωπίζετε. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες φαρμάκων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ανάλογα με τα συμπτώματά σας:

  1. Αποσυμφορητικά: Τα κοινά αποσυμφορητικά βοηθούν στην ανακούφιση από την συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων και τον έλεγχο της ροής του αίματος. Χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση του βήχα που σχετίζεται με το κρυολόγημα ή τη γρίπη. Είναι συχνά περιλαμβανόμενα σε σκευάσματα πολλαπλών συμπτωμάτων.
  2. Αποχρεμπτικά: Τα αποχρεμπτικά για τον βήχα βοηθούν στην απομάκρυνση του φλέγματος από τα πνευμόνια, καθιστώντας τον βήχα πιο αποτελεσματικό. Το guaifenesin είναι ένα κοινό αποχρεμπτικό που μπορεί να βρεθεί σε πολλά σιρόπια βήχα.
  3. Σιρόπια κατά του ξηρού βήχα: Τα σιρόπια αυτά σχεδιάστηκαν για να καταπραΰνουν τον ξηρό βήχα.
  4. Συνδυασμός προϊόντων: Υπάρχουν επίσης προϊόντα που συνδυάζουν διάφορα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν πολλαπλά συμπτώματα. Για παράδειγμα, συμπεριλαμβάνουν συνήθως αποχρεμπτικά, αποσυμφορητικά και αντιβηχικά.

Είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες και να ακολουθείτε τις προτεινόμενες δόσεις. Επίσης, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία, ειδικά εάν υπάρχουν υφιστάμενα προβλήματα υγείας ή λαμβάνετε άλλα φάρμακα.

 

Φυσικές θεραπείες αντιμετώπισης του βήχα το βράδυ

Υπάρχουν αρκετοί και φυσικοί τρόποι που μπορείς να αντιμετωπίσεις τον βήχα τη νύχτα, για αυτό πάμε να δούμε κάποιους από αυτούς αναλυτικά, για να γίνει η αντιμετώπιση του βήχα το βράδυ πιο εύκολη.

  1. Αρχικά, ένας πολύ καλός τρόπος για την αντιμετώπιση του βήχα όπως είπαμε και παραπάνω είναι η χρήση μαξιλαριών ώστε να είναι ελαφρώς ανασηκωμένο το κεφάλι και να μειώνεται έτσι η τάση για βήχα.
  2. Επιπλέον, ένα φυσικό αλλά πολύ αποτελεσματικό βήμα καταπολεμήσεις του βήχα είναι η κατανάλωση μελιού. Το μέλι μαλακώνει το λαιμό και να μειωθεί ο βήχας, φυσικά μπορεί να συνδυαστεί και με κάποιο ρόφημα όπως τσάι για έξτρα ενυδάτωση και ανακούφιση του βήχα. Ένα φυσικό “σιρόπι” που βοηθά στο βήχα είναι επίσης, μέλι λεμόνι και λίγο ζεστό νερό είναι ένα κοινό μυστικό των μαμάδων και γιαγιάδων για τη δραστική και φυσική αντιμετώπιση του βήχα.
  3. Ακόμα ένα παλιό μυστικό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του βήχα με φυσικό τρόπο είναι οι γαργάρες με αλατόνερο, με τακτική επανάληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθούν να μειωθεί η βλέννα αλλά και να εξαφανιστούν τυχόν μικρόβια που υπάρχουν στο λαιμό και προκαλούν έντονο βήχα.
  4. Η σωστή ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του βήχα. Έτσι, όπως αναφέραμε και πριν δοκιμάστε να πιείτε ζεστό τσάι, καθώς τα ζεστά υγρά είναι καταπραϋντικά και για τον λαιμό με αυτόν τον τρόπο μπορείτε φυσικά να μειώσετε το βήχα τη νύχτα. Οι καραμέλες που είναι ειδικές για τον βήχα, είναι μια ακόμα λύση για τον βήχα που μπορεί να καταναλωθεί πριν τον ύπνο και έτσι να μειώσει την τάση για βήχα όταν ξαπλώνετε.
  5. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει το περιβάλλον του υπνοδωματίου είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του βήχα τη νύχτα. Ένα καθαρό δωμάτιο χωρίς σκόνη, χωρίς μούχλα και υγρασία μπορεί να μειώσει δραστικά την τάση για βήχα. Σε περίπτωση όπου υπάρχει υγρασία στο υπνοδωμάτιο η χρήση ενός αφυγραντήρα είναι αναγκαία με στόχο το περιβάλλον του δωματίου να είναι φιλικό για την υγεία όσων κοιμούνται εκεί.
  6. Τέλος, η σωστή διατροφή είναι φυσικά πολύ σημαντική για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας και να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας, σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν και κάποιες βιταμίνες ως συμπλήρωμα στην καθημερινή σας διατροφή. Εκτός από όλα τα παραπάνω ένας σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση του βήχα είναι τα ειδικά σιρόπια, τα λεγόμενα αντιβηχικά σιρόπια που έχουν ως στόχο τη μείωση και καταπολέμηση του βήχα. Φυσικά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι σημαντική η καθοδήγηση και η χορήγηση να γίνει ύστερα από τη διάγνωση ενός ειδικού γιατρού.

 

Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το βήχα το βράδυ

Ο βήχας το βράδυ μπορεί να είναι ενοχλητικό και επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Υπάρχουν ορισμένες τροφές και παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το βήχα το βράδυ. Ενώ η αντίδραση σε διαφορετικά τρόφιμα είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο, ορισμένες κοινές πηγές ενδέχεται να προκαλούν προβλήματα.

  • Καφεΐνη: Η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τον βήχα, ιδίως εάν καταναλώνεται το βράδυ, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στον οισοφάγο.
  • Πικάντικες τροφές: Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να ερεθίσουν τον οισοφάγο και να προκαλέσουν βήχα.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Σε ορισμένα άτομα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προκαλούν παραγωγή φλέγματος, που ενδέχεται να επιδεινώσει το βήχα.
  • Τρόφιμα που προκαλούν αλλεργίες: Αν είστε αλλεργικοί σε ορισμένα τρόφιμα, η κατανάλωσή τους μπορεί να επιδεινώσει το βήχα.
  • Τρόφιμα υψηλά σε ισταμίνη: Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα ώριμα τυριά, τα κόκκινα κρασιά και οι ντομάτες, μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα ισταμίνης, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τον βήχα.

 

Πότε να επισκεφθώ τον γιατρό;

Συνοψίζοντας είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό παθολόγο, αλλεργιολόγο ή πνευμονολόγο σε περιπτώσεις που ξέρετε ή που δεν ξέρετε τα αίτια της παρουσίας του βήχα. Φυσικά, αν ο βήχας είναι έντονος, συνεχόμενος και ανησυχητικός η επίσκεψη σε ένα γιατρό είναι η πρώτη επιλογή χωρίς καμία καθυστέρηση. Εάν ο βήχας είναι έντονος, διαρκεί περισσότερο από 2 εβδομάδες, ή συνοδεύεται από πυρετό, αίσθημα αδυναμίας ή αναπνευστικά προβλήματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα