×

Σαμπουάν για λιπαρή πιτυρίδα σε ενήλικες: Πλήρης Οδηγός

 04/09/2023 3m, 34s

Η πιτυρίδα αποτελεί κοινό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου. Είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Το αισθητικό κομμάτι είναι αυτό που απασχολεί τους ανθρώπους που έχουν πιτυρίδα. Ειδικότερα, όταν οι τρίχες της κεφαλής είναι σκούρου χρώματος, η αντίθεση με τις άσπρες νιφάδες της πιτυρίδας είναι μεγάλη.

Η λιπαρή πιτυρίδα αποτελεί ένα «είδος» πιτυρίδας. Μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον καθένα μας στο σπίτι με ένα ειδικό σαμπουάν, αλλά απαιτεί προσοχή. Και αυτό γιατί τα συμπτώματα της πιτυρίδας έχουν κοινά με αυτά της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για να είστε σίγουροι πως έχετε μόνο πιτυρίδα.

 

Τι είναι η λιπαρή πιτυρίδα;

Όπως δηλώνει και το όνομά της, αφορά λιπαρά μαλλιά κατά κύριο λόγο. Κύριο χαρακτηριστικό της λιπαρής πιτυρίδας είναι κάλυψη του τριχωτού της κεφαλής από λιπαρά “λέπια”. Με απλά λόγια, μεγάλες, κιτρινωπές φολίδες κολλούν σε όλη την επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής, κάνοντάς το να γυαλίζει.

Καθώς εμφανίζεται η συγκεκριμένη πιτυρίδα σε λιπαρά μαλλιά, παρατηρούμε μεγάλες νιφάδες που παραμένουν κολλημένες στα μαλλιά.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, χρειάζεται επαγρύπνηση στα συμπτώματα της πιτυρίδας. Όπως γνωρίζουμε, σε κάποιες περιπτώσεις, οποιοδήποτε είδος πιτυρίδας, συνοδεύεται από έντονο κνησμό και ερεθισμό. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο, γιατί αυτά αποτελούν συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, που χρειάζεται θεραπεία.

 

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τη λιπαρή πιτυρίδα;

Η πρόκληση της πιτυρίδας γίνεται από έναν μύκητα που πολλαπλασιάζεται στο τριχωτό, δημιουργώντας φλεγμονή. Η άμυνα του τριχωτού σε αυτή την περίπτωση είναι η συνεχής απολέπιση της περιοχής. Επιπλέον, στην επιδείνωση του προβλήματος βρίσκουμε τους εξής παράγοντες:

  • υγρασία
  • ζέστη
  • λούσιμο με καυτό νερό
  • συχνή χρήση σεσουάρ
  • σκληρά προϊόντα styling που αδυνατίζουν την τρίχα
  • σκληρό νερό
  • άγχος
  • ορμονικές αλλαγές
  • ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος

 

Ποια είναι τα καλύτερα σαμπουάν για τη λιπαρή πιτυρίδα;

Τα εξειδικευμένα αντιπιτυριδικά σαμπουάν αποτελούν τη σίγουρη λύση για την καταπολέμηση της πιτυρίδας, αφού είναι ειδικά σχεδιασμένα να μειώνουν τη λιπαρότητα και την απολέπιση. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα σαμπουάν για την αντιμετώπιση της λιπαρής πιτυρίδας.

Apivita Oily Hair Shampoo With Peppermint & Propolis 250ml
Apivita Oily Hair Shampoo With Peppermint & Propolis 250ml

Η πρόταση της Apivita για την αντιμετώπιση της λιπαρής πιτυρίδας. Το προϊόν καθαρίζει αποτελεσματικά με απόλυτο σεβασμό στη φυσιολογία της χλωρίδας του τριχωτού, με ήπιους καθαριστικούς παράγοντες και σαπωνάρια. Επίσης, ρυθμίζει την υπερέκκριση σμήγματος και εξυγιαίνει το τριχωτό, με εκχυλίσματα πρόπολης και θυμαριού.

 

Korres Liquorice & Urtica Shampoo για Λιπαρά Μαλλιά 250ml
Korres Liquorice & Urtica Shampoo για Λιπαρά Μαλλιά 250ml

Το σαμπουάν Liquorice & Urtica Shampoo από την Korres, ρυθμίζει τη λιπαρότητα, χαρίζοντας στα μαλλιά στιλπνότητα και όγκο που διαρκεί. Η τσουκνίδα, σε συνδυασμό με τη γλυκόριζα ρυθμίζει την έκκρισή σμήγματος, αποκαθιστώντας την υγεία του τριχωτού και συμβάλλει στο να παραμένουν τα μαλλιά καθαρά για μεγαλύτερο διάστημα.

 

Frezyderm Sebum Control Shampoo 200ml
Frezyderm Sebum Control Shampoo 200ml

Το Frezyderm Sebum Control Shampoo αποτελεί εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Ένα απαλό σαμπουάν που λειτουργεί συνεργατικά με τη φαρμακευτική αγωγή και δρα αποτελεσματικά ενάντια στην σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, την ψωρίαση, τον ερεθισμό και τον κνησμό του τριχωτού. Επιπλέον, προστατεύει τη δερματική χλωρίδα του τριχωτού και καταπραΰνει την ερεθισμένη επιδερμίδα.

 

Vichy Dercos Anti-Dandruff Shampoo Normal - Oily Hair 390ml
Vichy Dercos Anti-Dandruff Shampoo Normal – Oily Hair 390ml

Το αντιπιτυριδικό σαμπουάν της Vichy για κανονικά και λιπαρά μαλλιά της σειράς Dercos, με μοναδικό άρωμα και εξαιρετικά κρεμώδη και πλούσιο αφρό, καταπολεμά άμεσα το πρόβλημα της πιτυρίδας. Ένα σαμπουάν που αποκαθιστά την ισορροπία στο μικροβίωμα του τριχωτού.

 

La Roche-Posay Kerium Gel Shampoo Κατά της Λιπαρής Πιτυρίδας 200ml
La Roche-Posay Kerium Gel Shampoo Κατά της Λιπαρής Πιτυρίδας 200ml

Η τεχνολογία LHA™ διασφαλίζει την έντονη και λεπτή μικρο-απολέπιση για την απομάκρυνση της πιτυρίδας και ρυθμίζει την απολέπιση. Το καθαριστικό σύμπλοκο καθαρίζει το τριχωτό και εμποδίζει τον σχηματισμό πιτυρίδας. Το Zinc PCA ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος.

 

Vichy Promo Homme Structure Force 50ml & Δώρο Dercos Shampoo Anti-Dandruff Normal- Oily 50ml & Νεσεσέρ

Το συγκεκριμένο πακέτο προσφοράς αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση για την αντιμετώπιση της λιπαρής πιτυρίδας για τους άντρες, προσφέροντας και οφέλη αντιγήρανσης για το ανδρικό πρόσωπο. Κι εδώ, το αντιπιτυριδικό σαμπουάν της Vichy για κανονικά και λιπαρά μαλλιά της σειράς Dercos, με μοναδικό άρωμα και εξαιρετικά κρεμώδη και πλούσιο αφρό, καταπολεμά άμεσα το πρόβλημα της πιτυρίδας. Ένα σαμπουάν που αποκαθιστά την ισορροπία στο μικροβίωμα του τριχωτού.

 

 

Στο ηλεκτρονικό φαρμακείο του Pharm24.gr μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα σαμπουάν για λιπαρότητα & πιτυρίδα

 

 

Πηγές

Λιπαρή πιτυρίδα: Συμπτώματα και αιτίες (blog.frezyderm.gr)

Dandruff (mayoclinic.org)

Dandruff (nhs.uk)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα