×

Οδοντοφυΐα Μωρού: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

 26/03/2024 4m, 2s

Η βρεφική οδοντοφυΐα είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο για ένα μωράκι. Η οδοντοφυΐα στα βρέφη ξεκινά περίπου από τον 3ο μήνα της ζωής του και πολλές φορές αποτελεί μία επώδυνη διαδικασία, η οποία προκαλεί ανησυχία και ταλαιπωρία στο μωρό.

 

Οδοντοφυΐα μωρού: Συμπτώματα

Εδώ θα βρεις τα συχνότερα συμπτώματα κατά την οδοντοφυΐα βρεφών.

  1. Αυξημένη σιελόρροια
  2. Έντονη δυσφορία, γκρίνια και κλάμα εντονότερο από το σύνηθες
  3. Αλλαγές στην όρεξη
  4. Διαταραχές στον ύπνο
  5. Ερυθρά & διογκωμένα ούλα
  6. Κόκκινο πρόσωπο και μάγουλα
  7. Τρίψιμο του αυτιού και/ ή του μάγουλου
  8. Τρίψιμο των ούλων
  9. Ήπια καταρροή
  10. Ροκανίσματα & δαγκώματα αντικειμένων

 

Οδοντοφυΐα βρεφών: Αντιμετώπιση

  • Υπομονή

Είναι πράγματι του No1 όπλο σου για αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Τις περισσότερες φορές, η οδοντοφυΐα στα μωρά μπορεί να γίνει πολύ επώδυνη διαδικασία και να προκαλέσει έντονο εκνευρισμό, πόνο & ευερεθιστότητα. Για αυτό είναι σημαντικό να δείξουμε κατανόηση και να παρηγορήσουμε το μωράκι, όπως θα κάναμε με έναν ενήλικα.

  • Μασάζ

Στα ούλα ή στο προσωπάκι του. Η πίεση που θα ασκήσεις στα ούλα και στα μάγουλά του αφενός θα ανακουφίσει τον πόνο και αφετέρου θα αποσπάσει την προσοχή του από τη δυσάρεστη κατάσταση.

  • Κρύα αντικείμενα

Η επαφή των ούλων με κρύα αντικείμενα, όπως είναι ένα κρύο κουτάλι, μία πετσετούλα εμποτισμένη σε δροσερό νερό είναι αποδεδειγμένο ότι ανακουφίζει τον πόνο που προκύπτει από την οδοντοφυΐα. Αποφύγετε τα παγωμένα αντικείμενα καθώς δε βοηθούν.

  • Οδοντοφυΐα μωρού: παιχνίδια

Υπάρχουν διάφορα παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για την ανακούφιση των πόνων από την οδοντοφυΐα. Δεν είναι άλλα από τους γνωστούς σε όλους μας κρίκους οδοντοφυΐας και τα μασητικά παιχνίδια, τα οποία είναι ιδανικά για αυτήν την περίοδο, που το μωράκι σου θέλει να δαγκώσει τα πάντα για να ανακουφιστεί.

 

 

Nuk Extra Cool

Ένας δροσιστικός δακτύλιος οδοντοφυΐας σε σχήμα ψαράκι, ιδανικό για χρήση από 3 μηνών. Δροσίζει περισσότερο από τους συνηθισμένους δακτυλίους οδοντοφυΐας, ενώ οι έξι διαφορετικές υφές διεγείρουν τις αισθήσεις του μωρού και κάνουν απαλό μασάζ χάρη στον διαφορετικό βαθμό σκληρότητας και στις διαφορετικές υφές των επιφανειών.

Είναι σχεδιασμένο για εύκολο κράτημα, ενώ δεν περιέχει δισφαινόλη (BPA). Χαρίζει μια καταπραϋντική και ευχάριστη αίσθηση μασάζ στον ουρανίσκο και στα ούλα του. Επιπλέον, η σταθερή κίνηση του στόματος και των στοματικών μυών προετοιμάζουν το μωράκι σας και για τις στέρεες τροφές.

Ο NUK δακτύλιος οδοντοφυΐας Extra Cool καθαρίζεται εύκολα με ζεστό νεράκι και ήπιο υγρό για τα πιάτα.

 

 

Mam Lucy The Snail Χειροποίητο Μασητικό Παιχνίδι

Χειροποίητα και ασφαλή για το μωρό, είναι τα ιδανικά πρώτα παιχνίδια για την ανάπτυξη του μωρού. Το υλικό τους είναι ευχάριστα απαλό και από 100% φυσικό latex. Τα έντονα χρώματα και τα διαφορετικά σχήματα βοηθούν την ανάπτυξη των αισθήσεων του μωρού.

Εύκολο στο πιάσιμο και ελαφριά στο κράτημα. Τα έντονα χρώματα και οι διαφορετικές δομές εκπαιδεύουν τις αισθήσεις του μωρού. Δεν περιέχουν Δισφαινόλη A και S (BPA & BPS).

 

 

Marcus & Marcus Sensory Teether Lucas

Βρεφικό μασητικό σιλικόνης 5 αισθήσεων, ιπποπόταμος, κατάλληλο από 6 μηνών και άνω. Ασφαλή μαλακά τρισδιάστατα ζωάκια μασητικά οδοντοφυΐας για τα ευαίσθητα ούλα των μωρών με λαβές.

Είναι κατασκευασμένα από ειδική σιλικόνη τροφίμων FDA. Χάρις στην ειδική στρογγυλή λαβή τους, το μικρό σας μπορεί να κρατάει εύκολα το μασητικό και να παίζει για ώρες. Aπό αντιβακτηριακό υλικό, τοποθετείται στον αποστειρωτή και καθαρίζει τέλεια με ζεστό σαπουνόνερο.

 

 

Playgro RoundAbout Rattle - Κουδουνίστρα Μασητικό 3m+
Playgro RoundAbout Rattle – Κουδουνίστρα Μασητικό 3m+

Ένα μοναδικό παιχνίδι κουδουνίστρα – μασητικό με διάφορα χρώματα , που τραβά την προσοχή του μωρού και το ανακουφίζει κατά την περίοδο της οδοντοφυίας. Είναι ιδανικό για μωρά 3 μηνών και άνω.

 

Για μέγιστα αποτελέσματα, τοποθετήστε τα μασητικά στο ψυγείο.

 

  • Τζελ για οδοντοφυΐα

Υπάρχουν ειδικά τζελ & κρέμες για την ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας.

 

 

Babyderm Teething Gel
Babyderm Teething Gel

Ειδική γέλη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της πρώτης οδοντοφυΐας. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και της δυσφορίας. Με ένα προσεκτικά επιλεγμένο συνδυασμό φυτικών συστατικών, μαλακώνει και περιποιείται τα πονεμένα ούλα, βοηθώντας το μωρό σας να ανακουφιστεί άμεσα από το αίσθημα δυσφορίας.

 

 

Aloclair Baby Teething Gel
Aloclair Baby Teething Gel

Βρεφική κρέμα για την άμεση ανακούφιση από τον πόνο της πρώτης οδοντοφυΐας.
Το Aloclair® Baby έχει βουρτσάκι εφαρμογής που εξασφαλίζει υγειονομικό τρόπο εφαρμογής του gel. Το βουρτσάκι εφαρμογής μοιάζει με μικροσκοπική οδοντόβουρτσα με μαλακές ίνες σιλικόνης που κάνουν απαλό μασάζ στα ούλα & ανακουφίζουν από τον πόνο. Έχει ευχάριστη γεύση μπανάνας, δεν προκαλεί ερεθισμό και κνησμό. Με επουλωτική & καταπραϋντική δράση, σχηματίζει άμεσα μια αόρατη μεμβράνη που βοηθά στην προστασία των ούλων από τον πόνο και την δυσφορία που σχετίζεται με την οδοντοφυΐα

Είναι κατάλληλο για βρέφη 3 μηνών +. Χωρίς ζάχαρη, οινόπνευμα, λακτόζη και φαρμακευτικές ουσίες.

 

 

Pansoral Καταπραϋντικό Gel για Μασάζ στα Ούλα
Pansoral Καταπραϋντικό Gel για Μασάζ στα Ούλα

Το gel Pansoral Πρώτα δόντια θα βοηθήσει το μωρό σας να περάσει πιο άνετα την περίοδο της οδοντοφυϊας που συνοδεύεται από δυσφορία. Περιέχει 2 φυτικά εκχυλίσματα, χαμομήλι & Marsh Mallow. Είναι γνωστά για τις καταπραϋντικές και απαλυντικές τους ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην οδοντιατρική.

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα