×

Καθυστέρηση Περιόδου: που οφείλεται, αίτια & τρόποι αντιμετώπισης

Συντάχθηκε:  05/02/2024, από , Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 32s

Η καθυστέρηση περιόδου αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα για αρκετές γυναίκες με πολλά και διαφορετικά αίτια. Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά γνωρίζοντας καλύτερα τη φυσική λειτουργία της έμμηνου ρύσεως, τη συμμετοχή της περιόδους στο αναπτυξιακό σύστημα της γυναίκας, τα πιθανά αίτια στα οποία μπορεί να οφείλεται η καθυστέρηση περιόδου και τους τρόπους αντιμετώπισης μίας τέτοιας κατάστασης ανάλογα την περίπτωση.

Η περίοδος ή έμμηνος ρύση είναι η απόλυτα φυσιολογική διαδικασία, που σχετίζεται αποκλειστικά με τη γυναίκα, ξεκινάει συνήθως στη φάση της εφηβείας και τελειώνει περίπου στην ηλικία των 50 έως 53 ετών όταν και η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση. Πρόκειται για μία αναπτυξιακή λειτουργία, η οποία αφορά στα όργανα υπόφυση κι υποθάλαμο στον εγκέφαλο και στις ωοθήκες στην πύελο. Η διάρκειά της διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά συνήθως κυμαίνεται από 3 έως 7 ημέρες με ροή αίματος που εξέρχεται από τη μήτρα της γυναίκας. Κάθε κύκλος αφορά στο διάστημα από την έναρξη της περιόδου έως την επόμενη κι ο μέσος όρος είναι 25 έως 31 ημέρες.

 

Καθυστέρηση περιόδου: Που οφείλεται & ποια είναι τα πιθανά αίτια;

Η περίοδος λοιπόν, αποτελεί τον βασικό άξονα λειτουργίας κι ομοιόστασης της γυναίκας και βοηθάει την αναπαραγωγή και τη ρύθμιση των ορμονών. Υπάρχουν πολλές φορές όμως αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση περιόδου, παρά τα συμπτώματα περιόδου ή ακόμη και τους πόνους περιόδου αλλά χωρίς αίμα, κι αυτές είναι οι εξής:

Καθυστέρηση Περιόδου: Πιθανά αίτια

Εγκυμοσύνη

Η κύηση είναι μια από τις πρώτες αιτίες καθυστέρησης ή αναστολής περιόδου και φυσικά η πιο ευχάριστη. Παρουσιάζεται παράλληλα με ευαίσθητο στήθος, ήπιο κοιλιακό άλγος, ναυτίες ή τάση προς έμετο.

Ορμονικές διαταραχές και θυρεοειδοπάθειες

Δηλαδή υπό ή υπερθυροειδισμός, διαταραχές που είναι ικανές να προκαλέσουν έντονες διαταραχές και στην περίοδο με μεγάλη καθυστέρηση πολλές φορές.

Σωματικό ή ψυχικό στρες

Σωματικό ή ψυχικό στρες που σχετίζεται με καταστάσεις άγχους, κούρασης, εναλλαγή συναισθημάτων, κι έντονους ρυθμούς ζωής.

Εφηβεία και έναρξη περιόδου

Όταν η περίοδος ξεκινάει στις νέες κοπέλες, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να δημιουργήσει έναν σταθερό κύκλο, μπορεί να επιφέρει αρκετές καθυστερήσεις κι αστάθεια στον εμμηνορρυσιακό κύκλο.

Διάφορες παθολογικές καταστάσεις ή ασθένειες

Διάφορες παθολογικές καταστάσεις ή ασθένειες όπως νοσογόνος παχυσαρκία, μεταβολικά νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης), ίωση ή γρίπη, άλλες φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου ή κι άλλων οργάνων. Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν μια δυσλειτουργία  στον άξονα και να υπάρξει έντονη καθυστέρηση περιόδου.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Επιφέρει αραιομηνόρροια- δηλαδή η περίοδος χάνεται για δύο με τρεις κύκλους- κι ορμονικές διαταραχές, σε συνδυασμό πολλές φορές με αντίσταση στην ινσουλίνη. Η γυναίκα παρουσιάζει συνήθως λιπαρότητα, ακμή, δυσκολία στην επίτευξη κύησης, τριχοφυΐα. Παράλληλα και μια μεμονωμένη κύστη στην ωοθήκη, ορώδης η άλλης σύστασης, μπορεί να φέρει καθυστέρηση. Ένα ωχραιμάτωμα είναι ικανό να προκαλέσει ακόμα και δίμηνη καθυστέρηση.

Αθλητισμός και πολύ έντονη σωματική κόπωση

Ιδιαίτερα οι γυναίκες που κάνουν στίβο παρουσιάζουν αραιομηνόρροια ή και αμηνόρροια. Ευτυχώς, τις πιο πολλές φορές είναι αναστρέψιμη, εάν γίνει διακοπή ή μείωση της αθλητικής δραστηριότητας.

Φαρμακευτική αγωγή

Φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να λαμβάνουν κάποιες γυναίκες όπως ψυχιατρικά φάρμακα, αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά ή επίσης και ναρκωτικές ουσίες μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στην πλήρη αναστολή περιόδου.

Προκλιμακτηριακές καταστάσεις και πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια

Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μεγάλη καθυστέρηση έως και διακοπή. Η προκλιμακτήριος ξεκινάει είτε με διαταραχές περιόδου ή κάποιες φορές με υπερμηνόρροια. Η πρόωρη ανεπάρκεια ωοθηκών ξεκινάε με μείωση της ποσότητας περιόδου, όπως και της διάρκειας, και συχνά έχει μάλιστα κληρονομική βάση (σε ποσοστό 10 με 15 τοις εκατό).

Συνοψίζοντας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις με διαφορετική αιτιολογία που μπορεί να είναι κληρονομική, επίκτητη, απότοκος αγωγής, άλλων παθολογικών καταστάσεων ή να οφείλεται σε απλές ορμονικές αλλαγές και στους έντονους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής.

 

Γιατί έχω καθυστέρηση: Η αντιμετώπιση είναι στην έγκαιρη διάγνωση

Το βασικό σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι η γυναίκα να αντιληφθεί εγκαίρως την παθολογία της καθυστέρησης και με τη βοήθεια του αντίστοιχου ιατρού να λάβει τις σωστές οδηγίες για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση μέσω ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων, εκτίμηση με υπέρηχο και με την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή εφόσον κριθεί αναγκαία (που δεν είναι πάντα αναγκαία ή μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο ανάλογα όμως από την περίπτωση και την παθολογία).

Η αντιμετώπιση σίγουρα θα είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση, αλλά η σωστή αξιολόγηση από τον ειδικό είναι κι εκείνη που θα δώσει την καλύτερη λύση, πάντα με σεβασμό κι αξιοπρέπεια στην κάθε γυναίκα.

MD, Msc, Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος. Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Ρώμης “LA SAPIENZA” και έλαβε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Ρώμης “TOR VERGATA”. Διατηρεί προσωπικό ιατρείο και συνεργάζεται με γνωστά ιδιωτικά μαιευτήρια.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα