×

Σταφυλόκοκκος σε Παιδιά: Συμπτώματα, Διάρκεια & Αντιμετώπιση

 22/04/2024 3m, 16s

Ο χρυσίζων παθογόνος σταφυλόκοκκος aureus είναι ένα βακτήριο Gram(+) θετικό, το οποίο αποικίζει πολύ συχνά τη μύτη, τον ρινοφάρυγγα και το δέρμα. Έτσι πολλοί άνθρωποι μπορεί να το φέρουν χωρίς να νοσούν (φορείς), ενώ το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που προκαλεί ο σταφυλόκοκκος είναι η δερματική λοίμωξη.

Υπάρχουν δύο είδη σταφυλόκοκκου, ο πολυευαίσθητος MSSA που αντιμετωπίζεται με διάφορα αντιβιοτικά από το στόμα και ο ανθεκτικός MRSA, που αντιμετωπίζεται κυρίως με αντιβιοτικά ενδοφλέβια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρούμε το είδος του σταφυλόκοκκου, μέσα από την καλλιέργεια ρινικού εκκρίματος ή μέσα από την καλλιέργεια στο σημείο της βλάβης.

Πρόκειται λοιπόν για ένα μικρόβιο που συχνά προκαλεί δερματικές επιμολύνσεις, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Τι πρέπει όμως να γνωρίζουν οι γονείς για τον σταφυλόκοκκο σε παιδιά;

 

Σταφυλόκοκκος σε παιδιά: Συμπτώματα & τι εικόνα έχει

Η σταφυλοκοκκική λοίμωξη παρουσιάζεται συνήθως με δερματικές βλάβες που αποτελούν επιμολύνσεις πάνω σε τραύματα ή δείγματα εντόμου. Οι δερματικές βλάβες γίνονται τις περισσότερες φορές σαν πληγές ή φουσκάλες δημιουργώντας μία πληγή με κίτρινη κρούστα. Ουσιαστικά όταν επεκτείνεται η δερματική μόλυνση, βγαίνουν δορυφορικές βλάβες σαν φυσαλίδες που σπάνε και σχηματίζουν αυτή την κίτρινη κρούστα. Μία άλλη μορφή σταφυλοκοκκικής λοίμωξης και δερματικής βλάβης είναι ο δοθιήνας.

Πιο σπάνιο αλλά σοβαρό είναι το σταφυλοκοκκικό αποφολιδωτικό σύνδρομο (SSSS), του οποίου η εικόνα θυμίζει έγκαυμα δέρματος με εκτεταμένο έντονο ερύθημα που ξεφλουδίζει κι η αντιμετώπισή του χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης και νοσηλείας στο νοσοκομείο.

 

Σε τι ηλικίας παιδιά εμφανίζεται ο σταφυλόκοκκος;

Ο σταφυλόκοκκος παρουσιάζεται σε παιδιά κάθε ηλικίας, ακόμη και στα νεογνά! Είναι αρκετά τα νεογνά, που εμφανίζουν δερματικές βλάβες λόγω της μετάδοσης σταφυλόκοκκου από τους γονείς τους. Συνήθως κι αναλόγως με την εντόπισή του πρόκειται για ένα βακτήριο, που δεν απειλεί τη ζωή του νεογνού. Το σημαντικό όμως είναι να γίνει η σωστή κλινική κι εργαστηριακή διάγνωση, για να ακολουθήσει κι η αποτελεσματική θεραπεία ανάλογα με τον τύπο του σταφυλόκοκκου.

 

Σταφυλόκοκκος σε παιδιά: Διάγνωση & Αντιμετώπιση

Καλό είναι όταν υπάρχουν κάποιες ύποπτες βλάβες, τα παιδιά να πηγαίνουν στον παιδίατρο, να κάνουν μία καλλιέργεια από τη βλάβη κι από το ρινικό έκκριμα και μετά να ακολουθήσουν την ενδεικνυόμενη θεραπεία.

Πράγματι, πολλές φορές δίνουμε στα παιδιά αντιβίωση πριν το αποτέλεσμα της καλλιέργειας, ώστε να μη μείνουν ακάλυπτα και παίρνοντας το αποτέλεσμα από την καλλιέργεια και το αντιβιόγραμμα είτε συνεχίζουμε τη θεραπεία που δίνουμε είτε αλλάζουμε στην κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με το αντιβιόγραμμα.

Παράλληλα ακολουθείται κι ένα πρωτόκολλο περιποίησης στο μπάνιο, όπως το ότι κάνουμε ντους με αντισηπτικό σαπούνι για να αποστειρωθεί το δέρμα. Φροντίζουμε για την τοπική περιποίηση των βλαβών που είναι εξαιρετικά σημαντική και γίνεται ψεκάζοντας φυσιολογικό ορό, ο οποίος ξεραίνει τις βλάβες. Επίσης, όπου ακουμπάει το παιδί θέλουμε να είναι όλα καθαρά. Για παράδειγμα, στη νοσηλεία, βάζουμε τα παιδιά πάνω σε αποστειρωμένα χειρουργικά «σεντονάκια». Και φυσικά όταν ξεραθούν οι βλάβες, ολοκληρώνουμε την περιποίηση του δέρματος με μία αναπλαστική κρέμα για να μη μείνουν σημάδια και ουλές.

Ο δερματικός σταφυλόκοκκος μπορεί να αντιμετωπιστεί και με τοπική αγωγή, αν δεν είναι εκτεταμένη η βλάβη. Αν είναι όμως εκτεταμένη, δίνουμε αντιβίωση.

Σημαντική σημείωση, τις ίδιες ενέργειες (ντους με αντισηπτικό) μπορεί να χρειαστεί να κάνουν και οι γονείς οι οποίοι εφόσον βγουν και θετικοί στο βακτήριο του σταφυλοκόκκου στην καλλιέργεια ρινικού, που καλό είναι να κάνουν, θα πρέπει να κάνουν και τοπική αγωγή στη μύτη (ρινική κρέμα μουτιροσίνης) σπίτι.

Το σταφυλοκοκκικό αποφολιδωτικό σύνδρομο χρειάζεται, όπως προαναφέραμε, νοσοκομειακή περίθαλψη και ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση. Σε γενικές γραμμές η θεραπεία των δερματικών σταφυλοκοκκικών μολύνσεων επιτυγχάνεται με αντιβιοτικά από το στόμα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπως είναι οι πολλαπλές κι εκτεταμένες δερματικές βλάβες ή ο πολυανθεκτικός MRSA σταφυλόκοκκος ή το σταφυλοκοκκικό αποφολιδωτικό σύνδρομο, που χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο για ενδοφλέβια αγωγή.

Σε περίπτωση που η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο δεν είναι στο δέρμα, αλλά σε άλλο όργανο όπως είναι οι πνεύμονες, τότε σίγουρα χρειάζεται νοσηλεία κι ενδοφλέβια αγωγή. Να σημειώσουμε βέβαια ότι συνήθως οι σταφυλοκοκκικές πνευμονίες διαγιγνώσκονται σε παιδί, με κάποιο υπόστρωμα κι όχι σε υγιή παιδιά.

 

 

Σταφυλόκοκκος σε παιδιά: Συχνές ερωτήσεις

  1. Αν κολλήσεις μία φορά σταφυλόκοκκο, ξανακολλάς;

    Ναι, φυσικά.

  2. Πόσο χρόνο χρειάζεται για να θεραπευτεί;

    Από 10 έως 14 ημέρες εκτιμάται η θεραπεία του σταφυλόκοκκου σε παιδιά.

  3. Πως μεταδίδεται;

    Είναι ένα μικρόβιο, το οποίο συνήθως το έχουμε στο δέρμα ή τη μύτη και μετά από έναν τραυματισμό εισέρχεται στη βλάβη (ακόμη κι αν έχει προκληθεί από τσίμπημα από κουνούπι ή από μία εκδορά). Σε μία οικογένεια ελέγχουμε όλοι αν έχουμε σταφυλόκοκκο, εφόσον παρατηρηθεί σ’ ένα άτομο, για να μη μεταδίδει ο ένας στον άλλο ξανά και ξανά.

  4. Έχει εποχικότητα ο σταφυλόκοκκος σε παιδιά;

    Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιο συνηθισμένος, με τα κρούσματα να αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει πιθανόν γιατί είναι γυμνές οι επιφάνειες κι υπάρχουν πιο εύκολα τραυματισμοί.

  5. Ο σταφυλόκοκκος σε παιδιά κάνει πυρετό;

    Η σταφυλοκοκκική δερματική λοίμωξη συνήθως δεν κάνει πυρετό κι εμφανίζεται μόνο με τις δερματικές βλάβες. Πυρετό προκαλεί ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, όταν κάνει λοίμωξη σε άλλο όργανο όπως η σταφυλοκοκκική πνευμονία.

Η Πετρούλα Λιάκου είναι Παιδίατρος κι Επιμελήτρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιασώ Παίδων.

Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με ειδικότητα στην Παιδιατρική, την οποία ολοκλήρωσε στην Ά Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική. Από το 2003 έως το 2013 εργάστηκε ως Επιμελήτρια στην Ευρωκλινική Παίδων κι από το 2013 έως και σήμερα είναι Επιμελήτρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιασώ Παίδων. Ακόμη διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην περιοχή του Ελληνικού.

Προτεινόμενα Άρθρα