×

Έρωτας: Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας, σε πόσο χρόνο ερωτευόμαστε & πόσο διαρκεί αυτό το συναίσθημα;

 13/02/2024 3m, 3s

Ο έρωτας αποτελεί ένα μοναδικό συναίσθημα! Τι συμβαίνει όμως στον οργανισμό μας όταν ερωτευόμαστε; Μάθετε τα πάντα για αυτό το μοναδικό ερώτημα και κυρίως γι’ αυτό το μοναδικό συναίσθημα.

«Έρως ανίκατε μάχαν»… Ο ύμνος στον έρωτα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή αποτελεί αιώνια πηγή έμπνευσης στην ιστορία του κόσμου. Με αυτό τον στίχο αρχίζει το γ’ στάσιμο (στ. 781- 805) της Αντιγόνης του Σοφοκλή. Μία φράση – ωδή στον έρωτα των δύο νέων, που είναι διαχρονική παραμένοντας γνωστή έως σήμερα.

Έρωτας είναι… Συμπληρώστε τη φράση!

Το να ερωτεύεσαι, μπορεί να είναι μία μοναδική εμπειρία για κάθε άτομο. Αυτό που νιώθεις, όποτε το νιώθεις, θεωρείς ότι είναι αληθινό. Ωστόσο, μπορεί να μη συμμορφώνεται με εκείνο που οι ειδικοί της επιστήμης και των σχέσεων πιστεύουν ότι είναι η διαρκής ρομαντική αγάπη. Άρα τελικά τι είναι ο έρωτας;

«Δεν υπάρχει απόλυτος κανόνας», λέει η Δρ. Lauren Kerwin, κλινική ψυχολόγος στο Λος Άντζελες. «Το να ερωτευτείς, μπορεί να συμβεί στιγμιαία ή να πάρει εβδομάδες, μήνες ή χρόνια! Συμβαίνει διαφορετικά για τον καθένα και παίρνει διαφορετικές μορφές».
Για παράδειγμα, όσοι πιστεύουν στον έρωτα με την πρώτη ματιά και ζουν έναν απροσδόκητο, κεραυνοβόλο έρωτα, μπορεί να σας πουν ότι μπορεί να χρειαστεί μόνο μια στιγμή για να νιώσετε τη λάμψη.

 

Ερωτεύομαι: Τι σημαίνει και τι προκαλεί στον οργανισμό μας

Τι συμβαίνει στο σώμα μας, όταν ερωτευόμαστε; Μία χημική αντίδραση στο σώμα, αυτό είναι ο έρωτας. Και μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο κοντά με το άλλο άτομο, αλλά δεν οφείλεται απαραίτητα σε συναισθήματα αγάπης.

Γιατί ερωτευόμαστε; «Για τους πρώτους μήνες και έως τους 18 μήνες, υπάρχει αυτή η έννοια που ονομάζεται «νέα ενέργεια σχέσεων», εξηγεί ο Ziskind. Η νέα ενέργεια σχέσης αναφέρεται σ’ ένα συναίσθημα, ο οποίος προέρχεται από τον εγκέφαλο, που παράγει περισσότερη ωκυτοκίνη, ντοπαμίνη και σεροτονίνη, λέει ο Ziskind. Αυτές είναι ορμόνες «καλής αίσθησης», που παράγει το σώμα. Μπορούν να μειώσουν τον πόνο, να ενισχύσουν την ευχαρίστηση και να μας κάνουν να νιώσουμε πολύ καλά.

«Μόλις το επίπεδο της ντοπαμίνης μειωθεί και η νέα ενέργεια της σχέσης έχει φύγει, τα ζευγάρια μπορεί να πέφτουν σε μια αίσθηση πλήξης», εξηγεί ο Ziskind. «Μόλις τελειώσει αυτή η φάση του μήνα του μέλιτος, για να παραμείνουν τα ζευγάρια μαζί, η αγάπη πρέπει να εξελιχθεί».

 

Πόσο διαρκεί ο έρωτας: Αλήθεια, ισχύει το «για πάντα»;

Το πόσο γρήγορα θα ερωτευτείς μπορεί να εξαρτάται κι από την ηλικία σου. «Για να ερωτευτείς ένα άτομο, μάλλον πρέπει να ξέρεις αν απολαμβάνεις να είσαι μαζί, αν έχεις παρόμοιες αξίες κι ενδιαφέροντα κι αν έλκεσαι ο ένας από τον άλλο», λέει η Dr. Paulette Sherman.
Από την άλλη για να αγαπήσετε βαθιά κάποιον, πρέπει να αποδεχτείτε τις καλές και δύσκολες πλευρές του και να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις μαζί. Και αυτό θέλει χρόνο.

Πόσο καιρό; Λοιπόν, εξαρτάται από το πόσες ευκαιρίες έχετε να τους γνωρίσετε και αν σας αρέσει αυτό, που μαθαίνετε για εκείνους.

 

Αγάπη και έρωτας, ποια είναι η διαφορά;

Το να αγαπάς κάποιον γι’ αυτό που πραγματικά είναι, σημαίνει ότι τον έχεις δει στα καλύτερα και στα χειρότερα του. «Το να ερωτεύεσαι εξαρτάται από το πόσο χρόνο περνάς με αυτό το άτομο», εξηγεί ο Ziskind. «Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε με κάποιον, τόσο πιο γρήγορα θα τον ερωτευτείτε εάν [και οι δύο] νιώθετε έλξη ο ένας για τον άλλον και θετικοί για την εκκολαπτόμενη σχέση». Το να είσαι ερωτευμένος με κάποιον, είναι διαφορετικό από το να αγαπάς πραγματικά όλα τα μέρη κάποιου κι όταν αρχίζεις να βλέπεις τα χειρότερα κομμάτια του, αυτό μπορεί να απομακρύνει τα άτομα.

Όταν φτάσεις λοιπόν να αγαπάς όλα τα μέρη κάποιου, αυτό είναι μια αίσθηση αλήθειας, που χρειάζεται χρόνο για να χτιστεί και πολλά στάδια για να διατηρηθεί και να εξελιχθεί.

Η Μαρία Τσιμπινού είναι ψυχολόγος. Σπούδασε Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Derby U.K. από όπου αποφοίτησε με 1st. Έχει εξειδίκευση στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία από τον Ελληνικό Οργανισμό Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση (H.O.P.E IN G.A) που αποτελεί πλήρες μέλος της GAS & IAGP. Στη συνέχεια συνέχισε την εκπαίδευσή της στη θεραπεία Ζεύγους & Οικογένειας στον Οργανισμό Ομαδικής Ανάλυσης που αποτελεί πλήρες μέλος της EFPP for Couples & Family (European Federation for Psychodynamic Psychotherapy for Couples & Therapy).

Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων και σεμιναρίων ψυχοδυναμικής και συστημικής προσέγγισης από το ΕΚΠΑ.
Παράλληλα, έχει εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο Ημέρας Ψυχολογικής υποστήριξης Καρκινοπαθών και των Οικογενειών τους στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Καθ. Σακελλαρόπουλου. Στηρίζει ψυχοθεραπευτικά τις οικογένειες με συγγενικά μέλη με αναπηρία του Ομίλου ΟΤΕ (ΠΑΣΕΣΠΑ).

Η κα Τσιμπινού παρακολουθεί ατομικά, ομαδικά περιστατικά όπως και ζευγάρια & οικογένειες στην περιοχή της Γλυφάδας, όπου διατηρεί και το προσωπικό της ιατρείο.

Προτεινόμενα Άρθρα