×

Ποια βότανα βοηθούν στην αντιμετώπιση του άσθματος;

 03/05/2023 3m, 8s

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, ας αναλύσουμε κάποια βασικά σημεία και γενικές πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη νόσο, που ενδιαφέρει σίγουρα τους γονείς αλλά και όχι μόνο.

Το άσθμα είναι μια χρόνια αναπνευστική νόσος , εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν από άσθμα. Είναι πιο σύνηθες να νοσούν παιδιά, όμως αυτό δεν αποκλείει πως δε μπορεί να νοσήσουν και ενήλικες. Το άσθμα συχνά διακρίνεται σε κατηγορίες, ήπια μορφή άσθματος, η μέτρια μορφή και η σοβαρή μορφή άσθματος. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ο βήχας τα φλέγματα και η δύσπνοια.

 

Θεραπευτικές προσεγγίσεις για το άσθμα

Αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για το άσθμα, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις και επιλογές που μπορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άσθματος και να βοηθήσουν στο σύνολο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων με άσθμα.

Καθώς η χορήγηση θεραπείας, προκύπτει από την ειδική γνωμάτευση ειδικού γιατρού, οι θεραπείες για το άσθμα συχνά επικεντρώνονται στη χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων βρογχοδιασταλτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς και στη χρήση αντιστατικών φαρμάκων.

Όλα τα παραπάνω φάρμακα συστήνονται από ειδικούς γιατρούς με στόχο να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η νόσος. Πολλές φορές το άσθμα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες κυρίως στην αναπνοή με αποτέλεσμα, να χρειαστεί κάποια ειδική αντιμετώπιση.

Έχει παρατηρηθεί, πως η νόσος του άσθματος είναι συνηθέστερη σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, ωστόσο, μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Εκτός από τις θεραπείες που μπορεί κάποιος να λάβει από ειδικούς και εξειδικευμένους γιατρούς , έχει παρατηρηθεί πως τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία γενικότερα αλλά και στην αντιμετώπιση μέχρι κάποιο βαθμό του άσθματος.

 

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα βότανα;

Τα βότανα είναι γνωστά για τις ευεργετικές του ιδιότητες, στο πέρασμα των αιώνων η συμβολή των βοτάνων ήταν κα είναι σημαντική στην ιατρική. Κάποιες σημαντικές και γνωστές ιδιότητες των βοτάνων , είναι η ανακούφιση από τον πόνο, αλλά και η ανακούφιση ή τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από διάφορα συμπτώματα που προκαλεί το άσθμα. Τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος και να βελτιώσουν την αναπνοή.

 

Ποια είναι τα βότανα που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην ανακούφιση του άσθματος;

Τα βότανα υπάρχουν στη φύση σε πολύ μεγάλη ποικιλία, πολλά είναι γνωστά με διαφορετικά ονόματα ανά περιοχές.

Ορισμένα από τα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άσθμα είναι τα εξής:

Το βαλσαμόχορτο, ο ευκάλυπτος, το κάρδαμο, η γλυκόριζα και το τζίντζερ.

  1. Το βαλσαμόχορτο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα για το άσθμα. Είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες και την ικανότητά του να βοηθά στην ανακούφιση από τον πνευμονικό πόνο και την αναπνευστική δυσκολία.
  2. Ο ευκάλυπτος: Τα φύλλα του ευκαλύπτου με την υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, περιέχουν πολλές φυτικές ενώσεις όπως η ευκαλυπτόλη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των αναπνευστικών συμπτωμάτων.
  3. Το κάρδαμο είναι ένα άλλο βότανο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από το άσθμα. Περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βελτιώσει την αναπνευστική λειτουργία.
  4. Η γλυκόριζα,το ρόφημα που παρασκευάζεται από τη ρίζα του βοτάνου αποτελεί μία επιλογή που με φυσικό τρόπο μπορεί να ανακουφιστεί το άσθμα. Χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη προσοχή στις ποσότητες καθώς οι αυξημένες ποσότητες βοτάνων μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις και παρενέργειες.
  5. Τέλος, το τζίντζερ είναι ένα άλλο βότανο που μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή και να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άσθμα. Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη βήχα και τη συμφόρηση στο στήθος.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, όπως με οποιαδήποτε θεραπεία, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε βότανα για τη θεραπεία του άσθματος. Πρέπει να θυμάστε ότι η χρήση βοτάνων πρέπει να γίνεται με προσοχή και κατάλληλα ενημερωμένοι για τη σωστή τους χρήση και δοσολογία Επίσης, τα βότανα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως αντικατάσταση της παραδοσιακής ιατρικής θεραπείας, αλλά ως συμπληρωματική θεραπεία.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα