×

Ακράτεια Ούρων στην Εμμηνόπαυση: Αίτια & πως αντιμετωπίζεται;


 

Από μια ηλικία και μετά, οι γυναίκες διατρέχουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν ακράτεια ούρων. Τα προβλήματα που έπονται της ακράτειας είναι ενοχλητικά και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των γυναικών. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις υπάρχουν τρόποι να περιοριστούν τα συμπτώματα. Η ακράτεια δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αναπόφευκτη ή ως φυσική συνέπεια της προόδου της ηλικίας.

 

Χαρούμενη κομψή ηλικιωμένη γυναίκα που κρατά ένα λουλούδι κοντά στο πρόσωπο σε γκρίζο φόντο

 

Τα αίτια της ακράτειας στην εμμηνόπαυση

Υπολογίζεται ότι περίπου 40%-60% των γυναικών στην εμμηνόπαυση έχουν συμπτώματα ακράτειας ούρων. Καθώς ελαττώνεται η παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες είναι πιθανόν να βιώσετε συχνουρία, αδυναμία αναστολής της ούρησης μέχρι και ακράτεια σε συνδυασμό με τα περισσότερο γνωστά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση.

Οι τύποι ακράτειας που συναντάμε πιο συχνά στις γυναίκες είναι οι:

  • Ακράτεια από στρες – Διαρροή ούρων με το γέλιο, το φτέρνισμα, τον βήχα, τη γυμναστική ή το σήκωμα αντικειμένων, γενικώς με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.
  • Επιτακτική ακράτεια – Με απαραίτητα συνοδά συμπτώματα τη συχνουρία και την ξαφνική επιθυμία για ούρηση. Εδώ η ακράτεια ούρων συμβαίνει όταν η πρόσβαση στην τουαλέτα δεν γίνεται έγκαιρα.

 

Τα αίτια της ακράτειας στην εμμηνόπαυση είναι:

  • Μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των σφιγκτηριακών μηχανισμών του κόλπου/ουρήθρας και τη λέπτυνση του βλεννογόνου της ουρήθρας (απώλεια στεγανότητας)
  • Η εξασθένηση των πυελικών μυών που περιβάλλουν την ουρήθρα, τον κόλπο και το τελικό τμήμα του εντέρου, μια διαδικασία γνωστή ως «χαλάρωση του πυελικού εδάφους»
  • Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων
  • Η δυσκοιλιότητα
  • Η ηλικία
  • Το αυξημένο βάρος
  • Οι λοιμώξεις
  • Η λιθίαση του ουροποιητικού
  • Η κατανάλωση τροφών που διεγείρουν την ουροδόχο κύστη (καφές, αλκοόλ, εσπεριδοειδή κλπ.)
  • Η υπερκατανάλωση νερού

Πάντα να συμβουλεύεστε τον ειδικό γυναικολόγο ή ουρογυναικολόγο για να επιβεβαιώσετε αν τα συμπτώματα ακράτειας οφείλονται στην εμμηνόπαυση ή σε κάποια άλλη πάθηση.

 

Ακράτεια στον ύπνο και εμμηνόπαυση

Υπάρχουν τομείς όπου η ακράτεια στην εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική με κυριότερη την ακράτεια στον ύπνο. Αν έχετε επιτακτική ακράτεια, μπορεί να έχετε ξαφνική και επιτακτική ανάγκη για ούρηση τη νύχτα, να μην προλαβαίνετε κάποιες φορές να φτάσετε στην τουαλέτα εγκαίρως ή να ξυπνάτε πολλές φορές μέσα στη νύχτα με παρόρμηση για ούρηση (νυκτουρία).

Η ακράτεια μπορεί επίσης να επηρεάσει κάποιες γυναίκες στον τομέα του σεξ. Ανησυχώντας για τυχόν διαρροή ούρων μπορεί να φτάσουν στο σημείο να το αποφεύγουν εντελώς.

 

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης;

Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε την ακράτεια. Από ασκήσεις εκγύμνασης Kegel μέχρι φάρμακα ή χειρουργικές θεραπείες, μπορείτε να συζητήσετε με τον ειδικό γυναικολόγο-ουρογυναικολόγο ώστε να βρείτε την κατάλληλη μέθοδο για εσάς. Πολλές γυναίκες καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Ασκήσεις Kegel για την εκγύμναση του πυελικού εδάφους
  • Αποφυγή αλκοολούχων ποτών και καφεΐνης
  • Περιορισμός των υγρών που πίνετε τις βραδινές ώρες για ελάττωση της νυκτουρίας
  • Ούρηση αμέσως πριν την επαφή
  • Λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής
  • Επιλογή αντίστοιχης χειρουργικής επέμβασης όταν αυτό είναι απαραίτητο

 

O Κωνσταντίνος Μπλάνας είναι Μαιευτήρας – Γυναικολόγος. Κατέχει μια μεγάλη σειρά από ακαδημαϊκούς τίτλους. Έχει λάβει πτυχίο από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νόριτς στην Αγγλία και στην Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Σε ότι αφορά στην επαγγελματική του δραστηριότητα, από το 2011 ασκεί τη Μαιευτική-Γυναικολογία ιδιωτικά στο ιατρείο του στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Συνεργάζεται με τα ιδιωτικά μαιευτήρια των Αθηνών και είναι επιμελητής της γυναικολογικής κλινικής «ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» του ΤΥΠΕΤ. Στο «ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» είναι υπεύθυνος του ιατρείου ΟΥΡΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ όπου ασχολείται μεταξύ άλλων με προβλήματα πρόπτωσης σπλάγχνων, χαλάρωσης του κόλπου και ακράτειας ούρων. Είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Εταιρίας Ουρογυναικολογίας. Αφιερώνει χρόνο κατά τη διάρκεια των ραντεβού στο ιατρείο για να αναλύει με τις γυναίκες ζητήματα σχετικά με την αναπαραγωγική τους υγεία παρέχοντάς τους την πιο σύγχρονη επιστημονική πληροφόρηση. Ιδίως κατά την περίοδο της κύησης παρέχει υψηλής ποιότητας φροντίδα και παρακολούθηση παραμένοντας διαθέσιμος και προσβάσιμος ανά πάσα στιγμή.