×

Γιατί στεγνώνει το στόμα μου; Αίτια, Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

 16/04/2024 4m, 36s

Αρκετοί άνθρωποι παρατηρούν μια περίεργη αίσθηση στο στόμα τους, με την ξηρότητα να κυριαρχεί. Ενώ οι περισσότεροι αναρωτιούνται «γιατί στεγνώνει το στόμα μου», οι αιτίες που μπορεί να οφείλεται αυτή η ξηρότητα μπορούν να είναι πολλές και ενδεχομένως σημαντικές.

Στο άρθρο μας που ακολουθεί, συγκεντρώσαμε τα βασικά αίτια της ξηροστομίας, πιθανά συμπτώματα που συνοδεύουν την ξηροστομία αλλά και τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

 

Τι είναι η ξηροστομία;

Ως ξηροστομία ορίζουμε την κατάσταση οι σιελογόνοι αδένες στο στόμα δεν παράγουν αρκετό σάλιο για να κρατήσουν το στόμα υγρό και ενυδατωμένο. Η ξηροστομία, συνήθως δεν αποτελεί ένδειξη για κάτι σοβαρό στον οργανισμό. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε από το σπίτι για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας, όταν δεν είναι σοβαρό το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ιατρό εάν αυτά δεν αποδίδουν ή εάν έχετε και άλλα συμπτώματα. Τι σημαίνει όμως όταν στεγνώνει το στόμα μας;

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ξηροστομίας;

Εκτός της αίσθησης ξηρότητας του στόματος, η ξηροστομία μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένα συμπτώματα που συνδέονται με την κατάσταση αυτή. Το σάλιο είναι το «κλειδί» στη διατήρηση της υγείας του στόματός σας. Εάν έχετε ξηροστομία, μπορεί να αντιμετωπίσετε και άλλα προβλήματα, όπως:

  • Αίσθημα καψίματος ή πόνου στο στόμα
  • Ξηρά χείλη
  • Δυσοσμία
  • Κολλώδες και πηχτό σάλιο
  • Ξηρότητα στη γλώσσα
  • Μειωμένη ή αλλοιωμένη αίσθηση της γεύσης
  • Στοματικές λοιμώξεις που επανέρχονται συνεχώς
  • Τερηδόνα και ασθένειες των ούλων
  • Δυσκολία στην ομιλία, το φαγητό ή την κατάποση

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε τη σπουδαιότητα της διατήρησης της καλής στοματικής υγιεινής εάν έχετε ξηροστομία. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας.

 

Αίτια της ξηροστομίας

Τα αίτια της ξηροστομίας ποικίλλουν και μπορούν να προϊδεάζουν την ύπαρξη ενός προβλήματος που μπορεί να επιλυθεί από το σπίτι. Η έλλειψη ενυδάτωσης του στόματος προκαλεί σε αρκετές περιπτώσεις την κατάσταση ενός στεγνού στόματος. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αίτια της ξηροστομίας μπορεί να είναι σοβαρά και να χρήζουν άμεση ιατρική παρέμβαση και αξιολόγηση.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα πιο γνωστά αίτια της ξηροστομίας:

  1. Φαρμακευτικές αγωγές: αρκετά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των μυοχαλαρωτικών, των αντιισταμινικών και των διουρητικών.
  2. Βουλωμένη μύτη: η αναπνοή από το στόμα σας ενώ κοιμάστε μπορεί να προκαλέσει την ξηρότητα του στόματος.
  3. Διαβήτης: μια δια βίου πάθηση που προκαλεί υπερβολικά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου
  4. Ακτινοθεραπεία στο κεφάλι και τον λαιμό: μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των σιελογόνων αδένων (βλεννογονίτιδα).
  5. Γήρανση: Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν συμπτώματα ξηροστομίας καθώς γερνούν. Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται το φάρμακο, η κακή διατροφή και τα μακροχρόνια προβλήματα υγείας μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία.
  6. Άλλες καταστάσεις υγείας: Η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται σε ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή η νόσος του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται και σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως το σύνδρομο Sjogren ή το HIV / AIDS.
  7. Κάπνισμα & αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα συμπτώματα ξηροστομίας.
  8. Άγχος: Έρευνες έχουν δείξει πως τα αυξημένα επίπεδα άγχους συνδέονται με την πρόκληση ξηροστομίας.

 

Στεγνό στόμα: υπάρχει αντιμετώπιση;

Λόγω των αιτιών που μπορεί να οφείλεται η ξηροστομία, απαιτείται και ανάλογη αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, όταν έχετε στεγνό στόμα γιατί έχετε ζάχαρο, απαιτείται ειδική ιατρική συμβουλή και καθοδήγηση. Όταν όμως η ξηροστομία οφείλεται στην έλλειψη ενυδάτωσης μπορεί να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση με διάφορα σκευάσματα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζετε την αιτία της ξηροστομίας σας προτού ξεκινήσετε μια θεραπεία.

Εάν έχετε ξηροστομία, ρωτήστε τον φαρμακοποιό για τις θεραπείες που μπορείτε να αγοράσετε για να διατηρήσετε το στόμα σας υγρό. Έτσι, μπορείτε να προμηθευτείτε τα παρακάτω προϊόντα:

Όπως βλέπετε και παραπάνω, δεν είναι όλα τα προϊόντα κατάλληλα για όλους. Ζητήστε τη συμβουλή ενός ιατρού και εν συνεχεία ενός φαρμακοποιού για το καλύτερο προϊόν για εσάς.

 

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ξηροστομίας;

Μπορείτε από το σπίτι να αντιμετωπίσετε την ξηροστομία με διάφορα γιατροσόφια και απλές καθημερινές πρακτικές. Ορισμένα εξ αυτών είναι τα παρακάτω:

  • Πίνετε άφθονο νερό. Πίνετε τακτικά γουλιές κατά τη διάρκεια της ημέρας και κρατήστε λίγο νερό δίπλα στο κρεβάτι σας τη νύχτα
  • Πιπιλίστε παγάκια ή γλειφιτζούρια πάγου
  • Πιείτε κρύα, μη ζαχαρούχα ποτά
  • Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη
  • Χρησιμοποιήστε βάλσαμο χειλιών (lip balm) αν τα χείλη σας είναι επίσης ξηρά
  • Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ – είναι πιο πιθανό να πάθετε τερηδόνα αν έχετε ξηρό στόμα

 

Υπάρχουν πράγματα που δεν πρέπει να κάνω όταν έχω ξηροστομία;

Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που δε θα πρέπει να κάνετε όταν έχετε ξηροστομία, όπως:

  • Μην πίνετε πολύ αλκοόλ, καφεΐνη (σε οποιαδήποτε μορφή της) ή ανθρακούχα ποτά
  • Μην τρώτε τροφές που είναι όξινες, πικάντικες, αλμυρές ή ζαχαρούχες
  • Μην καπνίζετε
  • Μη διακόπτετε τη λήψη συνταγογραφούμενου φαρμάκου χωρίς να ζητήσετε πρώτα ιατρική συμβουλή – ακόμη και αν πιστεύετε ότι μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματα αυτά

 

Πότε να επισκεφτώ έναν γιατρό για την ξηροστομία;

Συνήθως η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται σε απλούς παράγοντες, όπως η έλλειψη ενυδάτωσης, ωστόσο, όταν συνοδεύεται και από άλλα προβλήματα υγείας, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ιατρό όταν θα παρατηρήσετε ξηροστομία και:

  • Δυσκολεύεστε να μιλήσετε ή να φάτε
  • Το στόμα σας εξακολουθεί να είναι ξηρό αφού δοκιμάσατε θεραπείες στο σπίτι ή στο φαρμακείο για μερικές εβδομάδες
  • Έχετε προβλήματα με την αίσθηση της γεύσης που δεν υποχωρούν
  • Το στόμα σας είναι κόκκινο, πρησμένο ή αιμορραγεί
  • Η γλώσσα σας είναι άσπρη
  • Πιστεύετε ότι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο μπορεί να προκαλεί την ξηροστομία σας

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα