×

Γιατί παρατηρείται πονοκέφαλος κατά την εγκυμοσύνη;

 28/08/2023 3m, 11s

Οι ύπαρξη πονοκεφάλων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο για αρκετές γυναίκες. Γενικότερα, ένας πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες: άγχος, στρες, κόπωση, κούραση στα μάτια, καταρροή καθώς και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αυτές είναι μερικές από τις αιτίες που συνδέονται με τους πονοκεφάλους στην εγκυμοσύνη, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν και σε ημικρανίες. Μάθετε στο άρθρο που ακολουθεί γιατί προκαλούνται οι πονοκέφαλοι στην εγκυμοσύνη αλλά και τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

 

Ευθύνεται η εγκυμοσύνη για την ύπαρξη πονοκεφάλων;

Αυτό αποτελεί και ένα συνηθισμένο ερώτημα, το κατά πόσο η ίδια η εγκυμοσύνη ευθύνεται για την πρόκληση πονοκεφάλου. Οι πονοκέφαλοι μπορεί συχνά να προκληθούν από μια αλλαγή στις ορμόνες της γυναίκας. Αυτοί οι πονοκέφαλοι παρατηρούνται συχνά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Εάν υποφέρετε συνήθως από ημικρανίες , μπορεί να παρατηρήσετε μια αλλαγή όταν είστε έγκυος. Υπάρχει μια πιθανότητα οι ημικρανίες αυτές να βελτιωθούν μετά το πρώτο τρίμηνο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το επίπεδο των οιστρογόνων σας αρχίζει να σταθεροποιείται. Ωστόσο, μερικές γυναίκες δεν παρατηρούν αλλαγή ή μπορεί να επιδεινώσουν τις ημικρανίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε διαφορετικές αλλαγές στο ζήτημα του πονοκεφάλου από τη μια εγκυμοσύνη στην άλλη.

Άλλες αιτίες πρόκλησης πονοκεφάλου κατά την εγκυμοσύνη

Πέρα από τις καθαρά ορμονικές αλλαγές που ενδέχεται να ευθύνονται για την ύπαρξη πονοκεφάλου κατά την κύηση, υπάρχουν και κάποιες άλλες αιτιολογίες, όπως:

  • Ελλιπής ύπνος
  • Διακοπή προϊόντων με καφεΐνη (π.χ. καφές, τσάι, ανθρακούχα ποτά)
  • Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα από την ελλιπή διατροφή
  • Αφυδάτωση
  • Άγχος, στρες, κατάθλιψη
  • Καταπόνηση των ματιών
  • Λοιμώξεις, όπως λοίμωξη του αυτιού ή γρίπη
  • Ιγμορίτιδα
  • Προβλήματα με τα δόντια

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία για την πρόκληση πονοκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Πονοκέφαλοι στην εγκυμοσύνη: τρόποι αντιμετώπισης

Για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων μπορείτε να κάνετε τις παρακάτω ενέργειες:

  1. Αποφύγετε την κατανάλωση γλουταμινικού μονονατρίου, αλλαντικών και πικάντικων τυριών.
  2. Μην καπνίζετε.
  3. Ακολουθήστε ένα μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής και λαμβάνετε αρκετά υγρά, ειδικά αν είστε επιρρεπείς στις πρωινές αδιαθεσίες.
  4. Μειώστε το επίπεδο άγχους σας. Δοκιμάστε ένα χαλαρωτικό μασάζ (π.χ. στον αυχένα), προσπαθήσετε να κάνετε όποτε μπορείτε γιόγκα ή περιπάτους και κάντε θετικές σκέψεις. Γενικώς, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν.
  5. Στην περίπτωση ημικρανίας, ξαπλώστε σε ένα δροσερό, σκοτεινό δωμάτιο χωρίς θόρυβο και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ζεστές ή κρύες κομπρέσες ή μια παγοκύστη.
  6. Να τρώτε τακτικά – όχι πάνω από 4 ώρες νηστικές.
  7. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πονοκεφάλου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αγωγή φαρμάκων, τα οποία όμως θα λάβετε αφού πρώτα επικοινωνήσετε με τον προσωπικό σας ιατρό.

 

Πότε αποχωρούν οι πονοκέφαλοι;

Όπως έχει παρατηρηθεί, οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν λιγότερους πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά μετά το πρώτο τρίμηνο. Και εκείνες με ιστορικό ημικρανιών συχνά διαπιστώνουν ότι υπάρχει βελτίωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Απαιτείται προσοχή όμως, γιατί ένας πονοκέφαλος που συνεχίζεται και μετά από 20 εβδομάδες, μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας, η οποία είναι μια σοβαρή κατάσταση εγκυμοσύνης που χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.

 

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό;

Επειδή η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί μια ξεχωριστή περίοδο, απαιτείται μεγάλη προσοχή σε κάθε σύμπτωμα. Σε κάθε περίπτωση, ενημερώνετε άμεσα τον προσωπικό σας ιατρό στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Ένας πονοκέφαλος που δεν βελτιώνεται με κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα
  • Έντονος πόνος κάτω από τα πλευρά
  • Καούρα που δε φεύγουν μετά τη λήψη ειδικού σκευάσματος αντιμετώπισης
  • Ξαφνικό πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια
  • Θολή όραση
  • Ένας ξαφνικός έντονος πονοκέφαλος
  • Μια αλλαγή στους συνηθισμένους πονοκεφάλους
  • Όταν πάθετε την πρώτη σας ημικρανία
  • Πονοκέφαλος μαζί με πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, ευαισθησία των ματιών σας στο φως, υπνηλία ή αδυναμία του χεριού ή του ποδιού σας
  • Πρόσφατο τραύμα στο κεφάλι

 

Πηγές

Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη: Οι αιτίες, η αντιμετώπιση και οι λόγοι να επισκεφτείτε έναν γιατρό (onmed.gr)

Headaches during pregnancy (pregnancybirthbaby.org.au)

Headaches in pregnancy (nhs.uk)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα