×

Εμβοές αυτιού: Τι είναι, Συμπτώματα & Φυσική Αντιμετώπιση

Συντάχθηκε:  20/05/2024, από , Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος- MSc(c) Ανανεώθηκε:  13/09/2024, από , Φαρμακοποιός
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 33s

Με τον όρο εμβοές (βουητό στο αυτί) εννοούμε την αντίληψη του ήχου, μέσα στο αυτί ή γενικότερα στο κεφάλι, χωρίς όμως να υπάρχει ένα φαινομενικό ηχητικό ερέθισμα από κάποια εξωτερική ηχητική πηγή. Οι εμβοές αποτελούν συχνό πρόβλημα στον γενικό πληθυσμό και πολλές φορές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενή, γι’αυτό κι είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο για την έγκαιρη και επιτυχή αντιμετώπισή τους.

 

Τι είναι το βουητό στο αυτί (εμβοές);

Το βουητό στο αυτί ή επιστημονικά αποδεκτό ως εμβοές, περιγράφεται ως ήχος κουδουνίσματος, αλλά μερικοί άνθρωποι ακούνε άλλους τύπους ήχων, όπως βρυχηθμό. Οι εμβοές (βουητό στο αυτί) είναι συχνές στους ενήλικες αλλά και τα παιδιά.

Τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες, το βουητό στο αυτί μπορεί να βελτιωθεί ή και να εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου, σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να επιδεινωθεί. Όταν οι εμβοές διαρκούν για τρεις μήνες ή περισσότερο, θεωρείται χρόνια.

 

Εμβοές & συμπτώματα: Πόσοι τύποι εμβοών υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο τύποι εμβοών αυτιού, οι υποκειμενικές και οι αντικειμενικές. Ο συχνότερος τύπος εμβοών είναι οι υποκειμενικές, με τον ήχο να γίνεται αντιληπτός μόνο από τον ασθενή. Οι υποκειμενικές εμβοές αυτιού οφείλονται κυρίως σε ωτολογικά κι ακοολογικά αίτια.
Οι αντικειμενικές εμβοές από την άλλη, αφορούν στον ήχο που αντιλαμβάνεται ακόμα κι ο γιατρός που εξετάζει και συνήθεις αιτίες τους είναι οι διαταραχές των αιμοφόρων αγγείων και οι μυϊκοί σπασμοί της περιοχής.

Εμβοές και Συμπτώματα ανά τύπο

Οι εμβοές οποιουδήποτε τύπου μπορεί να εκδηλωθούν ως συνεχείς, περιοδικές ή σφύζουσες, με διακυμάνσεις στην ένταση και συνήθως έχουν τη μορφή:

  • Ήχου παρασίτων
  • Ήχου τζιτζικιών
  • Κουδουνίσματος
  • Σφυρίγματος
  • Θροΐσματος

 

Εμβοές αυτιού & αίτια: Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Τα αίτια μπορεί να διαφέρουν και μάλιστα ανάλογα με τον τύπο της εμβοής. Παρακάτω παραθέτουμε τα πιο συνήθη αίτια των εμβοών. Τονίζουμε όμως ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο για την κλινική εξέταση, τον ενδοσκοπικό κι ακοολογικό έλεγχο και τη σωστή απεικονιστική διερεύνηση (αν χρειάζεται) των εμβοών.

  • Βύσμα κυψελίδας στο αυτί (κερί)
  • Πρεσβυακουσία: Πτώση της ακουστικής οξύτητας με την αύξηση της ηλικίας
  • Βαρηκοΐα από έκθεση σε δυνατό θόρυβο
  • Νόσος Meniere: Βαρηκοΐα, εμβοές, ζάλη – ίλιγγος και αίσθημα πληρότητας ωτών
  • Ωτοσκλήρυνση: Πάθηση που προκαλεί καθήλωση του αναβολέα, ενός οσταρίου του μέσου ωτός σημαντικό για την ακοή
  • Διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης
  • Χρόνια ωτίτιδα
  • Διαταραχές της ευσταχιανής σάλπιγγας
  • Ακουστικό νευρίνωμα: Καλοήθης όγκος του ακουστικού νεύρου
  • Διαταραχές καρδιαγγειακού συστήματος: Ανευρύσματα, αρτηριοσκληρύνσεις, αγγειακές ανωμαλίες
  • Τραυματισμοί κεφαλής – αυχένα
  • Νευρολογικές παθήσεις
  • Λήψη φαρμάκων: Ασπιρίνη, Χλωροκίνη, Μεθοτρεξάτη, Σισπλατίνη κ.α.
  • Διάφορες παθήσεις: Σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, υποθυρεοειδισμός

 

Ιατρικές θεραπείες για τις εμβοές (βουητό στο αυτί)

Ο ασθενής με βουητό στο αυτί θα πρέπει να υποστηρίζεται από το οικείο περιβάλλον του και να τον ενθαρρύνουν στην προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους. Εφόσον το αίτιο των εμβοών είναι αποτέλεσμα κάποιας πάθησης, τότε και η αντίστοιχη θεραπεία θα οδηγήσει στην υποχώρηση τους. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που το αίτιο των εμβοών δεν ανευρίσκεται, είτε δεν επιδέχεται θεραπείας.

Φαρμακευτικές προσεγγίσεις

Αρχικά, είναι σημαντικό να μην υπάρχει κατάχρηση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς υπάρχει η πιθανότητα επιδείνωσης των εμβοών. Μπορεί, επίσης, ο θεράπων ιατρός να τροποποιήσει τη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς, αν κριθεί απαραίτητο.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία των εμβοών. Ορισμένοι άνθρωποι λαμβάνουν αγχολυτικά φάρμακα για τη διαχείριση των εμβοών. Ωστόσο, για να ξεκινήσετε κάποια αγωγή για τη διαχείριση του βουητού στο αυτί, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Ακουστικά βοηθήματα

Τα ακουστικά βοηθήματα αποτελούν μία από τις κύριες θεραπευτικές επιλογές για άτομα με εμβοές που έχουν απώλεια ακοής. Ενισχύουν τους εξωτερικούς θορύβους, επιτρέποντας την καλύτερη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, ενώ παράλληλα κάνουν τις εμβοές λιγότερο αισθητές.

Ηχητικές θεραπείες

Οι θεραπείες ήχου βασίζονται εν μέρει στην άποψη ότι οι εμβοές προέρχονται από αλλαγές στα νευρικά κυκλώματα στον εγκέφαλο που προκαλούνται από την απώλεια ακοής. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η έκθεση στον ήχο μπορεί να αναστρέψει ορισμένες από αυτές τις νευρικές αλλαγές και να βοηθήσει στη μετρίαση των εμβοών. Η ηχοθεραπεία μπορεί επίσης να λειτουργήσει καλύπτοντας τους ήχους των εμβοών, βοηθώντας σας να τους συνηθίσετε ή αποσπώντας σας την προσοχή.

 

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των εμβοών (βουητό στο αυτί)

Διατροφή & άσκηση για την υγεία αυτιών

Ως προς τη διατροφή, θα πρέπει να γίνει αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, άλατος, κορεσμένων λιπών και καφεΐνης, καθώς φέρεται να επιδεινώνουν το βουητό στο αυτί. Σημαντική για τον ασθενή είναι επίσης η άσκηση και η διατήρηση της φυσικής κατάστασης, συμπληρωματικά με άλλες μεθόδους αντιμετώπισης των εμβοών.  Επίσης, ορισμένα συμπληρώματα διατροφής με συστατικά όπως Gingko Biloba, Βιταμίνη Β12 και Μελατονίνη, συμβάλλουν στη μείωση των εμβοών.

Εναλλακτικές θεραπείες

Συστήνεται να αποφεύγεται η λήψη φαγητού αργά το βράδυ ή πολύ κοντά στην ώρα που θα πέσει ο ασθενής για ύπνο, το έντονο άγχος και η στενοχώρια, η έκθεση σε θορυβώδη περιβάλλοντα κι έντονους ήχους.

 

Πρόληψη και καθημερινές συμβουλές

Επειδή οι εμβοές αποτελούν σύμπτωμα άλλων καταστάσεων υγείας, δεν είναι πάντα εφικτό να τις αποτρέψετε. Μπορείτε, όμως, να λάβετε μέτρα για την προστασία της ακοής σας, τα οποία θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου. Μερικές συμβουλές που μπορείτε να λάβετε υπόψη, είναι οι παρακάτω:

  • Προστασία της ακοής όταν εργάζεστε σε θορυβώδη μέρη (π.χ. εργοστάσια, κατασκευές, συναυλίες, γυμναστήρια, κινηματογράφους κ.λπ.)
  • Προστασία της ακοής κατά τη χρήση ηλεκτρικών εργαλείων, το κούρεμα του γκαζόν, πιεστικού αέρα ή τη χρήση άλλου δυνατού εξοπλισμού
  • Προστασία της ακοής κατά τη χρήση πυροβόλων όπλων όπως η ψυχαγωγική σκοποβολή ή το κυνήγι
  • Προσοχή κατά τη χρήση ακουστικών, καθώς η υψηλή ένταση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εμβοών
  • Αποφύγετε νικοτίνη, αλκοόλ και κορεσμένα λιπαρά
  • Μείωση στρες και καταστάσεων που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα

Πηγές

  1. Tinnitus NHS UK
  2. Tinnitus YALE Medicine
  3. Tinnitus UCSF Health
  4. Tinnitus National Institute of Deafness and Other Communication Disorders
  5. Tinnitus: Ringing in the ears and what to do about it Harvard Health Publishing

Φαρμακοποιός, απόφοιτος Φαρμακευτικής Σχολής ΕΚΠΑ. Εργάζεται ως Φαρμακοποιός στο Pharm24.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek