×

Ακράτεια ούρων στους άντρες: Αίτια & Αντιμετώπιση


Η ακράτεια ούρων στους άντρες είναι μια ενοχλητική κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής τους. Η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που θα αναλύσουμε παρακάτω και τα συμπτώματα κυμαίνονται από λιγότερο σοβαρά, όπως περιστασιακή διαρροή ούρων μέχρι ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση.

 

Αίτια της ακράτειας ούρων στους άντρες

Όσο αυξάνεται η ηλικία ενός ατόμου, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητές του να εμφανίσει ακράτεια. Παρόλα αυτά, η ακράτεια ούρων δεν είναι φυσική συνέπεια του γήρατος και επιπλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί. Για την ακρίβεια, δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά σύμπτωμα κάποιας πάθησης.

 

Αίτια που συνδέονται συχνά με την ακράτεια ούρων στους άντρες

Μερικές από τις αιτίες της ακράτειας ούρων στους άντρες είναι:

  • Διόγκωση του προστάτη
  • Διαβήτης
  • Νόσος του Πάρκινσον
  • Υπερδραστήρια κύστη
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κάποια λοίμωξη

 

Είδη Ακράτειας

Αν η ακράτεια φτάσει σε σημείο να επηρεάζει την καθημερινότητα ενός ατόμου, συνιστάται ιατρικός έλεγχος. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την αιτία που προκαλεί την ακράτεια και στις περισσότερες περιπτώσεις αρκούν μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αμελώντας την επίσκεψη στο γιατρό μπορεί να επηρεαστεί η καθημερινότητα ενός άντρα με ακράτεια, πχ αποφεύγοντας συγκεκριμένες δραστηριότητες από φόβο μην απωλέσει ούρα. Τα είδη της ακράτειας ούρων στους άντρες είναι:

  1. Ακράτεια από στρες: Όταν ασκείται πίεση στην ουροδόχο κύστη έπειτα από γέλιο, βήχα ή άσκηση και υπάρχει διαρροή ούρων.
  2. Επιτακτική ακράτεια: Όταν υπάρχει ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση, νυκτουρία (πάνω από μία αφυπνίσεις για ούρηση) ή ακούσια απώλεια ούρων.
  3. Ακράτεια από υπερπλήρωση: Όταν η κύστη δεν αδειάζει εντελώς και τα ούρα αποβάλλονται σε σταγόνες ανά τακτά διαστήματα.
  4. Μικτή ακράτεια: Όταν συντρέχουν δύο ή παραπάνω είδη από τα προαναφερθέντα, πχ συνδυασμός ακράτειας από στρες και επιτακτικής ακράτειας.

 

Τρόποι Αντιμετώπισης

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων στους άντρες. Αλλάζοντας απλές συνήθειες στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν σημαντικά. Καταγράψτε με ακρίβεια τα συμπτώματά σας ώστε να ενημερώσετε λεπτομερώς τον θεράποντα ιατρό σας. Κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι είναι να:

  • Μειώσετε την ποσότητα των υγρών που πίνετε μέσα στη μέρα. Πιείτε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα και λιγότερο όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου για να έχετε καλύτερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Είναι βέβαια σημαντικό να καταναλώνετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού (6-8 ποτήρια) για να αποφύγετε την πιθανότητα αφυδάτωσης.
  • Αποφεύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ, το τσάι, καθώς και τα αναψυκτικά. Ειδικά το αλκοόλ έχει διουρητική δράση και χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του.
  • Μειώσετε τα πικάντικα τρόφιμα, τη σοκολάτα και τα γλυκαντικά. Καταγράψτε σε ένα ημερολόγιο τις τροφές που καταναλώνετε για να ελέγξετε αν τυχόν συνδέεται κάποια από αυτές με την ακράτεια. Σε κάποιους άνδρες ακόμα και τα εσπεριδοειδή εντείνουν το πρόβλημα.
  • Αποφεύγετε το υπερβολικό στρες. Οι άντρες έχουν ακράτεια συν τοις άλλοις και λόγω στρες, ενώ η ίδια η ακράτεια μπορεί να το επιδεινώσει. Δοκιμάστε δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν, όπως πιλάτες, περπάτημα ή διαλογισμό.

Χρησιμοποιείτε πάνες ακράτειας για άντρες. Υπάρχει πληθώρα προϊόντων για να διευκολύνετε την καθημερινότητά σας. Τόσο για απορρόφηση ούρων, όσο και για έλεγχο δυσάρεστων οσμών, πλέον μπορείτε να βρείτε έξυπνες λύσεις στην αγορά – μέχρι και εσώρουχα ακράτειας για άντρες όταν το πρόβλημα επιμένει.

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.