×

Parabens: Τι είναι & γιατί πρέπει να τα αποφεύγετε;

 28/09/2022 2m, 50s

Χωρίς Parabens … είναι η τυπωμένη φράση που ψάχνει η πλειονότητα του καταναλωτικού κοινού να αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες κατά την έρευνα αγοράς καλλυντικών προϊόντων.
Τι είναι όμως τα parabens και πόσο καλό ή κακό μπορούν να κάνουν στην υγείας μας;

Τι είναι τα Parabens;

Τα Parabens είναι εστέρες παρα – υδροξυβενζοϊκού οξέος. Δραστικές έναντι ενός ευρέος φάσματος μικροοργανισμών. Πιο απλά …τα parabens είναι συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα με στόχο την αύξηση του χρόνους ζωής των προϊόντων καθώς και την μείωση της μικροβιακής μόλυνσης από την στιγμή που θα παρασκευαστεί το προϊόν μέχρι να φτάσει στα χέρια του καταναλωτή.

 

Ιστορική Αναδρομή

Η συντήρηση των καλλυντικών ξεκίνησε πριν πάρα πολλά χρόνια. Οι αρχαίοι Σουμέριοι και Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν για την συντήρηση των καλλυντικών το μαλαχίτη. Μια ουσία με πράσινο χρώμα που γράφει ιστορία στο τομέα της κοσμετολογίας.

Μόλις το 1950 ξεκίνησε ο έλεγχος των καλλυντικών που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο. Τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν παρατηρηθεί αρκετές μικροβιακές μολύνσεις στα καλλυντικά. Έτσι η Αμερικάνικη Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με τον συνεχή έλεγχο κατάφερε να περιορίσει τα καλλυντικά που εμφάνιζαν μικροβιακή αλλοίωση.

Για να διατηρηθούν τα προϊόντα αναλλοίωτα και να φτάνουν στον καταναλωτή στην αρχική τους μορφή έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος συντήρησης. Τα γνωστά σε όλους μας συντηρητικά!

Κάποιες εταιρίες θέλοντας να εξασφαλίσουν την αρτιότητα των προϊόντων τους το “παράκαναν” λίγο με την προσθήκη συντηρητικών. Αυτό θα διατηρούσε το προϊόν αναλλοίωτο αλλά πόσο ασφαλές θα ήταν για την υγεία του χρήστη;

Ύστερα από πολλές περιπτώσεις χρηστών με δερματικές αντιδράσεις σε προϊόντα περιποίησης και αρώματα ξεκίνησε “ο πόλεμος των parabens”….

 

Χρήση – Δοσολογία

Υπάρχουν parabens – παραμπέν σε καλλυντικά, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αρώματα, σε φαρμακευτικά σκευάσματα και σε πολλά άλλα. Τα κύρια κριτήρια χρήσης τους είναι το χαμηλό τους κόστος και η παγκόσμια νομοθετική αποδοχή τους.
Πολλές φορές συναντώνται συνδυασμοί 2 ή και περισσοτέρων paraben στην συσκευασία ενός προϊόντος.

Τα πιο γνωστά είναι: methylparaben (E number E218), ethylparaben (E214), propylparaben (E216), butylparaben, heptylparaben (E209), isobutylparaben, isopropylparaben, benzylparaben.
Το όριο χρήσης στα τρόφιμα είναι 0,1% w/w για methyl και propyl – paraben.

H καθημερινή ημερήσια δόση σε parabens στα τρόφιμα καθορίστηκε ως εξής:

  • Βρέφη 1-16mg /kg
  • Άτομα άνω των 2 ετών 4-6mg/kg

Στα φαρμακευτικά προϊόντα η μέγιστη περιεκτικότητα είναι 1% w/w ενώ στα καλλυντικά 0,8% w/w.

 

Εισχώρηση parabens στον οργανισμό

Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν ότι τα parabens εισέρχονται και εξέρχονται από τις μεταβολικές πορείες ταχύτατα. Η αποβολή τους γίνεται με τα ούρα κυρίως του p- βενζοϊκού οξέως μετά από 72 ώρες περίπου.

 

Αλλεργικές Αντιδράσεις από parabens

Σε άτομα με κανονικό δέρμα τα parabens ως επί το πλείστον δεν προκαλούν ερεθισμούς. Πιο επιρρεπή εμφανίζονται τα δέρματα με αλλεργία στα parabens. Σε αυτούς τους οργανισμούς μπορεί να σημειωθεί δερματίτιδα, ερεθισμός ή ροδόχρου ακμή.
Μελέτες επίσης έδειξαν πως το δέρμα μπορεί να αντιδράσει στον συνδυασμό των parabens με την UVB ακτινοβολία και να οδηγήσει στην πρόωρη γήρανση του δέρματος και σε βλάβες του DNA.

 

Ναι ή Όχι στα Parabens? 

Αν έχουμε αμφιβολίες ή φοβίες σχετικά με τα parabens μπορούμε απλά να μην τα επιλέξουμε.
Υπάρχει μία πληθώρα εταιριών που παράγουν καλλυντικά χωρίς parabens αλλά με άλλου τύπου συντηρητικά.
«Προσωπικά θα είχα περισσότερη εμπιστοσύνη σε ένα καλλυντικό με Parabens παρά σε ένα χωρίς, λόγω της αμφίβολης συντήρησής του» δήλωσε στέλεχος μιας από τις καλύτερες δερμοκαλλυντικές μάρκες καλλυντικών.

 

Πηγές άρθρου: el.wikipedia.org

Eπιμέλεια Άρθρου: Αγγελάκου Δώρα
Επαγγελματίας Αισθητικός & Makeup Artist

Pharm24.gr

Αισθητικός & Makeup Artist

Προτεινόμενα Άρθρα