×

Τι Συμβαίνει Κατά την Πρόωρη Εμμηνόπαυση;

Συντάχθηκε:  18/10/2023, από , Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  2m, 31s

Σε μία εποχή που οι γυναίκες τεκνοποιούν σε μεγαλύτερη ηλικία και που η σύγχρονη γυναίκα θέλει- και μπορεί- να αισθάνεται δυνατή και κυρίως ενεργή σε κάθε τομέα ανεξαρτήτως ηλικίας, η πρόωρη εμμηνόπαυση αποτελεί μία κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζεται και όχι να επηρεάζει την ποιότητα της ζωής της.

Πάμε όμως να τη γνωρίσουμε καλύτερα, να μάθουμε τα αίτια και σημάδια της πρόωρης εμμηνόπαυσης αλλά και το τι κάνουμε αν βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση.

 

Τι είναι η πρόωρη εμμηνόπαυση και σε ποια ηλικία εμφανίζεται;

Ως πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια καλείται η κατάσταση εκείνη, που οι ωοθήκες της γυναίκας υπολειτουργούν ή παύουν να παράγουν ενεργά ωοθυλάκια πριν την ηλικία των 45 ετών (περίπου). Και για να το προσδιορίσουμε ηλικιακά, κανονικά η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης σε μία γυναίκα είναι τα 51 με 52 έτη.

 

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Ποια είναι τα πιο συνήθη αίτια;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που έχουν αναφερθεί για την πρόωρη εμμηνόπαυση, με βασικότερες την κληρονομικότητα (σε ποσοστό περίπου 10%), κάποια γονιδιακά αίτια, τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι ο θυρεοειδής και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καθώς κι ο τρόπος ζωής που συμπεριλαμβάνει την κακή διατροφή, το κάπνισμα κι άλλους εξωτερικούς παράγοντες.

Επίσης, έχουν αναφερθεί και χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Turner και το σύνδρομο εύθραυστου Χ. Η πρόωρη εμμηνόπαυση στα 43 ή κοντά στα 45 έτη όμως, μπορεί να προκληθεί και ιατρογενώς μέσω φαρμάκων, χειρουργικής αφαίρεσης ή θεραπείας με ακτινοβολία.

 

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Ποια είναι τα σημάδια που θα την καταλάβουμε;

Η συμπτωματολογία εμφανίζεται τις περισσότερες φορές ως εξής:

  • Εναλλαγές στη διάθεση της γυναίκας
  • Ακανόνιστες αιμορραγίες
  • Εφιδρώσεις κι εξάψεις
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Πτώση της σεξουαλικής επιθυμίας και της libido
  • Κολπική ξηρότητα και δυσπαρευνία
  • Ενίοτε ακράτεια ούρων
  • Διαταραχές σε συγκέντρωση και μνήμη

Η διάγνωση γίνεται με τον αντίστοιχο γυναικολογικό έλεγχο και τις απαιτούμενες εξετάσεις για πρόωρη εμμηνόπαυση. Αυτές περιλαμβάνουν τεστ ΠΑΠ, κολπικό υπέρηχο ωοθηκών, μαστογραφία και υπέρηχο μαστών, αιματολογικές και ορμονολογικές εξετάσεις με συγκεκριμένες τιμές σε FSH-LH-TSH-Προλακτίνη-οιστραδιόλη-τεστοστερόνη και AMH (αντιμυλλέριος ορμόνη).

Τα πιο συχνά προβλήματα που προκύπτουν στην πρόωρη εμμηνόπαυση είναι η υπογονιμότητα, τα καρδιολογικά προβλήματα και η οστεοπόρωση λόγω πτώσης τιμών των οιστρογόνων. Παράλληλα υπάρχει και μία διαφοροποίηση σε κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς και μεγαλύτερη συχνότητα σε λοιμώξεις του κόλπου και της ουροδόχου κύστης.

 

Πρόωρη εμμηνόπαυση & αντιμετώπιση: Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Η πρόωρη εμμηνόπαυση χρειάζεται την αντίστοιχη θεραπεία και κυρίως την πρόληψη για την καλή υγεία και φυσική κατάσταση της γυναίκας. Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη της οστεοπόρωσης με σκευάσματα ασβεστίου και βιταμίνης D, στην πρόληψη σε καρδιαγγειακά θέματα μέσω ΘΟΥ (Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης) και αντίστοιχα σκευάσματα όπως ειδικά αντισυλληπτικά.

Παράλληλα υπάρχουν ειδικά συμπληρώματα διατροφής για εμμηνόπαυση που βοηθούν στις εξάψεις, στην κολπική ξηρότητα και στις διαταραχές διάθεσης και ύπνου. Ο στόχος είναι η καλή υγεία της γυναίκας συνολικά και η βελτίωση της καθημερινότητάς της μέσα από τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Δυστυχώς, η πρόωρη εμμηνόπαυση αποτελεί μία ιδιαίτερη κατάσταση, που χρήζει αξιόλογης θεραπείας, αντιμετώπισης και πρόληψης στη λογική που προαναφέραμε. Ευτυχώς, όμως, δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο στο μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών.

MD, Msc, Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος. Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Ρώμης “LA SAPIENZA” και έλαβε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Ρώμης “TOR VERGATA”. Διατηρεί προσωπικό ιατρείο και συνεργάζεται με γνωστά ιδιωτικά μαιευτήρια.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα