×

Υπάρχουν Βότανα για Θεραπεία της Περιοδοντίτιδας;

 23/04/2024 4m, 0s

Η περιοδοντίτιδα, μια φλεγμονώδης πάθηση των ούλων και του περιοδοντικού ιστού, επηρεάζει αρκετούς συνανθρώπους μας, με αρκετούς απ’ αυτούς να αναζητούν εναλλακτικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ανεξάρτητα από τη συμβατική οδοντιατρική φροντίδα, υπάρχει ενδιαφέρον για τη χρήση βοτάνων ως εναλλακτική θεραπεία της περιοδοντίτιδας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τη χρησιμότητα ορισμένων βοτάνων στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας. Αναζητώντας τις συγκεκριμένες προσεγγίσεις, μπορεί να βρούμε τρόπους να βελτιώσουμε την οδοντιατρική μας υγεία με φυσικό και ουσιαστικό τρόπο.

 

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα αποτελεί μια φλεγμονώδη πάθηση που επηρεάζει τους ιστούς που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τα δόντια. Σε αντίθεση με την ουλίτιδα, όπου η ζημιά περιορίζεται στην επιφάνεια, η περιοδοντίτιδα εκτείνεται σε βάθος.

Χαρακτηριστικό της είναι η αποκόλληση των ούλων από τα δόντια και η καταστροφή του κόκαλου που προσφέρει στήριξη στις ρίζες των δοντιών. Αυτή η σοβαρή κατάσταση απαιτεί προσεκτική προσοχή και αντιμετώπιση, καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία της στοματικής κοιλότητας.

 

Ποια είναι τα κύρια αίτια της περιοδοντίτιδας;

Τα αίτια της περιοδοντίτιδας δε διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από αυτά της ουλίτιδας, ωστόσο, η κακή υγιεινή και φροντίδα των δοντιών αποτελεί το βασικό αίτιο πρόκλησης και των 2 παθογόνων καταστάσεων.

Τα πιο κοινά αίτια εμφάνισης της περιοδοντίτιδας αφορούν:

  • μικροβιακή πλάκα
  • κακή στοματική υγιεινή
  • κάπνισμα
  • κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών σε μεγάλες ποσότητες
  • τραυματική σύγκλιση άνω και κάτω δοντιών
  • διαβήτης
  • ορμονικές διαταραχές
  • χρόνια λήψη φαρμάκων
  • κληρονομικοί παράγοντες

 

Ποια τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;

Ως γνωστόν, η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των δοντιών και σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί το ανησυχητικό «καμπανάκι» για την εμφάνιση της περιοδοντίτιδας. Εάν ο ασθενής που πάσχει από ουλίτιδα δε μεριμνήσει για κάποια θεραπεία, θα εμφανιστούν τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας, τα οποία είναι:

  • συνεχής και συνήθης αιμορραγία των ούλων ακόμα και με τις πιο απλές κινήσεις
  • υποχώρηση των ούλων
  • αποκόλληση των ούλων από τα δόντια
  • εμφάνιση εξιδρώματος ή πύου ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα
  • κινητικότητα των δοντιών
  • έντονη και επίμονη δυσοσμία

 

Τα καλύτερα βότανα για περιοδοντίτιδα

Αν αναρωτιέστε για το «ποιο βότανο θεραπεύει την περιοδοντίτιδα», παρακάτω θα βρείτε ορισμένα από τα καλύτερα, σύμφωνα με τις μελέτες και έρευνες των ειδικών.

Βότανα για Περιοδοντίτιδα

Αλόη βέρα

Για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας, η αλόη βέρα μειώνει την επιδείνωση των συμπτωμάτων της πάθησης στα ούλα και θέτει σε λειτουργία τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανάπλαση των ιστών. Παράλληλα, η αλόη έχει και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βοηθούν στην πρόληψη περαιτέρω στοματικών παθήσεων. Για τη χρήση αλόη βέρα για περιοδοντίτιδα, μπορείτε να τοποθετήσετε τζελ ή φύλλο αλόης πάνω στα ούλα. Επίσης, μπορείτε να βρείτε και στοματικό διάλυμα με αλόη βέρα για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας.

Κουρκουμάς

 Η κουρκουμίνη έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα στη μη χειρουργική περιοδοντική θεραπεία, λόγω της αντιφλεγμονώδους της δράσης. Σύμφωνα με την έρευνα, η κουρκουμίνη βοηθάει στη μείωση του ουλικού δείκτη και στις αιμορραγίες. Για τη χρήση κορκουμά σε περιοδοντίτιδα, μπορείτε να εφαρμόσετε την παρακάτω συνταγή: εφαρμόστε πάστα από 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ½ κουταλάκι του γλυκού λάδι μουστάρδας. Αυτή η συνταγή παρέχει ανακούφιση από την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Επιπλέον, συνιστάται να τρίβετε τα δόντια και τα ούλα με αυτή την πάστα δύο φορές την ημέρα.

Τεϊόδεντρο 

Σύμφωνα με έρευνες, έχει αποκαλυφθεί η σύνδεση μεταξύ τεϊόδεντρου και περιοδοντίτιδας. Το Τεϊόδεντρο φαίνεται να έχει θεαματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της περιοδοντίτιδα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εξής: ε 60 γρ. χλιαρό νερό, ρίξτε 5 σταγόνες tea tree και 1-2 σταγόνες αιθέριου ελαίου της επιλογής σας (μέντα ή κανέλα για καλύτερη γεύση). Κάντε μπουκώματα για 30 δευτερόλεπτα και πτύστε το. Δεν πρέπει να καταπιείτε το ρόφημα!

Σπαθόλαδο

Το σπαθόλαδο (ή βαλσαμόλαδο) για περιοδοντίτιδα είναι ένα μοναδικό φάρμακο για την επούλωση των πληγών της στοματικής κοιλότητας και των ούλων. Μπορείτε να πάρετε λίγες σταγόνες από το σπαθόλαδο και να το απλώσετε στα ούλα και τα δόντια. Η διαδικασία μπορεί να γίνει πρωί – βράδυ.

Ρίγανη

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, ως συμπυκνωμένο φυσικό φυτικό εκχύλισμα, έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετική πηγή βιοδραστικών ενώσεων με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας με ρίγανη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάμμα ρίγανης.

Μέντα

Η γνωστή σε όλους μέντα, έχει ως χρήση τσίχλας για φρεσκάδα στην αναπνοή, αλλά πέραν αυτού, διαθέτει και φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες ενάντια στις ασθένειες των ούλων. Για τη χρήση μέντας στην περιοδοντίτιδα, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας στην οδοντόκρεμα σας ή ακόμη και να δημιουργήσετε ένα στοματικό διάλυμα μέντας, προσθέτοντας φύλλα μέντας σε ζεστό νερό.
Υγιεινές συνήθειες για γερά δόντια & ούλα infographic

 

Να θυμάστε πάντοτε πως η περιοδοντίτιδα αποτελεί μια αρκετά σοβαρή ασθένεια. Κατά συνέπεια, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσετε τις επισκέψεις σας στον οδοντίατρο. Εκείνος θα εκτιμήσει την κατάσταση των δοντιών σας.

Παράλληλα, η σωστή υγιεινή των δοντιών για πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας, γίνεται πρωτίστως με εξειδικευμένα προϊόντα, όπως οδοντόκρεμες για περιοδοντίτιδα και στοματικά διαλύματα.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα