×

Έλλειψη σιδήρου: Συμπτώματα & τα καλύτερα συμπληρώματα σιδήρου

 31/03/2023 5m, 39s

Τι είναι ο σίδηρος;

Όλοι έχουμε ακούσει για τη σημασία του σιδήρου στον οργανισμό μας. Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο, που συμβάλει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα. Ο σίδηρος αποθηκεύεται στη φεριτίνη, η οποία απελευθερώνει την ανάλογη ποσότητα σιδήρου που έχει ανάγκη το σώμα μας. Ο σίδηρος χωρίζεται στον αιμικό και το μη αιμικό. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από τροφές ζωικής προέλευσης και παρουσιάζει μεγαλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό. Ο μη αιμικός σίδηρος είναι φυτικής προέλευσης και, αν κι εξίσου σημαντικός, δεν απορροφάται το ίδιο από το σώμα μας.

 

Ποια είναι τα οφέλη του σιδήρου;

Λόγω των ιδιοτήτων του, ο σίδηρος ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Αρχικά, όπως έχει προαναφερθεί μεταφέρει μέσω πολύπλοκων διεργασιών το οξυγόνο στο σώμα. Αυτό σχετίζεται με την ιδιότητα του σιδήρου να αυξάνει τη ζωντάνια μας και να τονώνει την ενέργειά μας. Παράλληλα, μειώνει την πνευματική και σωματική κόπωση. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ο σίδηρος είναι συστατικό στοιχείο της διάπλασης του αίματος.

 

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό;

Οι φυσιολογικές τιμές σιδήρου στον οργανισμό είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως είναι η ηλικία, η γενικότερη κατάσταση του οργανισμού και το φύλο. Ένας γενικός κανόνας λέει ότι οι φυσιολογικές τιμές για τους άνδρες είναι 55 – 160μg/dl, για τις γυναίκες 45-155 μg/dl και για τα παιδιά 45-120 μg/dl. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ένας μέσος ενήλικας πρέπει να λαμβάνει από 8 έως 27mg σιδήρου ανά ημέρα, για να εμπίπτουν στις φυσιολογικές τιμές σιδήρου.

 

Έλλειψη σιδήρου

Όπως είναι λογικό, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα και δυσκολίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Η έλλειψη σιδήρου ονομάζεται αναιμία ή σιδηροπενική αναιμία. Ο χαμηλός σίδηρος είναι μια διατροφική έλλειψη και επηρεάζει εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο ετησίως.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου;

Το πιθανότερο είναι ότι έχεις προσγειωθεί σε αυτό το κείμενο, ώστε να μάθεις η έλλειψη σιδήρου τι προκαλεί. Για αυτό κι εμείς, ετοιμάσαμε μια λίστα για το χαμηλό σίδηρο και τα συμπτώματά του.

 • Κόπωση

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα χαμηλού σιδήρου είναι η έντονη κόπωση και η αδυναμία. Και αυτό γιατί, λόγω του μειωμένου ποσοστού σιδήρου, αντίστοιχα μεταφέρεται και λιγότερο οξυγόνο στα κύτταρα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοσή τους. Έτσι, ο οργανισμός καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια ακόμη και για την πιο απλή λειτουργία του. Το αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας δεν είναι και παράλογο, έτσι;

 • Έλλειψη σιδήρου και μάτια

Ένα σύμπτωμα, αλλά και σημάδι του χαμηλού σιδήρου είναι το λευκό εσωτερικό του κάτω βλεφάρου. Κανονικά το σημείο αυτό είναι ερυθρό και αυτή είναι η υγιή του όψη.

 • Τριχόπτωση και Εύθραυστα νύχια

Όταν έχουμε έλλειψη σιδήρου, ο οργανισμός δυσκολεύεται. Έτσι, «επιλέγει» που θα στείλει περισσότερο και που λιγότερο αίμα. Τα μαλλιά και τα νύχια είναι τα λιγότερο σημαντικά για την επιβίωσή μας και για αυτό επηρεάζονται και πρώτα.

 • Ωχρότητα

Επίσης, λόγω της ελλιπούς παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων, μπορεί να προκύψει ωχρότητα. Έτσι, το δέρμα μας γίνεται πιο χλωμό, όταν έχουμε χαμηλό σίδηρο.

 • Μειωμένη συγκέντρωση

Ένα ακόμη σύμπτωμα έλλειψης σιδήρου είναι η δυσκολία στη συγκέντρωση και η πνευματική κόπωση. Αυτή η δυσκολία οφείλεται στη μειωμένη οξυγόνωση, ενώ παράλληλα επηρεάζονται και οι λειτουργίες των νευροδιαβιβαστών.

 • Έλλειψη σιδήρου και μουδιάσματα

Έχει παρατηρηθεί σε άτομα με έλλειψη σιδήρου το μούδιασμα των ποδιών, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από ανησυχία. Πρόκειται για ένα σύνδρομο, που ονομάζεται «ανήσυχα πόδια» και προκαλεί σχεδόν αδιάκοπη νευρική κίνηση των ποδιών.

 • Έλλειψη σιδήρου και ταχυκαρδία

Και πάλι εξ αιτίας της μειωμένης τροφοδότησης του οργανισμού με οξυγόνο, είναι πιθανό να επηρεαστεί η λειτουργία της καρδιάς, με αποτέλεσμα τα «φτερουγίσματα» και την ταχυπαλμία.

 • Μυϊκοί πόνοι

Ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να επηρεάσει την ανάπλαση των μυών και να εκδηλωθεί με πόνο σε διάφορα μυϊκά συστήματα.

 • Παράλογες λιγούρες

Πολλές φορές έχει φανεί ότι άτομα με μειωμένα επίπεδα σιδήρου, παρουσιάζουν μια ακαταμάχητη λιγούρα για ουσίες, που δεν καταναλώνονται, όπως είναι το χώμα ή ο ασβέστης. Είναι μια κατάσταση, που ονομάζεται αλλοτριοφαγία ή αλλιώς pica και εκδηλώνεται σαν μια προσπάθεια του οργανισμού να καλύψει τις ελλείψεις του.

 • Γωνιακή χειλίτιδα…

…ή αλλιώς τα σκασμένα χείλη στις γωνίες του στόματος είναι μια φλεγμονώδης πάθηση. Πολλά άτομα με χαμηλό σίδηρο παρουσιάζουν αυτή τη φλεγμονή.

 

Ποιες τροφές περιέχουν σίδηρο;

Αν αναρωτιέσαι ποιες τροφές έχουν σίδηρο, διάβασε την παρακάτω λίστα. Υπάρχουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο τόσο αιμικό όσο και μη αιμικό. Οι καλύτερες τροφές που περιέχουν σίδηρο είναι οι εξής:

 

 • Κόκκινο κρέας
 • Συκώτι
 • Πουλερικά
 • Ψάρια, θαλασσινά & οστρακοειδή
 • Όσπρια
 • Ξηροί καρποί
 • Σπανάκι
 • Αυγά
 • Σταφίδες
 • Κακάο
 • Αρακάς

 

Σημαντικά είναι και τα βότανα για σίδηρο. Ένα από αυτά είναι η τσουκνίδα.

 

Ποιο είναι το καλύτερο συμπλήρωμα σιδήρου;

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα σιδήρου, ανάλογα με τις ανάγκες του καθένα. Εμείς σου παρουσιάζουμε αυτά που προτιμούν περισσότερο οι καταναλωτές.

 

Συμπλήρωμα σιδήρου με δισγλυκινικό σίδηρο, που απορροφάται εύκολα, έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, δεν προκαλεί δυσκοιλιότητα ή στομαχικές ενοχλήσεις και δεν απαιτεί βιταμίνη C για να απορροφηθεί.

 

 

Σε υγρή μορφή, παρέχει το 100% της ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου μαζί μες συνεργιστικούς παράγοντες, βασικούς για την καλύτερη απορρόφησή του. Με ευχάριστη γεύση βατόμουρο και κατάλληλο για vegans.

 

 

Tο ‘Iron + C’ είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει σίδηρο και βιταμίνη C. Συγκεκριμένα περιέχει δισγλυκινικό σίδηρο για την καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

 

 

Περιέχει σίδηρο σε μορφή citrate τόσο για την ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου , όσο και για την αποφυγή πρόκλησης δυσκοιλιότητας

 

 

Το Iron Bisglycinate της HealthAid είναι ιδανικό συμπλήρωμα σιδήρου στην εγκυμοσύνη. Είναι συνδυασμένο με βιταμίνη C, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη απορρόφηση. Ευεργετικό κυρίως σε γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της εμμηνόρροιας, που η πιθανότητα εμφάνισης αναιμίας είναι αυξημένη. Κατάλληλο σε περιπτώσεις χρόνιας γυναικείας τριχόπτωσης και σε σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

 

 

To σκεύασμα Iron Complex της ΝΟW με την προηγμένη φόρμουλα σιδήρου Ferrochel είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη C, B-12, φυλλικό οξύ, εκχύλισμα βοτάνων dong quai και red raspberry, τα οποία βοηθούν συνδυαστικά στην απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων, τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και τις βιοχημικές διαδικασίες που ευθύνονται για την παραγωγή ενέργειας.

 

 

Sky Premium Life Iron Advanced
Sky Premium Life Iron Advanced

Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα διατροφής σιδήρου βραδείας αποδέσμευσης και φιλικό προς το στομάχι. Περιέχει σίδηρο δισγλυκινικής μορφής, σε συνδυασμό με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β2, Β6, Β12, φολικό οξύ) και τη βιταμίνη C, με αποτέλεσμα να απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για την υποστήριξη οργανισμών με χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα  και συμβάλλει στη φυσιολογικά αιμοποίηση, το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη μείωση της κούρασης και της κόπωσης, τη φυσιολογική μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.)

 

Επιπλέον, διαβάστε περισσότερα εδώ για το σίδηρο και τη σημασία του κατά την εγκυμοσύνη!

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα