×

Βιταμίνη C: Μια Ασπίδα Προστασίας κατά των Ιών

 26/03/2024 2m, 57s

Στον ιστότοπο της φημισμένης Mayo Clinic διαβάζουμε για τα οφέλη της βιταμίνης C την ίδια στιγμή που σε όλο τον κόσμο παρατηρείται τον τελευταίο μήνα άνοδος 20% της τιμής των πορτοκαλιών που είναι μια από τις κύριες πηγές πρόσληψης της βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι μια βιταμίνη που το σώμα σας χρειάζεται για να σχηματίσει αιμοφόρα αγγεία, χόνδρο, μυς και κολλαγόνο στα οστά. Η βιταμίνη C είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία επούλωσης του σώματός μας.

Σαν αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων μας από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών – μόρια που παράγονται όταν το σώμα μας διασπά τα τρόφιμα ή είναι εκτεθειμένο στον καπνό του τσιγάρου και την ακτινοβολία. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην καρδιοπάθεια, τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Η βιταμίνη C βοηθά επίσης το σώμα μας να απορροφά και να αποθηκεύει σίδηρο.

Επειδή το σώμα μας δεν παράγει βιταμίνη C, θα πρέπει να το καταναλώσουμε μέσω της διατροφής.

 

Πηγές Βιταμίνης C:

  • Η βιταμίνη C βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τις πατάτες, τις ντομάτες, τις πιπεριές, το λάχανο, τα λάχανα Βρυξελλών, το μπρόκολο και το σπανάκι.
  • Η βιταμίνη C είναι επίσης διαθέσιμη ως συμπλήρωμα από το στόμα, συνήθως με τη μορφή κάψουλων και δισκίων.

Τα άτομα με γαστρεντερικές καταστάσεις και μερικά είδη καρκίνου ενδέχεται να είναι ευαίσθητα σε ανεπάρκεια βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται επίσης για την αύξηση της απορρόφησης σιδήρου από την γαστρεντερική οδό.

Η σοβαρή ανεπάρκεια της βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αναιμία, αιμορραγία των ούλων, μώλωπες και κακή επούλωση πληγών (σκορβούτο).

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C για ενήλικες άνδρες είναι 90 χιλιοστόγραμμα και για ενήλικες γυναίκες είναι 75 χιλιοστόγραμμα.

 

Οι κύριες δράσεις της βιταμίνης C

  • Αντιοξειδωτική δράση: Η βιταμίνη C εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι καταστροφικά, υψηλής δραστικότητας μόρια που πιστεύεται ότι αποτελούν τη βάση πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.
  • Αντιγηραντική δράση: Η βιταμίνη C καταπολεμά και τη γήρανση, μιας και ευθύνεται για τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης της επιδερμίδας, καθώς επίσης η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της προστατεύει την επιδερμίδα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Έτσι, η βιταμίνη C λειαίνει τις ρυτίδες, ενισχύοντας την ελαστικότητα και χαρίζοντας φροντίδα και λάμψη στην επιδερμίδα.
  • Ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού: Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας τα αντισώματα και ενισχύοντας τα φαγοκύτταρα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος). Παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των μολύνσεων, στην προστασία ενάντια στους παθογόνους οργανισμούς και τέλος καταστρέφει βακτήρια και ξένους εισβολείς στον οργανισμό. Έχει ακόμη διαπιστωθεί ότι σε υψηλές ποσότητες η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή ιντερφερόνης και με τον τρόπο αυτό ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού κατά των ιών. Θεωρείται επίσης ότι μειώνει την παραγωγή ισταμίνης, συμβάλλοντας έτσι στην επούλωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας.

 

Αναβράζοντα δισκία 1g Vitamin C

vitorange_vit_c

Τα φαρμακευτικά εργαστήρια της UNI-PHARMA μελέτησαν και ανέπτυξαν το συμπλήρωμα διατροφής Vitorange, το οποίο συμπληρώνει τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C, ώστε να ανταπεξέρχεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Με υπέροχη γεύση πορτοκάλι.

Ενδείξεις:

  • Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Συμβάλλει στις φυσιολογικές μεταβολικές διαδικασίες που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας.
  • Συντελεί στον σχηματισμό κολλαγόνου για την καλή λειτουργία των οστών, των χόνδρων, των ούλων των δοντιών και του δέρματος.
  • Βοηθά το νευρικό σύστημα, διατηρώντας τη φυσιολογική ψυχολογική κατάσταση ενώ μειώνει το αίσθημα κούρασης και κόπωσης.
  • Προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.
  • Αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου.

 

Βρείτε το συμπλήρωμα διατροφής Vitorange στο ηλεκτρονικό φαρμακείο Pharm24.gr.

 

Πηγές Άρθρου:

  • InterMed
  • Mayo Clinic
  • BBC News

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα