×

Σύγκαμα μωρού: Πως να το αντιμετωπίσετε;

 26/03/2024 5m, 51s

Το σύγκαμα μωρού ή αλλιώς παράτριμμα είναι ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο, το οποίο σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία τουλάχιστον το 50% των βρεφών θα παρουσιάσουν σύγκαμα σε κάποια φάση.

 

Τι προκαλεί το σύγκαμα στο βρέφος;

Η βρεφική επιδερμίδα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και λεπτή, ενώ το pH της είναι υψηλότερο. Αυτά τα χαρακτηριστικά του βρεφικού δέρματος, το καθιστούν πολύ περισσότερο ευάλωτο σε εξωτερικές επιθέσεις & ερεθιστικές ουσίες.

Αυτό σημαίνει ότι η επαφή με τα ούρα ή τα κόπρανα, τα οποία είναι όξινα, σε συνδυασμό με την τριβή με την βρεφική πάνα, μπορούν να οδηγήσουν σε ερεθισμούς, ερυθρότητα και σύγκαμα στην ευαίσθητη περιοχή. Αυτή η κατάσταση, ενώ μπορεί να αντιμετωπισθεί πολύ εύκολα, μπορεί να ταλαιπωρήσει σε μεγάλο βαθμό το μωράκι μας.

Οι πιθανότητες συγκάματος είναι περισσότερες κατά το πρώτο έτος της βρεφικής ηλικίας, κατά την οποία οι κενώσεις είναι συχνότερες και το δερματάκι του μωρού πιο ευαίσθητο.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του συγκάματος;

Όταν ένα μωράκι έχει συγκαεί, εμφανίζει στην ευαίσθητη περιοχή, τον πρωκτό και το εσωτερικό των μηρών:

  • Ερυθρότητα
  • Σύγκαμα μωρού με σπυράκια
  • Σύγκαμα μωρού με πληγή
  • Φυσαλίδες

 

Πώς να αποτρέψετε ένα σύγκαμα;

Αν και δεν είναι μία επικίνδυνη κατάσταση, το σύγκαμα μπορεί να ταλαιπωρήσει το βρέφος, αφού είναι επώδυνο και δημιουργεί εκνευρισμό. Δες τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις το σύγκαμα.

 

  • Συχνή αλλαγή πάνας

Η τακτική αλλαγή πάνας ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού, όπου οι κενώσεις είναι συχνότερες, είναι εξαιρετικά σημαντική για να αποφύγουμε το παράτριμμα.

 

  • Καθαρισμός ευαίσθητης περιοχής

Είναι σημαντικό να καθαρίζουμε την ευαίσθητη περιοχή μετά από κάθε αλλαγή πάνας. Καλό είναι να αποφεύγεται η συνεχής χρήση μωρομάντηλων ειδικά κατά τους πρώτους μήνες. Καθαρίστε το μωράκι κάτω από τρεχούμενο μωρό, για να αποτρέψετε την έξτρα τριβή, που δημιουργείται με τη χρήση μωρομάντηλων.

 

  • Χρήση προστατευτικής κρέμας αλλαγής πάνας

Κάθε αλλαγή πάνας πρέπει να συνοδεύεται από την ειδική κρέμα για σύγκαμα. Οι κρέμες αυτές είναι ειδικές κι εκτός από την ενυδατική τους δράση, έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν ένα αδιάβροχο, προστατευτικό φιλμ που απομονώνει το δέρμα από τα κόπρανα και τα ούρα.

 

  • Χρησιμοποιείστε προστατευτική πούδρα για σύγκαμα.

 

Σου προτείνουμε:

 

Fissan Baby Πούδρα
Fissan Baby Πούδρα

Η βρεφική πούδρα Fissan είναι ειδικά μελετημένη για να φροντίζει την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού. Απορροφά την περιττή υγρασία και βοηθά στην προστασία από ερεθισμούς. H προστατευτική της δράση έγκειται στην ικανότητά της να μειώνει την τριβή μεταξύ της πάνας και του δέρματος. Χαρίζει αίσθηση άνεσης μετά από κάθε αλλαγή πάνας και είναι δερματολογικά ελεγμένη.

 

 

Klorane Bebe Protective Baby Powder
Klorane Bebe Protective Baby Powder

Προστατευτική πούδρα της μηρογεννητικής περιοχής με καταπραϋντική καλέντουλα σε νέα μεταλλική σύνθεση. Περιέχει καταπραϋντική καλέντουλα από άνθη βιολογικής καλλιέργειας. Η μεταλλική της σύνθεση με τρυφερό και χαλαρωτικό άρωμα απορροφά την υγρασία, καταπραΰνει τις μικρές κοκκινίλες και τους ερεθισμούς και αφήνει ένα προστατευτικό φιλμ απαλότητας στο δέρμα.

 

  • Χαλαρά ρούχα & εσώρουχα

Προτιμήστε τα έναντι των στενών ρούχων ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτά δημιουργούν τριβή & υγρασία, που είναι ιδανικοί παράγοντες για τον ερεθισμό της περιοχής και την ανάπτυξη συγκάματος.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε το σύγκαμα μωρού;

Όσο κι αν προσέχουμε και τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής, για να αποτρέψουμε την εμφάνιση συγκάματος, αυτό μπορεί να κάνει την εμφάνισή του. Όταν συμβεί αυτό, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Αφήστε το μωράκι γυμνό από τη μέση και κάτω ανά τακτά: Διαστήματα, ώστε να αερίζεται η ευαίσθητη περιοχή και να μην είναι εγκλωβισμένη μέσα στην πάνα και τα ρούχα. Είναι ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει την επούλωση του ερεθισμού.
  2. Όταν φορέσετε την πάνα στο βρέφος, βεβαιωθείτε ότι δεν τη σφίγγετε: πολύ, για να αποφύγετε την τριβή, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση.
  3. Αυξήστε τη συχνότητα αλλαγής πάνας, ώστε το μωρό να μην είναι καθόλου εκτεθειμένο στις εκκρίσεις, όσο αυτό είναι εφικτό. Οι εκκρίσεις είναι εξαιρετικά ερεθιστικές.
  4. Μη χρησιμοποιείτε μωρομάντηλα στην περιοχή όταν αυτή είναι ερεθισμένη. Προτιμήστε την απευθείας επαφή με τρεχούμενο νερό για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής.
  5. Προμηθευτείτε την κατάλληλη αλοιφή για σύγκαμα

 

Βρες εδώ τις καλύτερες κρέμες αλλαγής πάνας για σύγκαμα.

 

Pharmasept Baby Care Extra Calm Cream
Pharmasept Baby Care Extra Calm Cream

Κρέμα καταπράυνσης των ερεθισμών, που ενυδατώνει το ευαίσθητο δέρμα. Η φυσική Βιζαβολόλη και η Αλλαντοΐνη προσφέρουν ήπια καταπραϋντική δράση στη βρεφική επιδερμίδα, ενώ το οξείδιο του ψευδαργύρου συμβάλλει στην αποτελεσματική αδιαβροχοποίηση της περιοχής αλλαγής πάνας.

Το έλαιο Χαμομηλιού και το εκχύλισμα Βρώμης περιποιούνται την επιδερμίδα και προσφέρουν αίσθηση ανακούφισης από πιθανούς ερεθισμούς. Η Προβιταμίνη Β5 και τα Ω3-Ω6 λιπαρά οξέα συμβάλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας και της υγρασίας της επιδερμίδας.

Χωρίς σιλικόνες, μεταλλικά έλαια, χρωστικές και αλκοόλ.

 

 

Septona Baby Calm n' Care
Septona Baby Calm n’ Care

Προστατευτική κρέμα συγκάματος με βάλσαμο & πανθενόλη. Τετραπλή προστασία από συγκάματα, ερεθισμούς, υγρασία, βακτήρια. Είναι ιδανική για την καθημερινή φροντίδα της ευαίσθητης βρεφικής επιδερμίδας, από την 1η μέρα.Η σύνθεσή της με φυσικούς μαλακτικούς παράγοντες προστατεύει την επιδερμίδα του μωρού σας από συγκάματα, ερεθισμούς, υγρασία και βακτήρια. Απλώνεται εύκολα.

Είναι υποαλλεργική, δερματολογικά & παιδιατρικά ελεγμένη, χωρίς parabens, αλλεργιογόνα, οινόπνευμα και σιλικόνες.

 

 

Frezyderm Baby Cream
Frezyderm Baby Cream

Frezyderm κρέμα συγκάματος απαλή, προστατευτική και αδιάβροχη. Ιδανική για την καθημερινή φροντίδα μηρογεννητικής περιοχής μετά από κάθε αλλαγή πάνας.

Η ειδική του σύνθεση σε χαμομηλέλαιο και πανθενόλη προσφέρει καταπραϋντική, αναπλαστική και επουλωτική δράση. Με 3% οξείδιο του ψευδαργύρου για αντισηπτική και αδιαβροχοποιητική δράση. Είναι κατάλληλη για κάθε ηλικία, δερματολογικά ελεγμένη, χωρίς άρωμα και parabens.

 

 

Sudocrem
Sudocrem

Κρέμα για σύγκαμα για μωρά για κάθε αλλαγή πάνας για την αντιμετώπιση των ερεθισμών. Βοηθά στην καταπράυνση και προστασία του ευαίσθητου δέρματος του μωρού σας από περαιτέρω ερεθισμό. Η Sudocrem διαθέτει μια υδατο-απωθητική βάση που σχηματίζει ένα προστατευτικό φραγμό, βοηθώντας έτσι να σταματήσει η επαφή των οποιονδήποτε ερεθιστικών ουσιών (ούρα και κόπρανα) με το δέρμα. Επιπλέον, η μαλακτική επίδραση του Sudocrem μπορεί να καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα, ενώ αφήνει μια μαλακή αίσθηση στο δέρμα.

 

 

Bepanthol Baby Balm

Η Bepanthol® Baby Balm Σύγκαμα Μωρού περιέχει 5% προβιταμίνη B5 και είναι η διάφανη ασπίδα προστασίας του μωρού σας από τα συγκάματα, επιτρέποντας στο ευαίσθητο δέρμα του να αναπνέει υποστηρίζοντας τη φυσική διαδικασία ανάπλασης του δέρματος.

Είναι κλινικά ελεγμένη ακόμα και σε πρόωρα νεογνά και δεν περιέχει ψευδάργυρο και αφαιρείται εύκολα χωρίς τριβή. Δεν περιέχει αλλεργιογόνα και συντηρητικά.

 

 

Mustela 123 Vitamin Barrier Cream

Η νέα Crème pour le change 1 2 3 της σειράς Mustela Bèbè έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αντιμετωπίζει τους παράγοντες που πυροδοτούν τον ερεθισμό του δέρματος χάρη στο μοναδικό συνδυασμό κατοχυρωμένων δραστικών συστατικών φυσικής προέλευσης.

 

 

Weleda Baby Derma White Mallow Nappy Change Cream
Weleda Baby Derma White Mallow Nappy Change Cream

Κρέμα αλλαγής πάνας με μολόχα και ήπια, φυσικά συστατικά. Περιποιείται την περιοχή της πάνας από την πρώτη ημέρα.

Προλαμβάνει τους ερεθισμούς στην περιοχή της πάνας και προστατεύει από την υγρασία. Θρέφει το εξαιρετικά ευαίσθητο, ξηρό δέρμα και το δέρμα με νευροδερματίτιδα. Είναι ιδανικό για την ανάπτυξη του υγιούς δέρματος. Χωρίς πρόσθετο άρωμα, χωρίς ερεθισμούς, μόνο χαμόγελα και το άγγιγμα της απαλής περιποίησης.

 

Τι να κάνετε σε περίπτωση που επιμένει το σύγκαμα;

Όταν το σύγκαμα και ο ερεθισμός επιμένει για περισσότερες ημέρες και δε φαίνεται να βελτιώνεται, τότε καλό είναι να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας, για να σας συμβουλεύσει.

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα