×

Μητρική αγάπη & στοργή: ποια είναι τα οφέλη της;

 10/05/2023 3m, 33s

Η γιορτή της μητέρας είναι μια γιορτή που έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι αφιερωμένη στις πιο αγαπημένες γυναίκες της ζωής μας. Είναι μια ημέρα που μας δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε τον δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού, τη μητρική στοργή και αγάπη και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για όλα όσα έχουν κάνει οι μητέρες μας για εμάς.

Διεθνώς η ημέρα της μητέρας γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και με αυτή την αφορμή θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας λίγα λόγια για την γιορτή της μητέρας. Ας δούμε μαζί τα σημαντικά οφέλη της μητρικής αγάπης και το πως η στοργή επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών.

Τα οφέλη της μητρικής αγάπης στα πρώτα στάδια ανάπτυξης

Λένε ότι η αγκαλιά της μητέρας διαρκεί ακόμα και όταν φύγει. Σήμερα, με την πρόοδο της επιστήμης μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε. Οι επιστήμονες, μελετώντας τους τρόπους με τους οποίους αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός παιδιού, ανακάλυψαν πώς η έγκαιρη φροντίδα επηρεάζει θετικά την υγεία του παιδιού.

Ο δεσμός μητέρας-βρέφους αναπτύσσεται μετά τον 6ο μήνα. Η μητέρα μέσα από την ομιλία της, το χάδι της και την βλεμματική της επαφή επικοινωνεί με το βρέφος. Όταν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού της και παρέχει ασφάλεια θα δημιουργήσει έναν ασφαλή δεσμό προσκόλλησης.

Το βρέφος αισθάνεται ασφάλεια ενώ ο εαυτός του γίνεται αντιληπτός ως άξιος αγάπης. ‘Όμως ο δεσμός έχει θετικές επιπτώσεις και στην υγεία του βρέφους. Η σχέση μητέρας και παιδιού μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, την καλύτερη σωματική ανάπτυξη και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Αυτά τα οφέλη μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή για το παιδί. Μητέρα και παιδί στα πρώτα στάδια ανάπτυξης είναι ένα. Αργότερα, στην ενήλικη ζωή η στοργική φροντίδα που έχει δεχτεί το άτομο στην παιδική ηλικία μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις των αρνητικών εμπειριών της ζωής.

 

Η μητρική αγάπη & στοργή επηρεάζουν την ενήλικη ζωή

Τα παιδιά που αναπτύσσουν ασφαλή προσκόλληση, φαίνεται πως έχουν γενικότερα θετική αυτοαντίληψη για τον εαυτό τους αλλά και μεγαλύτερα ψυχικά εφόδια για την ενήλικη ζωή τους. Ας δούμε πέντε σημαντικά οφέλη στην ενήλικη ζωή.

Καλύτερη ψυχική υγεία

Μια ισχυρή, υποστηρικτική σχέση με μια μητέρα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των παιδιών από ζητήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορεί να αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές, αλλά η αγάπη και η φροντίδα μιας στοργικής μητέρας μπορεί να είναι πολύτιμη πηγή παρηγοριάς, υποστήριξης και δύναμης.

Υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης

Τα παιδιά που μεγαλώνουν νιώθοντας ότι τα αγαπούν και τα φροντίζουν οι μητέρες τους τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης. Νιώθοντας μεγαλύτερη ασφάλεια, μαθαίνουν να πιστεύουν τον εαυτό τους και να εμπιστεύονται τις ικανότητές τους και είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Ισχυρότερες κοινωνικές δεξιότητες

Η αγάπη και η φροντίδα της στοργικής μητέρας μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν ισχυρότερες κοινωνικές δεξιότητες. Τα παιδιά που λαμβάνουν σταθερή αγάπη και προσοχή τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και να κατανοούν τους άλλους, κάτι που μπορεί να τα βοηθήσει να δημιουργήσουν θετικές σχέσεις σε όλη τους τη ζωή.

Ενισχυμένη συναισθηματική νοημοσύνη

Η αγάπη της μητέρας μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μεγαλύτερη συναισθηματική νοημοσύνη, η οποία είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα, καθώς και τα συναισθήματα των άλλων. Αυτό μπορεί να είναι μια πολύτιμη δεξιότητα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό περιβάλλον.

Δύναμη ψυχής

Τα παιδιά που λαμβάνουν σταθερή αγάπη και φροντίδα από τις μητέρες τους τείνουν να αναπτύσσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και δεξιότητες αντιμετώπισης των δυσκολιών καθώς μεγαλώνουν. Είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της ζωής.

 

Η σχέση μητέρας και παιδιού είναι ο πρώτος δεσμός

Η έμφυτη επιθυμία σύνδεσης με τους άλλους είναι εμφανής από την γέννηση. Όπως είδαμε ο αρχικός αυτός δεσμός, η υγιής σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιού έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, την ανάπτυξη, αλλά και την ικανότητα δημιουργίας δεσμών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Ο πρώτος αυτός δεσμός είναι και ο πιο σημαντικός. Η ζεστασιά του αποτελεί την πιο γλυκιά αίσθηση στον κόσμο. Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες.

 

Πηγές

How a Parent’s Affection Shapes a Child’s Happiness for Life (gottman.com)

Early love from mothers can lead to many positives later in life for kids (ctvnews.ca)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα