×

Ηλεκτρολύτες: Πώς θα τους αναπληρώσετε;

 26/03/2024 3m, 27s

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες;

Οι ηλεκτρολύτες είναι ουσίες που απαντώνται στον ανθρώπινο οργανισμό και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του σώματος. Οι ηλεκτρολύτες για την ακρίβεια συμμετέχουν σε πολλές διεργασίες. Στην ουσία πρόκειται για μέταλλα διαλυμένα μέσα σε σωματικά υγρά, τα οποία δημιουργούν ιόντα και μεταφέρουν ηλεκτρισμό.

 

Ποιοι είναι οι ηλεκτρολύτες;

Μερικά μέταλλα, όπως είναι το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο, το χλώριο και το μαγνήσιο, που φέρουν ηλεκτρικό φορτίο και απαντώνται στο αίμα, στον ιδρώτα, στα ούρα και σε άλλα σωματικά υγρά.

 

Τι προσφέρουν οι ηλεκτρολύτες;

Όπως προαναφέρθηκε, οι ηλεκτρολύτες επιτελούν πολύ σημαντικές δράσεις. Από τη μία ρυθμίζουν την ποσότητα και την κατανομή νερού στο σώμα & τα κύτταρα και συμβάλλουν στο ομαλό pH του αίματος. Επίσης, οι ηλεκτρολύτες διεγείρουν τα μυϊκά και νευρικά κύτταρα, συμβάλλοντας έτσι στην κίνηση. Τέλος, επιδρούν στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα, συμβάλλουν στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και υποστηρίζουν την επικοινωνία των κυττάρων.

 

Σε ποιες τροφές περιέχονται οι ηλεκτρολύτες;

Υπάρχουν πολλές τροφές, που συμβάλλουν στην αναπλήρωση ηλεκτρολυτών. Μερικές από αυτές είναι:

  • Λαχανικά
  • Φρούτα (κυρίως η μπανάνα)
  • Γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Τρόφιμα ολικής άλεσης
  • Όσπρια
  • Πασατέμπος

 

Πότε προκαλείται έλλειψη ηλεκτρολυτών;

Πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθεί μία ανισορροπία στα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στο σώμα, όταν υπάρχει έλλειψή τους. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη είναι οι εξής:

  • Όταν κάνει πολύ ζέστη, λόγω αυξημένης εφίδρωσης
  • Όταν κάνει κανείς έντονη άσκηση
  • Όταν κανείς είναι αφυδατωμένος
  • Όταν κανείς δεν τρώει καλά
  • Όταν κανείς έχει διάρροια ή εμετούς.

Γενικότερα, όταν κάποιος έχει απωλέσει υγρά, χάνει και ηλεκτρολύτες, γιατί αυτοί περιέχονται στα σωματικά υγρά.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης ηλεκτρολυτών;

Υπάρχουν μερικά σημεία, που υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες στο σώμα μας. Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα είναι η κούραση και ο πονοκέφαλος. Άλλα τέτοια συμπτώματα είναι οι αρρυθμίες, το μούδιασμα στα άκρα και η υπερβολική φαγούρα.

 

Ποια είναι τα καλύτερα συμπληρώματα με ηλεκτρολύτες;

 

 

Almora Plus Ηλεκτρολύτες
Almora Plus Ηλεκτρολύτες

To almora PLUS® Sachet είναι συμπλήρωμα διατροφής το οποίο περιέχει συνδυασμό ηλεκτρολυτών (Na, K, Cl) και γλυκόζης για την ενυδάτωση του οργανισμού και την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που έχει χάσει. Είναι ηλεκτρολύτες για παιδιά & ενήλικες, καθώς είναι κατάλληλο για βρέφη από 2 μηνών και άνω.

 

 

Lanes Electrolytes + Vitamin B, C, E
Lanes Electrolytes + Vitamin B, C, E

Το συμπλήρωμα διατροφής με ηλεκτρολύτες και βιταμίνες της Lanes είναι μια καινοτόμα σύνθεση πλούσια σε μεταλλικά ιόντα. Η σύνθεση αυτή αναπληρώνει τις ανάγκες του οργανισμού και προσφέρει αναζωογόνηση και ενυδάτωση πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, ενώ προληπτικά μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης κράμπας κατά την άθληση. Επίσης αναπληρώνει το σώμα με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σημαντικές για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, οι οποίες αποβάλλονται με τα ούρα και τον ιδρώτα. Ιδανικοί ηλεκτρολύτες αθλητών.

 

 

Almora Plus Ηλεκτρολύτες με Μαγνήσιο & Ψευδάργυρο

To almora PLUS® Effervescent είναι συμπλήρωμα διατροφής σε αναβράζουσα μορφή με συνδυασμό Ηλεκτρολυτών (Na, K, Cl), Ψευδαργύρου (Zn), Μαγνησίου (Mg) και Δεξτρόζης. Ενυδατώνει τον οργανισμό & ενισχύει το ανοσοποιητικό. Είναι ιδανικό για όσους ακολουθούν έντονους καθημερινούς ρυθμούς ζωής και χρειάζονται σωστή ενυδάτωση και προστασία του οργανισμού.

 

 

Power of Nature Electrolytes Isotonic
Power of Nature Electrolytes Isotonic

Iσοτονικό ρόφημα ηλεκτρολυτών σε σκόνη, με σύνθετους και απλούς υδατάνθρακες και βιταμίνες για αθλητές πριν ή κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

 

 

Almora Plus Probio
Almora Plus Probio

Ηλεκτρολύτες για διάλυμα ηλεκτρολυτών. Συμβάλλει στην ισορροπία του γαστρεντερικού συστήματος και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της διάρροιας. Ενυδατώνει τον οργανισμό είναι κατάλληλο για ενήλικες & παιδιά 1 έτους και πάνω.

 

 

My Elements Electrolytes

To Electrolytes της myelements περιέχει ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν της ισορροπία των υγρών στον οργανισμό μας. Οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία που βρίσκονται στον οργανισμό μας και η σωστή ρύθμισή τους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς, επηρεάζουν την ενέργεια στο σώμα μας και βελτιώνουν την ταχύτητα των αντανακλαστικών μας ως τονωτικά του νευρικού συστήματος.

 

 

Lamberts Performance Energy Drink
Lamberts Performance Energy Drink

Το Energy Drink της Lamberts ® αποτελεί ένα ιδανικό συμπλήρωμα αθλητικής διατροφής με ηλεκτρολύτες και σύνθετους υδατάνθρακες. Οι σύμπλοκοι υδατάνθρακες σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και αποτρέπουν την εξάντληση των επιπέδων του μυϊκού γλυκογόνου, τα οποία μειώνονται κατά την διάρκεια της εκγύμνασης. Αυτό είναι το ιδανικό ρόφημα με ηλεκτρολύτες για αθλητές.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα