×

Επιλέξτε την κατάλληλη πιπίλα για το μωρό σας

 26/03/2024 3m, 24s

Ένα από τα πρώτα πράγματα που αγοράζουν οι γονείς είναι πιπίλες. Πότε πρέπει να αγοράσετε την πρώτη πιπίλα, ποια είναι η πιο κατάλληλη πιπίλα για μωρά, θηλάζοντα και μη, και πώς γίνεται η αποστείρωση πιπίλας, είναι λίγες μόνο από τις πιο συχνές ερωτήσεις γονιών. Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματα που σας προβληματίζουν σχετικά με την αγορά πιπίλας.

 

Πώς επιλέγουμε πιπίλες για νεογέννητα;

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Έτσι, υπάρχουν βρέφη που δέχονται αμέσως την πιπίλα, άλλα έπειτα από μερικές προσπάθειες, και άλλα καθόλου.

Το μυστικό της ιδανικής πιπίλας για θηλάζοντα βρέφη είναι να θυμίζει όσο γίνεται περισσότερο το στήθος της μητέρας ώστε το μωρό να μπορεί να ανακουφιστεί χρησιμοποιώντας τη θηλαστική κίνηση. Πολύ σημαντικό κατά την αγορά πιπίλας για νεογέννητα είναι να βρείτε το σωστό ηλικιακό εύρος που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία.

Δύο ακόμη χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξετε στις πιπίλες για νεογέννητα μωρά είναι το σχήμα και ο σχεδιασμός. Άλλα μωρά προτιμούν τις συμμετρικές και άλλα τις οι ασύμμετρες πιπίλες, ενώ οι περισσότεροι οδοντίατροι προτείνουν πιπίλες για νεογέννητο μωρό με ορθοδοντικό σχεδιασμό.

 

Πιπίλα και θηλασμός: πότε να ξεκινήσει το μωρό πιπίλα;

Αν το μωρό σας θηλάζει, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να περάσει η πρώτη περίοδος των τεσσάρων εβδομάδων. Έτσι εδραιώνεται πρώτα ο θηλασμός και το μωρό έχει λιγότερες πιθανότητες να μπερδέψει τις θηλές. Πιπίλα και θηλασμός δεν είναι ένας απαγορευτικός συνδυασμός αρκεί να είστε ενημερωμένοι.

Pharm24 Tip: Αν θηλάζετε και έχετε απορίες σχετικά με την κατάλληλη πιπίλα για το μωρό ή το πότε να τη δώσετε, συμβουλευτείτε μια πιστοποιημένη σύμβουλο θηλασμού.

 

Να προτιμήσω πιπίλα σιλικόνης ή από καουτσούκ;

Κάτι που απασχολεί πολλούς γονείς είναι η επιλογή του υλικού. Είναι καλύτερη η πιπίλα σιλικόνης ή από καουτσούκ; Συγκεντρώσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε υλικού για να μπορέσετε να αποφασίσετε πιο εύκολα ποια είναι η κατάλληλη πιπίλα για το μωρό σας.

Πιπίλα σιλικόνης:

Παρόλο που δεν πρόκειται για εντελώς φυσικό υλικό, η σιλικόνη είναι τo πιο συνηθισμένο υλικό κατασκευής πιπίλας. Η ανθεκτική σύνθεση της σιλικόνης επιτρέπει στις πιπίλες να καθαρίζονται πιο εύκολα, αφού δεν χαλάει ούτε μετά το βράσιμο ή την αποστείρωση στον ατμό. Στα αρνητικά, η πιπίλα σιλικόνης είναι πιο σκληρή από τη θηλή του στήθους και μερικά βρέφη δυσκολεύονται να τη συνηθίσουν.

Πιπίλα καουτσούκ:

Το καουτσούκ (latex) είναι ένα αμιγώς φυσικό υλικό που είναι και βιοδιασπώμενο. Είναι αρκετά πιο μαλακό και εύκαμπτο το οποίο θυμίζει περισσότερο τη θηλή του στήθους – γι’ αυτό και είναι το πιο δημοφιλές υλικό πιπίλας για θηλάζοντα μωρά. Στα αρνητικά, η πιπίλα από καουτσούκ διαστέλλεται με τον καιρό και αποκτά μεγαλύτερο μέγεθος, ενώ μπορεί να αρχίσει να γίνεται και κολλώδης.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιπίλες πρέπει να αντικαθίστανται με καινούριες κάθε 1-2 μήνες ή νωρίτερα εφόσον έχουν σημάδια φθοράς.

 

Father,Holding,His,Cute,Sleeping,Baby,With,Pacifier,At,Home,

 

Αποστείρωση πιπίλας: πώς και πότε πρέπει να γίνεται;

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι αποστείρωσης πιπίλας. Ο πρώτος είναι η τοποθέτηση της πιπίλας σε βρασμένο νερό για 10 λεπτά. Το νερό πρέπει να έχει ήδη βράσει πριν βάλετε μέσα τις πιπίλες.

Πολλοί γονείς προτιμούν τη λύση του αποστειρωτή ατμού. Αν χρησιμοποιείτε και μπιμπερό, ο αποστειρωτής είναι εξαιρετικά πρακτικός καθώς μπορείτε να αποστειρώνετε μπιμπερό και πιπίλες μαζί.

Οι πιπίλες πρέπει να αποστειρώνονται μια φορά την ημέρα, ακόμα και πριν από την πρώτη χρήση, έως ότου το μωρό ξεκινήσει στερεές τροφές ή όσο σας έχει συμβουλεύσει ο παιδίατρός σας.

Pharm24 Tip: Κάποιες πιπίλες πωλούνται σε πρακτική συσκευασία αποστείρωσης. Προσθέτοντας λίγο νερό και τοποθετώντας το κουτί μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων για όσα λεπτά προτείνει ο κατασκευαστής, αποστειρώνονται πολύ γρήγορα.

 

Είναι ασφαλή τα κλιπ πιπίλας;

Τα κλιπ πιπίλας είναι μια αποτελεσματική λύση για να μην πέφτει και να μην χάνεται η πιπίλα όταν είστε έξω. Παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή. Τα κατάλληλα κλιπ πιπίλας είναι εκείνα με κοντή κορδέλα, ενώ η χρήση τους πρέπει να γίνεται μόνο υπό την επίβλεψή σας.

 

Πότε αλλάζουμε πιπίλα στο μπιμπερό;

Οι ίδιοι λόγοι υγιεινής συντρέχουν και για τις θηλές του μπιμπερό. Πότε λοιπόν αλλάζουμε πιπίλα στο μπιμπερό; Οι περισσότεροι κατασκευαστές προτείνουν την αλλαγή πιπίλας / θηλής στο μπιμπερό κάθε 3 μήνες. Αν παρατηρήσετε σημάδια φθοράς νωρίτερα από αυτό το διάστημα, τότε πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα