×

Βρεφική Ακμή: Αίτια & Αντιμετώπιση

 07/06/2023 3m, 19s

Η βρεφική ακμή αποτελεί μια συνήθη κατάσταση για αρκετά νεογνά, τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Οι γονείς παρατηρούν πως το δέρμα του βρέφους τους έχει εξανθήματα. Δεν υπάρχει, βέβαια, κάποιος λόγος ανησυχίας, καθώς η βρεφική ακμή συνήθως υποχωρεί με την πάροδο του χρόνο.

Παρόλα αυτά, η βρεφική ακμή απαιτεί προσοχή από τον κάθε γονέα ξεχωριστά, γιατί αποτελεί μια ενοχλητική κατάσταση για κάθε βρέφος. Στο άρθρο που ακολουθεί, θα γίνει αναφορά στα αίτια, τη διάρκεια αλλά και τρόπους αντιμετώπισης με προϊόντα, για τη βρεφική ακμή.

 

Βρεφική Ακμή: Τι είναι & τι την προκαλεί;

H βρεφική ακμή αποτελεί ένα κοινό ακίνδυνο δερματικό εξάνθημα που επηρεάζει τα νεογέννητα μωρά. Βασική αιτία για τη βρεφική ακμή δεν υπάρχει ακόμα. Δεν οφείλεται σε μικροβιακή λοίμωξη, παρόλο που φλύκταινες με πύον είναι ένα συχνό σύμπτωμα.

Σε διάφορες θεωρίες που έχουν ειπωθεί, είναι ότι πρόκειται για κανονική ή φλεγμονώδης απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε βρέφη. Παράλληλα, δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αλλεργική αντίδραση, ενώ δε σχετίζεται ούτε με τον θηλασμό.

 

Βρεφική Ακμή: Πως εμφανίζεται στο μωρό;

Η βρεφική ακμή κάνει την εμφάνισή της με την μορφή κόκκινων σπυριών στο πρόσωπο, ιδιαίτερα στα μάγουλα, το μέτωπο, το πιγούνι και ενίοτε στην πλάτη. Το δέρμα επάνω και γύρω από τα σπυράκια κοκκινίζει. Μερικές φορές εμφανίζονται φλύκταινες γεμάτες πύον ή υγρό. Το εξάνθημα ενδέχεται να παραμείνει για μικρό χρονικό διάστημα και άλλοτε μεμονωμένες κηλίδες μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες.

 

Βρεφική Ακμή: Πότε παρουσιάζεται & πόσο διαρκεί;

Η βρεφική ακμή ενδέχεται να εμφανιστεί μέσα στις 2 πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί κατά τις πρώτες 48 ώρες της ζωής τους, αλλά 9 στις 10 περιπτώσεις σε μωρά άνω των 2 ημερών. Παρατηρείται η βρεφική ακμή να είναι πιο συχνή σε άρρενα βρέφη. Είναι, επίσης, πιο συχνή στα μωρά που είναι βαρύτερα κατά τη γέννηση και σε μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη ή με μικτή διατροφή.

Συνήθως, το εξάνθημα διαρκεί μόνο λίγες ημέρες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, έχει φύγει εντελώς μέσα σε δύο εβδομάδες. Πολύ σπάνια το εξάνθημα μπορεί να επιστρέψει και να υπάρξει μια υποτροπή. Αυτό μπορεί να συμβεί έως την ηλικία των 6 εβδομάδων. Συνήθως οι υποτροπές είναι ήπιες. Στην περίπτωση που δεν υποχωρεί το εξάνθημα, θα πρέπει να επισκεφτείτε το δερματολόγο για κλινική αξιολόγηση και εξειδικευμένη αγωγή.

Να γνωρίζεται πως η βρεφική ακμή είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 3 έως και 7 στα 10 μωρά την αναπτύσσουν. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Βρεφική Ακμή: Αντιμετώπιση & θεραπεία

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τη βρεφική ακμή. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να ανακουφίσετε το μωράκι σας, αλλά και προϊόντα για άμεση αντιμετώπιση.

Στο σπίτι, μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω:

  1. Αποφύγετε το υπερβολικό πλύσιμο του μωρού: τα μωρά έχουν ευαίσθητο δέρμα που αφυδατώνεται εύκολα.
  2. Μην πειράζετε οποιαδήποτε κηλίδα με πύον: είναι πιο πιθανό να συμβεί μια δερματική λοίμωξη.

Προϊόντα για βρεφική ακμή: εξασφαλίστε ότι τα προϊόντα περιποίησης του μωρού σας είναι χωρίς άρωμα και έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε βρέφη.

 

Ως προς τα προϊόντα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της βρεφικής ακμής, σας παρουσιάζουμε τα παρακάτω:

 

La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+
La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+

Το Lipikar SYNDET AP+ είναι ένα κρεμώδες αφρόλουτρο, κατάλληλο για νεογέννητα, βρέφη και παιδιά με δέρμα με τάση ατοπικού εκζέματος. Κατάλληλο για το ευαίσθητο, ερεθισμένο δέρμα με τάση κνησμού. Το Syndet AP+ προσφέρει άμεση καταπράυνση και μειώνει την έντονη ξηρότητα, ξεκινώντας από το ντους. Δεν περιέχει αρώματα.

 

Frezyderm Acnorm Baby
Frezyderm Acnorm Baby

Σύνθεση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του βρεφικού και παιδικού δέρματος με ακμή. Η συνέργεια των επιλεγμένων φυτικών συστατικών παρέχει αντιμικροβιακή, σμηγματορυθμιστική, αντιφλεγμονώδη και αντιερεθιστική δράση. Το σκεύασμα δεν περιέχει άρωμα, χρώμα, parabens, φαρμακευτικές ουσίες.

 

Hydrovit Anti-Acne Cream
Hydrovit Anti-Acne Cream

Κρέμα για την καθημερινή αντιμετώπιση της ακμής και της λιπαρότητας. Βοηθά στην καταπολέμηση του P. acnes, ενός βακτηρίου υπεύθυνου για τη δημιουργία ακμής. Περιορίζει τις φλεγμονές και τη λιπαρότητα. Δεν ξηραίνει την επιδερμίδα, δεν ερεθίζει, δεν προκαλεί φωτοευαισθησία. Κατάλληλη για νεογνά, βρέφη, παιδιά

 

 

Πηγές

Βρεφική Ακμή (larocheposay.com)

Βρεφική Ακμή (dermadvance.gr)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα