×

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Συμπτώματα, αίτια & αντιμετώπιση

 17/11/2023 3m, 24s

Τι είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα;

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια πάθηση του δέρματος που επηρεάζει συνήθως το τριχωτό της κεφαλής ή άλλα σημεία του σώματος όπου υπάρχει λιπαρότητα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πιτυρίδα, φαγούρα, κοκκινίλες ή μικρές φολίδες.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας;

Δεν μας είναι γνωστό τι προκαλεί ακριβώς τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Υπεύθυνα μπορεί να είναι το στρες, η κληρονομικότητα ή άλλοι παράγοντες.

Με απλούς τρόπους στο σπίτι μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. Αν όμως τα συμπτώματα επιμένουν ή σας προκαλούν ανησυχία, καλό είναι να πάρετε τη συμβουλή δερματολόγου. Εκείνος / η μπορεί να σας συστήσει τρόπους για μόνιμη θεραπεία της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, πχ με αντιμυκητισιακά.

 

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και σαμπουάν

Τα απλά σαμπουάν του εμπορίου σπάνια λύνουν το πρόβλημα. Οι περισσότεροι παρατηρούν σημαντική βελτίωση έπειτα από χρήση φαρμακευτικών σαμπουάν. Η σμηγματορροϊκή δερματιτιδα στα μαλλιά και στο κεφάλι άλλωστε μπορεί να επιμείνει αρκετά.

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε καθημερινά φαρμακευτικά σαμπουάν για τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα και μετά να περιορίσετε την εφαρμογή τους σε 3 φορές την εβδομάδα. Ακολουθήστε τις οδηγίες κάθε συσκευασίας για καλύτερα αποτελέσματα.

 

Τα καλύτερα σαμπουάν για τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Τα σαμπουάν κατά της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας περιέχουν συνήθως κάποιο από τα παρακάτω συστατικά:

  • θειούχο σελήνιο
  • πυριθειόνη ψευδαργύρου
  • σαλικυλικό οξύ
  • κετοκοναζόλη
  • λιθανθρακόπισσα

Για τους άντρες συνιστάται η πλύση με σαμπουάν και στις τριχωτές περιοχές του προσώπου, ενώ άντρες και γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν προϊόντα περιποίησης που περιέχουν οινόπνευμα, καθώς αυτό μπορεί να αντείνει το πρόβλημα.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω σαμπουάν δεν είναι κατάλληλα για χρήση από παιδιά. Για την αντιμετώπιση της σμηγματορροϊκής δερματιτιδας στα παιδιά, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας.

Φυτικά συστατικά όπως λάδι καρύδας, μηλόξιδο, μέλι και το έλαιο Tea Tree επίσης φαίνεται να ανακουφίζουν από τα συμπτώματα.

Τα αγαπημένα μας σαμπουάν για τη σμηγματορροϊκή δερματιτιδα και τα καλύτερα στην αντιμετώπισή της είναι τα:

 

Frezyderm Sebum Control Shampoo
Frezyderm Sebum Control Shampoo

Το Frezyderm Sebum Control είναι ένα σαμπουάν κατά της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, ειδικά σχεδιασμένα να λειτουργεί συνεργατικά με τη φαρμακευτική αγωγή και δρα αποτελεσματικά ενάντια στην σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, την ψωρίαση, τον ερεθισμό και τον κνησμό του τριχωτού. Προστατεύει τη δερματική χλωρίδα του τριχωτού και καταπραΰνει την ερεθισμένη επιδερμίδα. Προσφέρει μείωση λιπαρότητας έως και 32%, σύμφωνα με κλινικές μελέτες.

 

 

Ducray Kelual DS Shampooing

Πρόκειται για ένα σαμπουάν κατά της Σμηγματορροϊκής Δερματίτιδας, κατάλληλο για σοβαρές απολεπιστικές καταστάσεις. Απομακρύνει για μεγάλο διάστημα τα λέπια και καταπραΰνει γρήγορα το τριχωτό της κεφαλής. Η ολοκληρωμένη του σύνθεση, έχοντας ως βάση δραστικά εξυγιαντικά συστατικά και συμπληρωματικά, δρα σε όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στις σοβαρές απολεπιστικές καταστάσεις. Το σαμπουάν Kelual DS προλαμβάνει τις υποτροπές. Η χρήση του μια φορά την εβδομάδα σε συντήρηση, επιτρέπει για μεγάλο διάστημα την πρόληψη επανεμφάνισης λεπιών.

 

 

Vencil Hair Oily Shampoo

Το Vencil Hair Oily Shampoo είναι ένα σαμπουάν κατάλληλο για λιπαρά μαλλιά και την αντιμετώπιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Tο Vencil Hairoily Shampoo το οποίο περιέχει αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες χάρη στην επαναστατική του φόρμουλα ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής απομακρύνει την πιτυρίδα, ανακουφίζει από τους ερεθισμούς και δίνει στα μαλλιά λάμψη χωρίς να χάνουν τον όγκο τους. Επίσης, παρέχει ευχάριστη αίσθηση δροσιάς και αρώματος χάρη στους παράγοντες conditioning που περιέχει.

💡 Pharm24 Tip: Χρησιμοποιείτε εναλλάξ 2-3 τύπους σαμπουάν για καλύτερα αποτελέσματα ή μέχρι να βρείτε εκείνο που είναι αποτελεσματικότερο για εσάς.

 

Προκαλεί τριχόπτωση η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα;

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα δεν ευθύνεται για την τριχόπτωση. Παρόλα αυτά, θέλει προσοχή σε περιπτώσεις έντονης φαγούρας, καθώς το υπερβολικό ξύσιμο μπορεί να τραυματίσει τους θύλακες των μαλλιών. Έτσι, η πάθηση μπορεί να επηρεάσει με έμμεσο τρόπο την απώλεια μαλλιών.

 

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα στο πρόσωπο

Όταν η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα κάνει την εμφάνισή της στο πρόσωπο, είναι λογικό να αισθανόμαστε πιο έντονα κάποια συμπτώματα ή να ανησυχούμε περισσότερο για την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω. Ευτυχώς όμως υπάρχουν τρόποι ώστε οι κοκκινίλες και τα εξανθήματα στο πρόσωπο να περιοριστούν σημαντικά.

Μια φαρμακευτική κρέμα προσώπου που δρα καταπραϋντικά στην ερυθρότητα είναι συνήθως η λύση. Μπορείτε να βρείτε κάποια ενυδατική κρέμα προσώπου για σμηγματορροϊκή δερματίτιδα σε διάφορες μορφές, όπως τζελ ή μους. Στόχος είναι η εξυγίανση της επιδερμίδας έπειτα από τον κατευνασμό των συμπτωμάτων.

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα