×

Η Ιστορία της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου!

 20/01/2023 5m, 40s

Κάθε 14η  Φεβρουαρίου, στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη του κόσμου, ανταλλάσσονται καραμέλες, λουλούδια και δώρα μεταξύ των αγαπημένων, όλα στο όνομα του Αγίου Βαλεντίνου. Αλλά ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης άγιος και από πού προέρχονται αυτές οι παραδόσεις; Μάθετε για την ιστορία αυτών των αιώνων διακοπών, από τα αρχαία Ρωμαϊκά τελετουργικά μέχρι τα έθιμα της Βικτωριανής Αγγλίας.

Ποτε είναι η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου 2021 – Valentine’s Day 2021

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια σταθερή γιορτή, η οποία πέφτει κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου. Ενδεικτικά, για το 2021 η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, ενώ το επόμενο έτος ο εορτασμός της είναι την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022.

Ιστορία της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου

Η ιστορία της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου – και η ιστορία του προστάτη της – περιβάλλεται από μυστήριο. Γνωρίζουμε ότι ο Φεβρουάριος εορτάζεται από πολύ καιρό ως ο μήνας του ρομαντισμού και ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, περιέχει απομεινάρια χριστιανικής και αρχαίας ρωμαϊκής παράδοσης. Αλλά ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος και πώς συνδέθηκε με αυτή την αρχαία ιεροσύνη;

Η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς αγίους που ονομάζονται Valentine ή Valentinus, όλοι τους μαρτύρησαν. Ένας θρύλος υποστηρίζει ότι ο Valentine ήταν ιερέας που υπηρέτησε κατά τον τρίτο αιώνα στη Ρώμη. Όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β ‘αποφάσισε ότι οι άνδρες που δεν είχαν παντρευτεί γίνονταν καλύτεροι στρατιώτες από εκείνους με συζύγους και οικογένειες, επικήρυξε με νόμο το γάμο για νέους άνδρες. Ο Βαλεντίνος, έχοντας συνειδητοποιήσει την αδικία του διατάγματος, αντέκρουσε τον Κλαύδιο και συνέχισε να εκτελεί μυστικούς γάμους για νέους εραστές. Όταν οι πράξεις του Βαλεντίνου ανακαλύφθηκαν, ο Κλαύδιος διέταξε να τον δολοφονήσουν.

Άλλες ιστορίες υποδηλώνουν ότι ο Valentine μπορεί να σκοτώθηκε επειδή προσπάθησε να βοηθήσει τους χριστιανούς να ξεφύγουν από τις σκληρές ρωμαϊκές φυλακές, όπου συχνά τους χτυπούσαν και τους βασάνιζαν. Σύμφωνα με ένα μύθο, ένας φυλακισμένος Βαλεντίνος έστειλε τον πρώτο «Βαλεντίνο» να βρει και να χαιρετήσει για αυτόν ένα νεαρό κορίτσι που ερωτεύτηκε. Πριν από το θάνατό του, ισχυρίζεται ότι έγραψε μια επιστολή που υπογράφηκε “Από το Βαλεντίνο σου”, μια έκφραση που χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα. Αν και η αλήθεια πίσω από τους θρύλους του Αγίου Βαλεντίνου είναι σκοτεινή, οι ιστορίες υπογραμμίζουν την έκκληση του ως συμπαθητική, ηρωική και κυρίως, ρομαντική φιγούρα. Από τον Μεσαίωνα, ίσως χάρη σε αυτή τη φήμη, ο Βαλεντίνος θα γινόταν ένας από τους πιο δημοφιλείς αγίους στην Αγγλία και τη Γαλλία.

Προέλευση της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου

Ενώ μερικοί πιστεύουν ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εορτάζεται στα μέσα Φεβρουαρίου για να τιμήσει την επέτειο του θανάτου ή της ταφής του Βαλεντίνου – που πιθανώς συνέβη γύρω στο 270 μ.Χ. – άλλοι ισχυρίζονται ότι η χριστιανική εκκλησία ίσως αποφάσισε να τοποθετήσει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στη μέση του Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια να “χριστιανίσει” την παγανιστική γιορτή του Λουπερκάλια. Εορτασμένο στα μέσα του Φεβρουαρίου ή στις 15 Φεβρουαρίου, η Lupercalia ήταν μια γιορτή γονιμότητας αφιερωμένη στον Faunus, τον ρωμαϊκό θεό της γεωργίας, καθώς και στους Ρωμαίους ιδρυτές Romulus και Remus.

Για να ξεκινήσουν το φεστιβάλ, τα μέλη του Luperci, μια σειρά ρωμαϊκών ιερέων, συγκεντρώνονταν σε μια ιερή σπηλιά όπου τα βρέφη Romulus και Remus, οι ιδρυτές της Ρώμης, πίστευαν ότι έχουν φροντιστεί από μια λύγκα ή λύκο. Οι ιερείς θυσίαζαν μια κατσίκα, για γονιμότητα και ένα σκύλο, για καθαρισμό. Στη συνέχεια, απογύμνωναν το δέρμα της κατσίκας σε λωρίδες, τις βύθιζαν στο θυσιασμένο αίμα και θα έβγαιναν στους δρόμους, χτυπώντας απαλά τις γυναίκες και τα χωράφια με την κατσίκα. Χωρίς να φοβούνται, οι ρωμαϊκές γυναίκες υποδέχτηκαν την πινελιά των δερμάτων, διότι πιστεύεται ότι θα γίνουν πιο εύφορες το επόμενο έτος. Αργότερα αυτή την ημέρα, σύμφωνα με το μύθο, όλες οι νεαρές γυναίκες στην πόλη τοποθετούσαν τα ονόματά τους σε μια μεγάλη καμάρα. Οι εργένηδες της πόλης θα επέλεγαν ο καθένας από ένα όνομα και θα περνούσαν το έτος με την επιλεγμένη γυναίκα! Αυτά τα παιχνίδια συχνά κατέληγαν σε γάμο.

Η ημέρα του Βαλεντίνου: Μια ημερήσια γιορτή..

Ο Λουπερκάλια επέζησε από την αρχική άνοδο του Χριστιανισμού και έκλεισε – όπως θεωρήθηκε «μη-χριστιανικός» – στα τέλη του 5ου αιώνα, όταν ο Πάπας Γκελάσιος κήρυξε την 14η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ύστερα από αυτό δεν άργησε η ημέρα οριστικά να συνδεθεί με την αγάπη. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, πιστεύεται συνήθως στη Γαλλία και την Αγγλία ότι η 14η Φεβρουαρίου ήταν η αρχή της εποχής ζευγαρώματος των πουλιών, η οποία πρόσθεσε την ιδέα ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πρέπει να είναι μια ημέρα για ρομαντισμό.

Οι χαιρετισμοί του Αγίου Βαλεντίνου ήταν δημοφιλείς ήδη από τον Μεσαίωνα, αν και η γραφή του Αγίου Βαλεντίνου δεν άρχισε να εμφανίζεται παρά μόνο μετά το 1400. Ο παλαιότερος γνωστός Βαλεντίνος που εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα ήταν ένα ποίημα που έγραψε το 1415 ο Charles, ο δούκας της Ορλεάνης, φυλακίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου μετά τη σύλληψή του στη μάχη του Agincourt. (Ο χαιρετισμός είναι πλέον μέρος της συλλογής χειρογράφων της Βρετανικής Βιβλιοθήκης στο Λονδίνο, Αγγλία.) Αρκετά χρόνια αργότερα, πιστεύεται ότι ο βασιλιάς Ερρίκος Ε’ προσέλαβε έναν συγγραφέα με τον τίτλο John Lydgate να συνθέσει ένα σημείωμα του Αγίου Βαλεντίνου για την Αγία Βαλεντίνα.

Valentine’s Day Greetings

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται στον Καναδά, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Αυστραλία. Στη Μεγάλη Βρετανία, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου άρχισε να γιορτάζεται γύρω στο 17ο αιώνα. Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, ήταν κοινό για τους φίλους και τους λάτρεις όλων των κοινωνικών τάξεων να ανταλλάσσουν  χειρόγραφες σημειώσεις και από το 1900 οι τυπωμένες κάρτες άρχισαν να αντικαθιστούν γραπτές επιστολές λόγω βελτιώσεων στην τεχνολογία εκτύπωσης. Οι έτοιμες κάρτες ήταν ένας εύκολος τρόπος για τους ανθρώπους να εκφράζουν τα συναισθήματά τους σε μια εποχή που αποθαρρύνεται η άμεση έκφραση των συναισθημάτων. Οι φθηνότερες τιμές ταχυδρομικών αποστολών συνέβαλαν επίσης στην αύξηση της δημοτικότητας των αποστολών καρτών της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

Οι Αμερικανοί πιθανότατα άρχισαν να ανταλλάσσουν χειροποίητα Βαλεντίνια στις αρχές του 1700. Στη δεκαετία του 1840, η Esther A. Howland άρχισε να πωλεί τα πρώτα μαζικής παραγωγής valentines στην Αμερική. Το Howland, γνωστό ως η «Μητέρα του Αγίου Βαλεντίνου», έκανε περίπλοκες δημιουργίες με αληθινές δαντέλες, κορδέλες και πολύχρωμες εικόνες γνωστές ως «θραύσματα». Σήμερα, σύμφωνα με την Ένωση Ευχετήριων Καρτών, εκτιμάται ότι αποδίδονται 1 δισεκατομμύριο κάρτες της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου κάθε χρόνο, κάνοντας την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τη δεύτερη κατά σειρά πιο δημοφιλή ημερομηνία αποστολής καρτών παγκοσμίως. (Εκτιμάται ότι περίπου 2,6 δισεκατομμύρια κάρτες αποστέλλονται για τα Χριστούγεννα.).

Δώρα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου:

Βρείτε στο αγαπημένο σας online φαρμακείο ξεχωριστά δώρα για την αγαπημένη ή τον αγαπημένο σας και κάντε αυτή την ημέρα ξεχωριστή! Ανακαλύψτε μοναδικά δώρα Αγίου Βαλεντίνου για εκείνη, δώρα για εκείνον, ή χαρίστε στο αγαπημένο σας πρόσωπο μια Δωροκάρτα, ώστε να επιλέξει το δώρο του Αγίου Βαλεντίνου που επιθυμεί!

 

 

Πηγή άρθρου: History.com

Eπιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

 

Αισθητικός & Makeup Artist

Προτεινόμενα Άρθρα