Θηλώματα: Τι Είναι & Γιατί Εμφανίζονται στο Δέρμα
Πίνακας Περιεχομένων
Τα θηλώματα μοιάζουν με μικρές κρεατοελιές που σχηματίζονται στο δέρμα, με τον ιό HPV να αποτελεί τον βασικό «υπεύθυνο» για την εμφάνισή τους. Συνήθως δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον άνθρωπο, ωστόσο χρήζουν προσοχής όταν εμφανίζονται σε ορισμένα σημεία, όπως τα γεννητικά όργανα.
Διαβάστε το άρθρο μας και μάθετε για τα θηλώματα, πως σχηματίζονται, που και γιατί εμφανίζονται στο δέρμα αλλά και τους τρόπους για να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.
Τι Είναι τα Θηλώματα;
Τα δερματικά θηλώματα είναι μικρές κηλίδες του δέρματος που μοιάζουν με κρεατοελιές και εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως το πρόσωπο, η στοματική κοιλότητα και τα γεννητικά όργανα.
Ορισμός και Περιγραφή
Το θήλωμα είναι ένα καλοήθες, βλατώδες επιθηλιακό εξόγκωμα που προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Τα θηλώματα μπορεί να είναι πολλαπλά και συχνά υποτροπιάζουν.
Τύποι Θηλωμάτων
Υπάρχουν διάφοροι τύποι θηλωμάτων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως:
- Χείλη
- Στοματική κοιλότητα
- Βλέφαρα
- Γλώσσα
- Φάρυγγας
- Λάρυγγας
- Οισοφάγος
- Τράχηλος της μήτρας
- Ως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων
Θηλώματα: εικόνες
Εικ.1 Θηλώματα στο λαιμό
Εικ.2 Θηλώματα στο πρόσωπο
Εικ.3 Θήλωμα στο βλέφαρο
Αιτίες Εμφάνισης των Θηλωμάτων
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί τη βασική αιτία εμφάνισης των θηλωμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση των θηλωμάτων.
Παράγοντες Κινδύνου
Για ορισμένα θηλώματα όμως, ο HPV δεν είναι η κύρια αιτία. Για παράδειγμα, ένα ανεστραμμένο θήλωμα του ουροποιητικού συστήματος, μπορεί να προκληθεί λόγω του καπνίσματος, σύμφωνα με έρευνες. Επιπλέον, η σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία αποτελεί παράγοντα κινδύνου και άμεσης μετάδοσης του ιού. Το ξύσιμο ενός θηλώματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω μόλυνση, αποτελώντας άλλο ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου.
Κληρονομικότητα και Γενετικοί Παράγοντες
Υπάρχουν ενδείξεις για κατακόρυφη μετάδοση του HPV από τις μητέρες στα βρέφη τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαφόρων θηλωμάτων στο λάρυγγα και την άνω τραχεία, που ονομάζονται επαναλαμβανόμενη αναπνευστική θηλωμάτωση. Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση, καθώς τα θηλώματα μπορεί τελικά να διευρυνθούν προκαλώντας απόφραξη των αεραγωγών.
Συμπτώματα και Διάγνωση
Η πλειονότητα των θηλωμάτων δεν προκαλεί σημαντικά συμπτώματα εκτός του ερεθισμού. Ορισμένοι τύποι θηλωμάτων, όμως, μπορούν να έχουν ορισμένα συμπτώματα, όπως:
- Θηλώματα μαστού: μπορούν να προκαλέσουν υδαρή ή αιματηρή έκκριση από τη θηλή.
- Θήλωμα στη μύτη και τα ιγμόρεια: λόγω της θέσης του, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, όπως έντονο πόνο.
- Θηλώματα στον λάρυγγα: μπορούν να εμποδίσουν τη διαδικασία της αναπνοής και ονομάζεται υποτροπιάζουσα αναπνευστική θηλωμάτωση, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά. Περιλαμβάνει και άλλα συμπτώματα, όπως βραχνάδα.
Πώς Αναγνωρίζονται τα Θηλώματα;
Τα θηλώματα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αναγνωρίζονται εύκολα. Παρατηρούνται από το άτομο ως μεμονωμένες ή πολλαπλές συμπαγείς βλατίδες.
Στο δέρμα, μπορεί να εμφανίζονται ως τραχείς ογκώδεις βλατίδες, συχνά καλυμμένες με υπερκερατινοποιημένο δέρμα. Εκείνες που προκύπτουν σε επιφάνειες του βλεννογόνου εμφανίζονται ως μαλακή, βλαστοειδής μάζα με πολυάριθμες δακτυλοειδείς προεξοχές. Οι προεξοχές μπορεί να είναι μακριές και μυτερές ή κοντές και στρογγυλεμένες, εάν η κερατίνη έχει συσσωρευτεί γύρω από τη βλάβη. Οι λιγότερο κερατινοποιημένες αλλοιώσεις έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα, ενώ οι έντονα κερατινοποιημένες αλλοιώσεις είναι λευκές.
Διαγνωστικές Μέθοδοι
Τα θηλώματα διαγιγνώσκονται κλινικά. Η διάγνωση γίνεται μετά από εξέταση από γιατρό και με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς. Επιπλέον, ο γιατρός, μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια PCR test, για τον προσδιορισμό του τύπου του ιού και του επιπέδου του ιικού φορτίου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, για να αποκλειστεί πιθανή κακοήθεια, απαιτείται βιοψία, ακολουθούμενη από παθολογική επαλήθευση.
Θεραπεία και Αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση των θηλωμάτων, υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις μέσω φαρμάκων για πιο ήπια συμπτώματα, ενώ για πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Φαρμακευτικές Θεραπείες
Συνήθως, η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για τα θηλώματα, αφορά ήπια συμπτώματα. Τα φάρμακα που εφαρμόζονται στον ιστό του θηλώματος στο δέρμα χρησιμοποιούνται επίσης για την καταστροφή των κονδυλωμάτων. Ορισμένες δημοφιλείς ουσίες που χρησιμοποιούνται στα σκευάσματα αυτά είναι οι κάτωθι:
- 5- Φθοριουρακίλη
- Κανθαριδίνη
- Ιμικιμόδη (imiquimod)
Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν και άλλα φάρμακα, ανάλογα με τον τύπο του θηλώματος ή κονδυλώματος. Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως δεν μπορεί να γίνει έναρξη κάποιας αγωγής χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ενός γιατρού.
Χειρουργικές Επεμβάσεις
Οι γιατροί μπορούν να συμβάλλουν στην αφαίρεση των θηλωμάτων στο δέρμα χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεθόδους:
- Καυτηριασμός: καυτηριασμός του ιστού και στη συνέχεια απόξεση του θηλώματος
- Εκτομή: χειρουργική αφαίρεση του θηλώματος
- Επέμβαση με λέιζερ: εξάχνωση των βλαβών προστατεύοντας τους παρακείμενους ιστούς του δέρματος
- Κρυοθεραπεία: εφαρμογή ψύχους με σκοπό την καταστροφή καλοηθών ή κακοηθών βλαβών του δέρματος
Όσον αφορά τα θηλώματα του μαστού, μπορεί ο γιατρός να αφαιρέσει μέσω επέμβασης το θήλωμα (μέρος αυτού η ολόκληρο) και να το στείλει για βιοψία, για να διαπιστώσει το κατά πόσο είναι καλοήθες ή κακόηθες το ογκίδιο.
Όσον αφορά τα θηλώματα στα γεννητικά όργανα, οι περισσότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι παρόμοιες με αυτές των κοινών δερματικών θηλωμάτων.
Φυσικοί Τρόποι Αντιμετώπισης
Εάν έχετε θηλώματα, μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένες από τις παρακάτω συμβουλές για να μην εξαπλωθούν:
- Καλύψτε τα με έναν επίδεσμο
- Προσπαθήστε να μην τα αγγίζετε, ξύνετε ή κόβετε
- Εάν τα αγγίζετε, να πλένετε αμέσως τα χέρια σας
- Διατηρείτε τα πόδια σας στεγνά για να αποτρέψετε την εξάπλωση των πελματιαίων κονδυλωμάτων
Πρόληψη και Συμβουλές
Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες για την πρόληψη των θηλωμάτων, μπορείτε να υιοθετήσετε ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητά σας, που αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης:
- Να τελείτε τη σεξουαλική πράξη πάντοτε με προφύλαξη
- Τήρηση του εμβολιασμού κατά του ιού του HPV
- Τακτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες
- Μην αγγίζετε τα θηλώματα ή κονδυλώματα κάποιου άλλου
- Μη μοιράζεστε πετσέτες, ρούχα, νυχοκόπτες, ξυράφια ή άλλα προσωπικά αντικείμενα υγιεινής
Συμβουλές Καθημερινής Φροντίδας
Εκτός της πρόληψης, θα πρέπει να προσέξετε ορισμένες συνήθειες και πράξεις στην καθημερινότητά σας:
- Να τηρείτε αυστηρά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής
- Μη «τρώτε» τα νύχια σας και μην πιάνετε τα πετσάκια
- Διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο (όχι στεγνό και σκασμένο) και προστατέψτε το από κοψίματα. Ο HPV μπορεί εύκολα να εισέλθει σε σκασμένο ή τραυματισμένο δέρμα
- Φοράτε σαγιονάρες ή παπούτσια όταν χρησιμοποιείτε δημόσιους χώρους, όπως αποδυτήρια, πισίνες ή ντους
Πότε να Επισκεφτείτε τον Ιατρό
Όπως μάθαμε και παραπάνω, τα θηλώματα αποτελούν καλοήθη εξογκώματα, τα οποία, ως επί το πλείστον, δε βλάπτουν σοβαρά την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν καταστάσεις που απαιτούν αξιολόγηση από γιατρό, όπως:
- Αιμορραγία
- Συνεχής πόνος
- Τραυματισμός των θηλωμάτων (π.χ. χρήση ξυραφιών ή έντονη τριβή με ρούχα)
- Αλλαγή στο χρώμα και στη μορφή του θηλώματος
- Προοδευτική αύξηση του αριθμού των θηλωμάτων
Συχνές Ερωτήσεις για τα Θηλώματα
Τα θηλώματα είναι επικίνδυνα;
Όχι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν είναι επικίνδυνα τα θηλώματα. Αποτελούν καλοήθεις βλάβες του δέρματος, όπου σπάνια εντοπίζονται άλλες βλάβες, όπως καρκίνος.
Μπορούν να υπάρξουν θηλώματα κατά την εγκυμοσύνη;
Ναι, μια έγκυος γυναίκα μπορεί να έχει θηλώματα. Μάλιστα, παρατηρείται αύξηση των θηλωμάτων στην εγκυμοσύνη, καθώς οι ορμόνες λειτουργούν ως αυξητικοί παράγοντες και ενισχύουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό στην επιδερμίδα. Άλλη πιθανή αιτιολογία είναι κι η αύξηση της ροής του αίματος στο δέρμα.
Θηλώματα ή κονδυλώματα; Υπάρχει διαφορά μεταξύ τους;
Τα θηλώματα και τα κονδυλώματα προκαλούνται από την ίδια οικογένεια ιών (HPV), ωστόσο, έχουν ορισμένες διαφορές. Τα κονδυλώματα, αρχικά, εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα, ενώ τα θηλώματα μπορούν να εμφανιστούν σε όλο το σώμα. Επιπλέον, τα κονδυλώματα, εμφανίζονται ως ανυψωμένες ή επίπεδες, σαρκώδεις βλάβες που συχνά έχουν τραχιά υφή, ενώ τα θηλώματα αποτυπώνονται ως μικρές κρεμαστές βλάβες στο χρώμα του δέρματος.
Μπορεί να εμφανιστεί θήλωμα στο βλέφαρο;
Ναι, μπορεί να εμφανιστεί θήλωμα και στο βλέφαρο ενός ανθρώπου. Ωστόσο, δεν προκαλεί κάποιο σύμπτωμα που να αφορά την όραση του ασθενή, εκτός κι αν είναι υπερμέγεθες.
Είναι τα θηλώματα κολλητικά;
Ναι, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει μετάδοση των θηλωμάτων. Ο πιο συνήθης τρόπος μετάδοσης των θηλωμάτων είναι η επαφή με τη δερματική βλάβη ενός ασθενή ή σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο. Ως προς τη συχνότητα μετάδοσης, αυτό ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς συσχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε οργανισμού.
Πηγές
- Warts Cleveland Clinic
- Papilloma National Library of Medicine
- Papilloma Science Direct
- Papillomas Springer Link
- Oral papilloma National Cancer Institute
- Intraductal Papilloma Cleveland Clinic
- Intraductal Papillomas of the Breast American Cancer Society
- Should I worry about a papilloma? Medical News Today
- Papillomas – causes, symptoms, diagnosis, treatment and prevention of the disease Universum Clinic