×

Πανελλήνιες 2023: Βιταμίνες για Άγχος Εξετάσεων & Διάβασμα

 21/06/2023 4m, 58s

Οι πανελλήνιες εξετάσεις συνοδεύονται από άγχος, αγωνία και προσπάθεια. Σε αυτό τον δύσκολο αγώνα οργανισμός, ψυχολογία και αντοχές ταλαντεύονται, καθώς οι μαθητές επιδιώκουν να καλύψουν τα τελευταία μέτρα μέχρι τον τερματισμό. Η αγωνία «χτυπάει» κόκκινο!

Γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η δοκιμασία αυτή για τον κάθε μαθητή. Γι’ αυτό και σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε πως οι μαθητές μπορούν να τονώσουν την μνήμη τους, να αποκτήσουν ενέργεια και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το άγχος λίγο πριν τις πανελλήνιες του 2023. Διαβάστε για τις βιταμίνες και τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για ενέργεια και συγκέντρωση.

 

Πώς να αντιμετωπίσω το άγχος των εξετάσεων;

Καθώς πλησιάζουν οι πανελλήνιες εξετάσεις οι περισσότεροι μαθητές αναρωτιούνται “πως μπορώ να αντιμετωπίσω το άγχος των εξετάσεων”. Θα πρέπει αρχικά να τονίσουμε ότι το άγχος είναι μία φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και ξεκινάει από την ανάγκη να πετύχουμε.

Όμως, σε ιδιαίτερα πιεστικές καταστάσεις όπως οι επερχόμενες πανελλήνιες του 2023, το άγχος που κινητοποιείται από αρνητικές σκέψεις γιγαντώνεται. Το αποτέλεσμα; Τόσο το μυαλό όσο και το σώμα εξαντλούνται.

Έτσι το πρώτο βήμα για τους μαθητές είναι να γνωρίσουν τα όρια και τις αντοχές τους. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να ελέγχουν το άγχος πολύ πριν να εκδηλώσει την επίδρασή του.

Παράλληλα θα πρέπει να ενισχύουν τον οργανισμό τους και να του προσφέρουν μία ισορροπημένη καθημερινότητα στο μέτρο του δυνατού. Σωστή διατροφή, άσκηση, βαθιές αναπνοές, ύπνος και χαλαρωτικά ροφήματα είναι απλές καθημερινές συνήθειες, όμως μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

 

Μπορούν οι βιταμίνες να βοηθήσουν τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου;

Η απάντηση είναι ναι, μπορούν. Η λήψη βιταμινών μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές της γ’ λυκείου δίνοντάς τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία που δεν μπορούν να πάρουν μόνο από τη διατροφή τους. Οι σωστές βιταμίνες στη σωστή ποσότητα λειτουργούν ενισχυτικά, μειώνουν την κόπωση, ενώ δίνουν την απαραίτητη ενέργεια και βοηθούν στην καλή πνευματική λειτουργία.

 

Ποιες βιταμίνες & ποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές στις πανελλήνιες;

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία και να μειώσουν το άγχος, δύο στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να επιδιώξουν καλύτερες επιδόσεις. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει την μνήμη, ενώ η γνωστή σε όλους μας βιταμίνη C προστατεύει επίσης από οξειδωτικές καταπονήσεις.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος έχει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία των νευρώνων. Επηρεάζει τη μάθηση, τη λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση πληγών, αλλά και την όραση.

Σίδηρος

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να είναι από τις πιο συχνές αιτίες κόπωσης, αδυναμίας συγκέντρωσης και έλλειψης αντοχής, γι’ αυτό τον λόγο η λήψη του θα πρέπει είναι προτεραιότητα.

Gingko Biloba

Το Ginkgo Biloba είναι ένα βότανο γνωστό από την αρχαιότητα ότι συμβάλλει στη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών. Λειτουργεί σαν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει το κυκλοφορικό, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

 

Ποια είναι τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής;

Είναι πολύ φυσικό οι μαθητές να μην μπορούν να λάβουν μέσα από την διατροφή τους, ακόμα και αν είναι προσεγμένη όλες τις βιταμίνες για μνήμη και διάβασμα, αλλά και τις βιταμίνες κατά της κόπωσης.

Η λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βοηθήσει ενισχύοντας την αντοχής του οργανισμού, τη βελτίωση της μνήμης, αλλά και τις γενικής υγείας των μαθητών κατά τη διάρκεια της κοπιαστικής περιόδου των εξετάσεων. Ας δούμε μαζί τα καλύτερα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής για τις πανελλήνιες.

1.Lanes Memory

Η πολυβιταμίνη Memory αποτελεί ένα εξειδικευμένο προϊόν το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αλλά και βότανα για την ταυτόχρονη ενίσχυση της σωματικής και πνευματικής διαύγειας. Περιέχει Gingko Biloba το οποίο, όπως είδαμε, αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη μνήμη και μειώνοντας τα επίπεδα στρες. Τέλος, περιέχει και Panax Ginseng το οποίο έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της ζωτικότητας και την αντιμετώπιση της κόπωσης.

Lanes Memory 30Tabs
Lanes Memory 30Tabs

 

2. Natures Plus Power Teen

Το Natures Plus Power Teen έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις διατροφικές ανάγκες των εφήβων. Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής περιέχει πλήθος βιταμινών όπως η βιοτίνη, μαγνήσιο, νιασίνη, βιταμίνη Β1, B12, B6, C για την ορθή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Επιπλέον προστατεύει τα οστά με ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βιταμίνη D και ψευδάργυρο. Τέλος, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα με χαλκό, Βιταμίνη Α, σελήνιο, βιταμίνη Β12, Β6, C, D και ψευδάργυρο, που συμβάλλουν στην κανονική λειτουργία του και με τα αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Natures Plus Power Teen Συμπλήρωμα Διατροφής για Εφήβους 90tabs
Natures Plus Power Teen Συμπλήρωμα Διατροφής για Εφήβους 90tabs

 

3. Power Health Epresat

Το Epresat της Power Health είναι ένα 100% φυσικό, πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει αποκλειστικά εκχυλίσματα βοτάνων και χυμούς φρούτων και εφοδιάζει τον οργανισμό με τις απαραίτητες βιταμίνες.

Tο Epresat περιέχει βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Α, νιασίνη, D3 και C και βοηθάει σημαντικά στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποβολή του άγχους και αυξάνει τη ζωντάνια, ενώ συμπληρώνει τη διατροφή σε περιόδους κακής διατροφής. To Espresat πωλείται σε μπουκάλι των 250ml και σε 10 μονοδόσεις των 10ml.

Power Health Floradix Epresat 250ml
Power Health Floradix Epresat 250ml

 

4. Tonotil Συμπλήρωμα Διατροφής

Το Tonotil καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εφήβων για τόνωση και ενέργεια. Περιέχει Βιταμίνη B12 η οποία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων και την φυσιολογική λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας. Επίσης περιέχει L – Φωσφοθρεονίνη, L – Aργινίνη, L – Γλουταμίνη & L – Φωσφοσερίνη για την καταπολέμηση του άγχους και L – Καρνιτίνη για την παραγωγή περισσότερης ενέργειας στον οργανισμό.

Tonotil Συμπλήρωμα Διατροφής με 4 Αμινοξέα & B12, 15 vials x 10ml
Tonotil Συμπλήρωμα Διατροφής με 4 Αμινοξέα & B12, 15 vials x 10ml

 

 

❤️ Οι πανελλήνιες είναι προ των Πυλών και όσο και αν το άγχος αυξάνεται, πάντα υπάρχει λύση. Η ισορροπία στις καθημερινές συνήθειες, η βοήθεια από το οικογενειακό περιβάλλον, η ενίσχυση μέσα από βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής και η συμβουλή των ειδικών μπορεί να κάνει τη διαφορά. Καλή επιτυχία σε όλους!

 

 

Πηγές

The effects of multivitamin supplementation on mood and general well-being in healthy young adults. A laboratory and at-home mobile phone assessment (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)

Effects of vitamin and mineral supplementation on stress, mild psychiatric symptoms, and mood in nonclinical samples: a meta-analysis
(pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα