Η καλύτερη διατροφή για τη ροδόχρους ακμή

Τεκμηριωμένο

Η ροδόχρους ακμή είναι μια κοινή φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος, με πολύπλοκη αλλά και άγνωστη αιτιολογία. Προκαλεί κοκκίνισμα στο δέρμα και εξανθήματα, κυρίως στη μύτη και στα μάγουλα.
Η διατροφή είναι γνωστό ότι επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής, κατά καιρούς, όμως, υπάρχουν αντικρουόμενες και συχνά ασυνεπείς συμβουλές στους ασθενείς σχετικά με αυτό το κομμάτι της έρευνας.
Οι τροφές και ουσίες που αναφέρονται αρκετά συχνά στη ροδόχρου ακμή περιλαμβάνουν αλκοόλ, πικάντικα τρόφιμα, τροφές που περιέχουν κινναμαλδεΰδη (π.χ. ντομάτες, εσπεριδοειδή, σοκολάτα), ζεστά ροφήματα και τροφές πλούσιες σε ισταμίνη (π.χ. παλαιωμένο τυρί, κρασί, επεξεργασμένα κρέατα).
Στο άρθρο που ακολουθεί, θα γίνει μια ανάλυση των τροφών που επηρεάζουν τη ροδόχρους ακμή, με βάση δημοσιεύσεις που χρονολογούνται το 2021.
Διατροφή για Ροδόχρους Ακμή: Τροφές που Επηρεάζουν Θετικά
Όπως έγινε σαφές και στην εισαγωγή του άρθρου, οι έρευνες βρίσκονται εν εξελίξει, οπότε προτού λάβετε ή αποκλείσετε τροφές από το διατροφολόγιό σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε πρώτα στον προσωπικό σας ιατρό. Ας δούμε παρακάτω τροφές που «δείχνουν» ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση της ροδόχρους ακμής.
Καφεΐνη
Μέσω 14ετούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς ροδόχρους ακμής, διαπιστώθηκε πως η μεγαλύτερη πρόσληψη καφέ με καφεΐνη σχετίζεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο ροδόχρου ακμής. Αυτή η διαπίστωση ισχυροποιήθηκε, καθώς η καφεΐνη σε άλλες τροφές φάνηκε να μην έχει την ίδια επίδραση στους ασθενείς, όσο ο καφές. Δεν υπάρχουν, όμως, επαρκή δεδομένα σχετικά με τη σύσταση περιορισμού της πρόσληψης καφεΐνης σε ασθενείς με ροδόχρου ακμή. Επιπλέον, λείπουν επίσης τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές που διερευνούν τις επιπτώσεις της πρόσληψης καφέ και καφεΐνης στις δερματικές παρουσιάσεις και στο δερματικό μικροπεριβάλλον.
Ω-3 Λιπαρά Οξέα
Έχει αναφερθεί αρκετά η αποτελεσματικότητα των διατροφικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε ασθενείς με ροδόχρου ακμή. Έχει γίνει σύνδεση των Ω3 με ασθενείς που πάσχουν από ξηροφθαλμία, όπου και τους βοήθησαν τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους. Αυτές οι ενδείξεις οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα οφθαλμικά συμπτώματα της ροδόχρου ακμής.
Μερίδα δερματολόγων προωθούν τη χρήση ελαίου λιναρόσπορου για την οφθαλμική ροδόχρου ακμή, δεν υπάρχουν, όμως, διαθέσιμες υποστηρικτικές μελέτες στη βιβλιογραφία για αυτήν την ένδειξη.
Λιπαρά Φαγητά
Σε 2ετή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, διαπιστώθηκε πως δίαιτες που περιείχαν μεγάλες ποσότητες λιπαρών τροφών (π.χ. λιπαρό κρέας, τηγανητά) έδειξαν θετικές συσχετίσεις με τη ροδόχρου ακμή, πιθανώς λόγω του ρόλου της λιπαρής δίαιτας στη χρόνια φλεγμονή.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να καθοριστούν οι άμεσες επιδράσεις του διατροφικού λίπους στην παθολογία της ροδόχρου ακμής, καθώς καμία άλλη μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει διερευνήσει μια λιπαρή διατροφή και την παθολογία της ροδόχρου ακμής.
Προβιοτικά
Αρκετές αναφορές υποστηρίζουν τη χρήση προβιοτικών για την αντιμετώπιση χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως η ροδόχρους ακμή, με περιορισμένες παρενέργειες. Τα στοιχεία για τον άξονα δέρμα-έντερο θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη χρήση προβιοτικών ως συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς με ροδόχρου ακμή.
Συμπερασματικά, κατανοούμε πως οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και απαιτείται χρόνος για να βρεθεί η κατάλληλη διατροφή για την αντιμετώπιση της ροδόχρους ακμής. Κατά την παροχή συμβουλών σε ασθενείς, είναι σημαντικό να δίνεται έμφαση στους παράγοντες που επηρεάζουν έναν ασθενή, γιατί μπορεί να μην επηρεάζουν έναν άλλον.
Διατροφή για Ροδόχρους Ακμή: Τροφές που Επηρεάζουν Αρνητικά
Εδώ, υπάρχει θα λέγαμε ένα πιο σαφές πλαίσιο, αναφορικά με τροφές και ουσίες που επιδεινώνουν τη ροδόχρου ακμή. Ας δούμε παρακάτω τροφές που φαίνεται ότι εντείνουν τα συμπτώματα της ροδόχρους ακμής.
Αλκοόλ
Ο πιο συνηθισμένος παράγοντας επιδείνωσης για πολλούς ειδικούς. Με βάση μελέτη που διήρκησε 14 χρόνια, διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ συσχετίστηκε με αυξημένη συχνότητα ροδόχρου ακμή. Εδώ υπάρχει και η σύνδεση με την ισταμίνη, η οποία απελευθερώνεται ως προϊόν διάσπασης της ακεταλδεΰδης και της ακετόνης, και οι δύο μεταβολίτες αλκοόλης. Η ισταμίνη θεωρείται ότι δρα στο δερματικό αγγειοκινητικό σύστημα του χορίου προκαλώντας δυσλειτουργία και έξαψη του προσώπου.
Πικάντικες Τροφές & Καψαϊκίνη
Μια μελέτη του 2019 δεν έδειξε αιτιώδη σύνδεση μεταξύ των πικάντικων τροφών και της ροδόχρου ακμής, υποδηλώνοντας ότι μπορεί μόνο να επιδεινώσει συμπτώματα όπως έξαψη, τσούξιμο και κάψιμο, αντί να εξηγήσει την παρουσία της πάθησης. Τα πικάντικα τρόφιμα δεν έδειξαν συσχέτιση με τον υπο-τύπο ροδόχρου ακμής.
Κιννεμαλδεΰδη
Τροφές που περιέχουν κινναμαλδεΰδη, όπως οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή και η σοκολάτα, αναγνωρίστηκαν ως ερεθίσματα από μια έρευνα. Οι υποδοχείς αγκυρίνης-1 (TRPA1) που βρίσκονται σε αισθητήρια νεύρα μπορεί να ενεργοποιηθούν από την κινναμαλδεΰδη, με αποτέλεσμα αγγειοδιαστολή και, ως εκ τούτου, ερύθημα και τελαγγειεκτασία αυξάνοντας το οίδημα και την έξαψη.
Διατροφή για Ροδόχρους Ακμή: Ένα Γενικό Συμπέρασμα
Όπως παρατηρούμε, γενικές ενδείξεις για το πως επηρεάζουν κάποιες τροφές τη ροδόχρους ακμή, υπάρχουν. Παρόλα αυτά, όλες οι μελέτες, δεν έχουν 100% σύμπνοια απόψεων, οπότε χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να ερευνηθούν κι άλλοι παράμετροι.
Όσον αφορά τις τροφές που αξιολογήθηκαν, φαίνεται πως το αλκοόλ, τα όξινα λαχανικά, τα γλυκαντικά και τα μπαχαρικά αποτελούν τροφές αυξημένου κινδύνου για την επιδείνωση της ροδόχρου ακμής.
Για τις ευεργετικές τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής, φαίνεται πως τα Ω3, η καφεΐνη και τα προβιοτικά μπορούν να προσφέρουν λύσεις στους ασθενείς.
Πηγές
Rosacea and Diet: What is New in 2021? (ncbi.nlm.nih.gov)