×

Ποιο βρεφικό γάλα να επιλέξετε για το μωρό σας – Οδηγός Αγοράς

 27/03/2024 7m, 37s

Για να βρίσκεσαι εδώ κατά πάσα πιθανότητα, περιμένεις το μωράκι σου και αναζητάς απαντήσεις σχετικά με το βρεφικό γάλα. Σίγουρα θα αναρωτιέσαι «Ποιο γάλα είναι το καλύτερο για βρέφη», «ποιο είναι το καλύτερο βρεφικό γάλα», «πόση ώρα αντέχει το βρεφικό γάλα» κ.α. Εμείς συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για τη σωστή επιλογή.

Ας δούμε αρχικά με ποια κριτήρια θα επιλέξεις το σωστό βρεφικό γάλα.

 

Τύποι βρεφικού γάλακτος

Υπάρχουν 3 τύποι για γάλα βρεφικό γάλα, οι οποίο χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία του μωρού. Αυτοί είναι οι εξής:

 

Είναι τα γάλατα που αφορούν την ηλικία 0 έως 6 μηνών και έχουν τη μορφή σκόνης. Αποτελεί μία πλήρη, τροποποιημένη τροφή, από την άποψη ότι έχει υποστεί επεξεργασία κι έχει εμπλουτισθεί με θρεπτικά στοιχεία, ώστε να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους. Τα γάλατα αυτά περιέχουν πρωτεΐνες, μέταλλα & ιχνοστοιχεία και άλλες θρεπτικές ουσίες, που συναντά κανείς και στο μητρικό γάλα.

 

Πρόκειται για το γάλα που αφορά την ηλικία από 6 έως 12 μηνών και τα βρίσκει κανείς σε διάφορες μορφές (σκόνη, εβαπορέ, υγρή). Αυτός ο τύπος γάλατος έχει διαφορετική σύσταση, αφού το μωρό έχει ξεκινήσει να καταναλώνει διάφορες τροφές και βρίσκεται γενικότερα σε διαφορετική φάση ανάπτυξης. Το μωρό τώρα έχει αρχίσει να κινείται περισσότερο, ενώ καταναλώνει και στερεές τροφές. Επομένως, σε αυτό το γάλα εκλείπουν οι πρωτεΐνες, τις οποίες το μωρό λαμβάνει από άλλες τροφές. Αντίθετα, στο γάλα προστίθενται υδατάνθρακες, που τροφοδοτούν το μωρό με περισσότερη ενέργεια.

 

Απευθύνεται σε μωρά από 1 έως 3 ετών, τα οποία τρώνε πλέον «κανονικά». Σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί όσον αφορά το γάλα που θα δώσουμε στο μωράκι. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες επιλογές ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του μωρού.

 

Ειδικά γάλατα

Υπάρχουν διάφορα γάλατα προσαρμοσμένα, ώστε να καλύπτουν ιδιαιτερότητες και διαφορετικές ανάγκες. Εδώ θα βρει κανείς γάλατα ειδικά για κολικούς, για δυσκοιλιότητα, για πρόωρα ή λιποβαρή βρέφη κ.α. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

 

    • Βρεφικό γάλα χωρίς λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη παρατηρείται και στα μωράκια αν και είναι δυσκολότερο να διαγνωσθεί. Αυτή η ιδιαιτερότητα μπορεί να εμφανίζεται με φούσκωμα ή διάρροια και συνοδεύεται από πόνο στην κοιλιά ή και κολικούς. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την κατανάλωση γάλατος με μειωμένη ή χωρίς λακτόζη.

 

    • Αντιαναγωγικό γάλα

Πολλές φορές τα μωράκια κάνουν αναγωγές, «βγάζουν», δηλαδή, ποσότητα γάλατος από το στόμα ακόμη και ώρες μετά το τάισμα. Αυτό ενδέχεται να είναι δείγμα παλινδρόμησης και το πιθανότερο είναι ότι ο γιατρός σας θα σας συστήσει ένα αντιαναγωγικό βρεφικό γάλα, με στόχο την πρόληψη των εμετών. Συνήθως τα γάλατα αυτής της κατηγορίας έχουν πιο πηχτή μορφή και αποτελούνται κατά βάση από χαρουπάλευρο, που έχει την ιδιότητα να «πήζει» μέσα στο στομάχι.

 

    • Υποαλλεργικό γάλα για βρέφη

Υπάρχει περίπτωση το μωράκι σας να παρουσιάσει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρέχεται υποαλλεργικό γάλα. Το γάλα αυτό παραμένει αγελαδινό στη βάση του, αλλά υφίσταται τέτοια επεξεργασία, ώστε να διασπαστούν οι πρωτεΐνες αυτές που προκαλούν την αλλεργία.

 

    • Βρεφικό γάλα βιολογικό

Ισχύει ό, τι και για το βιολογικό γάλα ενηλίκων. Παρασκευάζεται από βιολογικό γάλα κι έτσι, «υπόσχεται» μία πιο αγνή σύνθεση.

 

    • Ειδικό βρεφικό γάλα

Είναι το γάλα, που παρασκευάζεται για βρέφη με ιδιαίτερες ανάγκες και είναι εμπλουτισμένα με τα κατάλληλα στοιχεία για την ανάγκη αυτή. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το γάλα για πρόωρα μωράκια ή λιποβαρή που έχουν αυξημένες διατροφικές ανάγκες ή το γάλα για δυσκοιλιότητα βρεφών.

 

Ποια είναι τα καλύτερα βρεφικά γάλατα;

 

Novalac Premium 1
Novalac Premium 1

To Novalac premium 1 είναι γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας κατάλληλο για τη διατροφή των τελειόμηνων βρεφών από τη γέννηση τους και μετά, όταν ο μητρικός θηλασμός δεν εφαρμόζεται. Το Novalac premium 1 καλύπτει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες των βρεφών κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της ζωής τους.

 

 

Rontamil Complete 1
Rontamil Complete 1

To Rontamil 1 είναι γάλα σε σκόνη πρώτης βρεφικής ηλικίας κατάλληλο για τη διατροφή των βρεφών από τη γέννηση όταν ο μητρικός θηλασμός δεν εφαρμόζεται.Η σύνθεση του Rontamil είναι ειδικά σχεδιασμένη για να καλύπτει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους. Περιέχει τις απαραίτητες πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, βιταμίνες μεταλλικά στοιχεία σε υψηλά βίο-διαθέσιμη μορφή. Παράλληλα, η σύνθεσή του είναι εμπλουτισμένη με L- καρνιτίνη.

 

 

Hipp Bio Combiotic 1
Hipp Bio Combiotic 1

Hipp βρεφικό γάλα με φυσικούς γαλακτοβάκιλλους. Πρόκειται για ένα βιολογικό βρεφικό γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, που περιέχει πολύτιμες τροφικές ίνες, προβιοτικά, Ω3 & Ω6, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία & αμινοξέα. Δεν περιέχει γλουτένη.

 

 

Frezyderm Frezylac Gold 1
Frezyderm Frezylac Gold 1

Το Frezyderm Frezylac Gold 1 είναι ένα αγνό, βιολογικό γάλα αγελάδας σε μορφή σκόνης. Παρασκευάζεται με βάση τις προδιαγραφές υψηλής διατροφικής βιολογικής ποιότητας. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ιδανική αναλογία κορεσμένων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, μέταλλα και βιταμίνες.

Συμβάλει στην εύκολη πέψη, ενισχύει τον οργανισμό και εξασφαλίζει μία φυσική, ισορροπημένη διατροφή. Δεν περιέχει φυτοφάρμακα, λιπάσματα, αντιβιοτικά ή ορμόνες και GMO και γλουτένη.

 

 

Sanilac AR
Sanilac AR

Το Sanilac AR είναι ένα γάλα εστιασμένο στην πρόληψη & τη λύση των αναγωγών. Περιέχει χαρουπάλευρο κι αυξημένη αναλογία καζεΐνης, που συμβάλλει σημαντικά στην πήξη του γάλακτος, μειώνοντας τις αναγωγές.

 

 

Nutricia Almiron AR
Nutricia Almiron AR

Ειδικό γάλα για βρέφη 0-12 μηνών με αναγωγές. Το Almiron AR θα βοηθήσει στην ανακούφιση των αναγωγών. Η σύνθεση του Almiron AR περιέχει χαρουπάλευρο το οποίο το καθιστά πιο πηχτό, ώστε να κρατιέται το γάλα μέσα στο στομαχάκι του μωρού. Το Almiron AR μπορεί να προκαλέσει μια μικρή αλλαγή στις κενώσεις του μωρού σας, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

 

 

Nestle NAN Expert pro Comfort
Nestle NAN Expert pro Comfort

Το NAN® COMFORT είναι τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, ειδικά σχεδιασμένο για τη διατροφική διαχείριση της ήπιας δυσκοιλιότητας σε βρέφη. Είναι κατάλληλο ως η αποκλειστική πηγή διατροφής για βρέφη από τη γέννηση μέχρι τον 6ο μήνα ζωής.

Το NAN® COMFORT περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό ενεργών συστατικών που βοηθούν τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Βασισμένο σε τεχνολογία μερικώς υδρολυμένης πρωτεΐνης που βοηθά στη διαδικασία πέψης. Περιέχει ενεργές καλλιέργειες που ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου και διαιτητικές ίνες, που βοηθούν στη συνέπεια των κενώσεων. Με μαγνήσιο για μαλακότερη υφή κενώσεων.

 

 

Nounou Frisolac Comfort No 1
Nounou Frisolac Comfort No 1

Γάλα ειδικής διατροφής για βρέφη, στιγμιαίας παρασκευής με προηγμένη σύνθεση που περιέχει νουκλεοτίδια & κόμμι Χαρουπίου. Το Frisolac Comfort είναι κατάλληλο για βρέφη με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή δυσκοιλιότητα, μέχρι τον έκτο μήνα.

Tο Frisolac Comfort παρέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και λιπαρά οξέα για την υγιή ανάπτυξη των βρεφών και καλύπτει τις ειδικές διατροφικές ανάγκες τους.

 

 

Nounou Frisolac Post Discharge
Nounou Frisolac Post Discharge

 

To Frisolac Post Discharge είναι γάλα εξόδου, ειδικής διατροφής και στιγμιαίας παρασκευής σε σκόνη για πρόωρα ή και ελλιποβαρή βρέφη.

Είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, ώστε να καλύπτει τις ιδιαίτερα αυξημένες θρεπτικές ανάγκες των πρόωρων ή και ελλιποβαρών βρεφών. Παρασκευάζεται σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές του ESPGHAN και τις επιταγές του Καν. (ΕΕ) 128/2016 για τα βρεφικά γάλατα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.

 

 

NAN Lactose Free

Το NAN Lactose Free είναι ένα γάλα για βρέφη από τη γέννηση. Είναι κατάλληλο για βρέφη με δυσανεξία στη λακτόζη.

 

 

Nutricia Almiron FL
Nutricia Almiron FL χωρίς λακτόζη

Almiron FL της NUTRICIA Ειδικό γάλα για βρέφη από τη γέννηση με δυσανεξία στη λακτόζη. Το Almiron FL ενδείκνυται για βρέφη τα οποία παρουσιάζουν δυσανεξία στην λακτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο που περιέχει και το μητρικό γάλα.

Το Almiron FL είναι ειδικά μελετημένο για να καλύπτει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους από τη γέννηση σε συνδυασμό με το μητρικό γάλα ή ως αποκλειστική διατροφή και μετά τον 6ο μήνα ως μέρος ενός μικτού διαιτολογίου.

 

 

Frezyderm Frezylac Platinum 1 Κατσικίσιο Βιολογικό Γάλα
Frezyderm Frezylac Platinum 1 Κατσικίσιο Βιολογικό Γάλα

 

Αγνό βιολογικό κατσικίσιο γάλα σε σκόνη για βρέφη. Αποτελεί την ιδανική τροφή μετά τον θηλασμό για βρέφη από τη γέννηση έως τον 6ο μήνα. Βασισμένο στις απαιτητικές αρχές της βιολογικής αιγοκτηνοτροφίας, συγκεντρώνει όλα τα οφέλη που προσφέρει το κατσικίσιο γάλα στη διαδικασία της πέψης και της καλής λειτουργίας του εντέρου.

Περιέχει πρωτεΐνες, μονο- και πολύ-ακόρεστα λιπαρά οξέα, ω-3 και ω-6, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, θωρακίζοντας τον οργανισμό και θέτοντας τις βάσεις για καλή μελλοντική υγεία. Είναι εύπεπτο με ήπια γεύση και ουδέτερη οσμή και δεν περιέχει φυτοφάρμακα, λιπάσματα, αντιβιοτικά ή ορμόνες και γλουτένη.

 

 

Sanilac 2
Sanilac 2

Το γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας Sanilac 2 είναι κατάλληλο για την ειδική διατροφή των βρεφών, από τον 6ο μήνα της ζωής τους. Το Sanilac 2 είναι η πηγή των απαραίτητων, για την ηλικία αυτή του βρέφους, γαλακτούχων στοιχείων. Μπορεί να χορηγείται παράλληλα με το μητρικό γάλα και αντικαθιστά το γάλα για βρέφη Sanilac 1, μετά τον 5ο μήνα της ζωής του βρέφους.

Είναι ειδικά μελετημένο για τις αυξημένες ανάγκες του βρέφους αυτής της ηλικίας και αποτελεί ένα μέρος μιας προοδευτικά διαφοροποιούμενης διατροφής, αφού σε συνδυασμό με ένα διαιτολόγιο που περιλαμβάνει και στερεές τροφές, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του μεγαλύτερου βρέφους σε βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία.

Επιπλέον, η προστιθέμενη μορφή σιδήρου είναι η καταλληλότερη, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή απορρόφησή του από τον οργανισμό του βρέφους.

 

 

Novalac AR Digest+
Novalac AR Digest+

Novalac AR Digest+ διατροφικό παρασκεύασμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς σε περιπτώσεις βρεφικών αναγωγών.

Το NOVALAC AR DIGEST+ είναι ένα παχύρευστο βρεφικό γάλα κατάλληλο για να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των βρεφών. Καθημερινή διατροφή από τη γέννηση έως 36 μηνών.

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα