×

Bιταμίνη D & Θυρεοειδής: Πως Συνδέονται;

 22/12/2023 4m, 38s

Η γνωστή σε όλους βιταμίνη D ή «βιταμίνη του ήλιου», αποτελεί μια πολύ σημαντική βιταμίνη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στα οφέλη της βιταμίνης D βρίσκουμε ως προς την καλή λειτουργία των οστών, των μυών, της καρδιάς και του εγκεφάλου. Παρόλα αυτά, σε αρκετές περιπτώσεις συναντάται ανεπάρκεια της βιταμίνης D σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και μάλιστα στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει σύνδεση της βιταμίνης D και μορφών θυρεοειδή, με αρκετούς επιστήμονες να συμπεραίνουν πως η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης έχει επιπτώσεις σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό.

Στις 25 Μαΐου κάθε έτους, τιμάται η συγκεκριμένη μέρα ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα, θα γίνει αναφορά στη «σχέση» που έχει η βιταμίνη D με τον θυρεοειδή.

 

Τι είναι η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D συμβάλλει στην καλή υγεία διαφόρων λειτουργιών του οργανισμού μας. Είναι μια βιταμίνη που έχει την ιδιαιτερότητα πως συντίθεται στο σώμα μας μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας. Βιταμίνη D μπορούμε να λάβουμε από τροφές και συμπληρώματα διατροφής D, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.

Όταν το σώμα μας λαμβάνει τη βιταμίνη D, μετατρέπει τη βιταμίνη D σε μια ορμόνη που ονομάζεται ενεργοποιημένη βιταμίνη D ή καλσιτρόλη. Η βιταμίνη D συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών και χρειάζεται για την απορρόφηση μετάλλων, όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος.

Χωρίς επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D, αυτά τα μέταλλα δεν μπορούν να απορροφηθούν στο σώμα.

 

Τι οφέλη έχει η βιταμίνη D για τον οργανισμό μας;

Μερικές από τις λειτουργίες του σώματος με τις οποίες συνδέεται η βιταμίνη D, περιλαμβάνουν:

  • Ανοσοποιητικό σύστημα
  • Μυϊκή λειτουργία
  • Υγιή καρδιά και κυκλοφορία
  • Υγιείς πνεύμονες και αεραγωγοί
  • Ανάπτυξη εγκεφάλου
  • Αντικαρκινικές επιδράσεις

 

💡Μάθετε εδώ τα πάντα για τη «βιταμίνη του ήλιου»!

 

Πόση βιταμίνη D χρειάζεται να λαμβάνουμε;

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως η πρόσληψη της βιταμίνης D δεν εξαρτάται από τις τροφές που λαμβάνουμε, αλλά από την έκθεσή μας στον ήλιο. Για την επάρκεια βιταμίνης D, λίγα λεπτά επί καθημερινής βάσεως στον ήλιο, χωρίς αντηλιακό, βοηθούν στην επαρκή πρόσληψη.

Στην περίπτωση που χρειάζεστε επιπλέον ποσότητες βιταμίνης D, υπάρχει η δυνατότητα λήψης συμπληρώματος βιταμίνης D.

 

Τι προβλήματα προκαλεί η ανεπάρκεια βιταμίνης D;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Για να αναλογιστούμε το μέγεθος του προβλήματος, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1 δισεκατομμύριο καταγεγραμμένοι άνθρωποι με ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες όπως:

  • Οστεοπόρωση
  • Καρδιακές παθήσεις
  • Ορισμένοι τύποι καρκίνου
  • Κακή μυϊκή δύναμη

Επιπλέον, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει αποδειχθεί με διάφορες μελέτες ότι σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως:

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA)
  • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (SLE)
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας (MS)
  • Διαβήτης τύπου 1 (T1DM)

Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει πως ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Παρακάτω, θα δούμε περισσότερα αναφορικά με το πως η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συνδυαστεί με τον θυρεοειδή.

 

Σχετίζεται η ανεπάρκεια βιταμίνης D με τον θυρεοειδή;

Ένα σημαντικό ποσοστό από μελέτες παρατήρησης σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό αλλά και υπερθυρεοειδισμό, έχουν παρατηρήσει χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D. Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές για το κατά πόσο τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αποτελούν την αιτία, τη συνέπεια ή είναι μια τυχαία ανακάλυψη.

Είναι πιθανό ότι η χαμηλή βιταμίνη D μπορεί να επιτρέψει στο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν λειτουργεί σωστά να διευκολύνει την εξέλιξη της νόσου του θυρεοειδούς. Επίσης, είναι εξίσου πιθανό τα άτομα με παθήσεις του θυρεοειδούς να έχουν κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, που οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Ένα παράδειγμα αφορά ασθενείς με υπερδραστήριο θυρεοειδή, λόγω της νόσου Graves. Λόγω της νόσου Graves, παρατηρείται αυξημένη διάσπαση της βιταμίνης D σε ανενεργά προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη ότι όσοι έχουν υπολειτουργικό θυρεοειδή μπορεί να περνούν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους λόγω κούρασης και έτσι έχουν μειωμένη έκθεση στον ήλιο.

Αναφορικά με τους ασθενείς με Χασιμότο, έχει παρατηρηθεί εξίσου σύνδεση με την ανεπάρκεια βιταμίνης D. Όταν βρίσκονται επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D στον οργανισμό μας, η απορρόφηση στοιχείων όπως του ασβεστίου, του μαγνησίου και των φωσφορικών αλάτων πραγματοποιείται κανονικά. Αυτό έχει ως συνέπεια την καλή υγεία και συντήρηση των οστών. Μελέτες έχουν δείξει πως η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, που προκαλεί προβλήματα στα οστά, τους μύες και το ανοσοποιητικό σύστημα, συνδέεται και με την ύπαρξη αυτοάνοσων όπως η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.

Η γενική παρατήρηση είναι πως όταν υπήρχε ανεπάρκεια βιταμίνης D, ανιχνευόταν υψηλή ποσότητα αντισωμάτων θυρεοειδούς, δηλαδή αντισωμάτων που αναπτύσσονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς και τα κύτταρα του θυρεοειδούς.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, παρόλο που έχουν εξαχθεί ορισμένα συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, προτού λάβετε ένα συμπλήρωμα διατροφής, θα πρέπει να έχετε έρθει σε επικοινωνία με τον προσωπικό σας ιατρό.

 

Βιταμίνη D & θυρεοειδής: συσχετίζονται εν τέλει;

Όπως είδαμε, τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό πάσχουν και από ανεπάρκεια βιταμίνης D και υπασβεστιαιμία. Επίσης, η συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και του ασβεστίου με τις θυρεοειδικές ορμόνες και αυτή η αρνητική σημαντική συσχέτιση με τα επίπεδα TSH, υποδηλώνουν ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D ορού και τα επίπεδα ασβεστίου συσχετίστηκαν σημαντικά με τον βαθμό και τη σοβαρότητα του υποθυρεοειδισμού, γεγονός που ενθαρρύνει τη σκοπιμότητα συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Επομένως, η άμεση συσχέτιση της βιταμίνης D στους ασθενείς με πρόβλημα θυρεοειδούς θα πρέπει να εξεταστεί με περαιτέρω κλινικές μελέτες, σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Παράλληλα, θα πρέπει να εξεταστεί η επίδραση της θεραπείας της βιταμίνης D και της PTH στον υποθυρεοειδισμό.

Παρόλα αυτά, σε αρκετές περιπτώσεις, συστήνονται σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό συμπληρώματα διατροφής βιταμίνης D και ασβεστίου.

 

Πηγές

Vitamin D and thyroid disease (btf-thyroid.org)
Vitamin D Deficiency and Its Association with Thyroid Disease (ncbi.nlm.nih.gov)

Is There A Connection Between Vitamin D And Hashimoto’s Disease? (healthmatch.io)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα