×

Νινίδα σε βρέφη: Τι ενέργειες πρέπει να κάνετε;

 17/07/2023 2m, 35s

Η νινίδα, ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, είναι ένα είδος εξανθήματος που βγαίνει αρκετά συχνά σε πολλά βρέφη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και στην ενήλικη ζωή η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Γενικότερα, δεν αποτελεί φόβητρο η συγκεκριμένη νόσος για τα μωράκια, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί εξαλειφθεί.

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα γίνει αναφορά στα αίτια πρόκλησης της βρεφικής νινίδας αλλά και τα καλύτερα προϊόντα για αντιμετώπιση.

 

Τι είναι η νινίδα;

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή πιο γνωστή στους γονείς, νινίδα, είναι ένα είδος εξανθήματος που είναι πάρα πολύ συνηθισμένο στα νεογέννητα. Εμφανίζεται με άσπρες νιφάδες στο κεφαλάκι του παιδιού, που μοιάζουν με πιτυρίδα.

Κατά κύριο λόγο εμφανίζεται τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού και εξαφανίζεται μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες. Συνήθως εξαφανίζεται όταν το μωρό σας είναι περίπου 12 μηνών.

Όσον αφορά τα αίτια της νινίδας, δεν έχει ανακαλυφθεί ο λόγος πρόκλησης της συγκεκριμένης δερματοπάθειας. Θεωρείται από αρκετούς ερευνητές ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό υπερπαραγωγής σμήγματος και ερεθισμού από ένα ζυμομύκητα που ονομάζεται Malessezia.

 

💡Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τη νινίδα με τα νύχια σας από το κεφάλι του μωρού

 

Αντιμετώπιση της βρεφικής νινίδας

Η αντιμετώπιση της βρεφικής νινίδας γίνεται με τα κατάλληλα φαρμακευτικά σαμπουάν, όπου στη σύστασή τους έχουν σαλικυλικό οξύ, ψευδάργυρο, σελήνιο και μερικές άλλες ουσίες. Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε πως τα σαμπουάν ή οι λοσιόν που περιέχουν σελήνιο ή κορτικοστεροειδή συνταγογραφούνται για σοβαρά περιστατικά.

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να έχει πιο ήπια συμπτώματα το καλοκαίρι, ιδιαιτέρως μετά από εξωτερικές δραστηριότητες.

 

Διαδικασία ανακούφισης από τη νινίδα

Για την απαλλαγή από τη νινίδα μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία:

Κάντε ελαφρό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού με κάποιο λάδι που θα σας συστήσει ο παιδίατρος. Στη συνέχεια, λούστε το παιδί με ένα σαμπουάν, κατά προτίμηση για τη νινίδα, με ήπια δράση και ξεβγάλετε καλά.

Μετέπειτα, θα πρέπει να βουρτσίστε τα μαλλιά του παιδιού με μια καθαρή, μαλακή βούρτσα. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται μετά από κάθε λούσιμο και αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Εάν το παιδί φαίνεται ανήσυχο ή ξύνει το κεφάλι του, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Ενδέχεται να σας συστήσει κάποιο άλλο προϊόν για την αντιμετώπιση της νινίδας.

 

Frezyderm Baby ABCC 50ml
Frezyderm Baby ABCC 50ml

Το λάδι Frezyderm Baby ABCC είναι ένα μαλακτικό λάδι για την απομάκρυνση της νινίδας των βρεφών. Βελτιώνει την ατελή λειτουργία της βρεφικής επιδερμίδας χάρη στην εμπλουτισμένη σύνθεσή του με βιταμίνη Ε, ενώ μαλακώνει και απομακρύνει τη νινίδα. Έχει αντιερεθιστική και αντισηπτική δράση και σέβεται την φυσιολογία του βρεφικού δέρματος. Δερματολογικά ελεγμένο προϊόν.

 

La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+
La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+

Η κρέμα καθαρισμού La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+ είναι ένα κρεμώδες αφρόλουτρο, κατάλληλο για νεογέννητα, βρέφη, παιδιά και ενήλικες με δέρμα με τάση ατοπικού εκζέματος. Κατάλληλο για το ευαίσθητο, ερεθισμένο δέρμα με τάση κνησμού. Κατάλληλο για το τριχωτό της κεφαλής των βρεφών και την αντιμετώπιση της νινίδας. Το Syndet AP+ προσφέρει άμεση καταπράυνση και μειώνει την έντονη ξηρότητα, ξεκινώντας από το ντους. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι δοκιμασμένο υπό παιδιατρικό και οφθαλμολογικό έλεγχο.

 

Πηγές

Πως να αντιμετωπίσετε τη νινίδα (larocheposay.gr)

Νινίδα στα μωρά: Συμβουλές για να την καταπολεμήσετε (iatronet.gr)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα