×

Αλλεργική ρινίτιδα & συμφόρηση: Αντιμετωπίστε τη με φυσικό τρόπο

 10/04/2024 3m, 13s

Η περίοδος της άνοιξης χαρακτηρίζεται από την καλυτέρευση στις καιρικές συνθήκες, την ανθοφορία, σε ένα γενικότερο κλίμα ευεξίας και τόνωσης. Παρόλα αυτά, η ανθοφορία σημαίνει και την αρχή στις αλλεργίες. Η συμφόρηση στη μύτη, η δυσκολία στον ύπνο, ο έντονος βήχας και η καταρροή, αποτελούν μερικά από τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί μια αλλεργική αντίδραση που προκαλεί φτέρνισμα, φαγούρα στη μύτη, καταρροή και πόνο στον λαιμό. Συνήθως, εμφανίζεται την περίοδο της άνοιξης, αλλά μπορεί να εμφανιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς οι αλλεργιογόνοι παράγοντες βρίσκονται στην καθημερινότητά μας και μας επηρεάζουν.

Μάθετε στο άρθρο που ακολουθεί, για τα αίτια και συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά και φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης, χωρίς φάρμακα.

 

Τι συμπτώματα έχει η αλλεργική ρινίτιδα;

Όπως θα δείτε και παρακάτω, τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά με αυτά του κρυολογήματος. Στα πιο συνήθη συμπτώματα, βρίσκουμε:

  • φτέρνισμα
  • φαγούρα στη μύτη
  • καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • κόκκινα και υγρά μάτια
  • βήχας
  • φαγούρα στον ουρανίσκο

Για να καταλάβετε ότι έχετε συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας, θα παρατηρήσετε πως αν έρθετε σε επαφή με έναν αλλεργιογόνο παράγοντα θα σας επηρεάσει άμεσα.

 

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες της αλλεργικής ρινίτιδας;

Όπως είναι φυσιολογικό, η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από μία αλλεργική αντίδραση. Οι κοινές αλλεργίες έχουν τις παρακάτω αιτίες:

  • γύρη από δέντρα, γρασίδι και ζιζάνια
  • ακάρεα
  • Κατοικίδια ζώα όπως σκύλοι και γάτες
  • μούχλα
  • σκόνη ξύλου, αλευρόσκονη και λάτεξ

 

💡Οι αλλεργίες σε πολλές περιπτώσεις είναι κληρονομικές

 

Πρόληψη για την αλλεργική ρινίτιδα

Είναι δύσκολο να αποφύγετε εντελώς πιθανά αλλεργιογόνα, αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε την έκθεση σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο που γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι προκαλεί την αλλεργική ρινίτιδα σας. Παρακάτω, υπάρχουν μερικοί τρόποι πρόληψης για να περιορίστε τα συμπτώματα:

  1. Αποφύγετε το άγγιγμα του προσώπου, στόματος, μύτης
  2. Να έχετε κλειστά τα παράθυρα της περιόδους έξαρσης της γύρης, όπως είναι η Άνοιξη
  3. Να χρησιμοποιείτε καλύμματα για παπλώματα και μαξιλάρια, για αποφυγή των ακάρεων
  4. Κρατήστε τα κατοικίδια μακριά από καναπέδες και κρεβάτια, όπου ξαπλώνετε δηλαδή
  5. Χρησιμοποιήστε φίλτρα στην ηλεκτρική σκούπα και το κλιματιστικό σας για να μειώσετε την ποσότητα των αλλεργιογόνων στον αέρα
  6. Να πλένετε τακτικά και σωστά τα χέρια σας
  7. Φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τη γύρη όταν είστε έξω και αλλάξτε άμεσα ρούχα όταν επιστρέφετε σπίτι

 

Αλλεργική ρινίτιδα: φυσική αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να επιτευχθεί και με την πρόληψη, αλλά και από εμάς τους ίδιους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ιατρική βοήθεια και αγωγή.

3 αποτελεσματικοί τρόποι φυσικής αποσυμφόρησης χωρίς ιατρική συνταγή, είναι:

  1. αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι ή σταγόνες για να ξεμπλοκάρετε τη μύτη σας (τα αποσυμφορητικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά κάτω των 6 ετών)
  2. ρινικά σπρέι με θαλασσινό νερό ή διαλύματα για να ξεπλύνετε το εσωτερικό της μύτης σας
  3. Φυσικά αντισταμινικά που δε θα προκαλούν υπνηλία

 

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα ρινικά σπρέι και συμπλήρωμα διατροφής για φυσική αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας.

Health Aid Allergforte 60tabs
Health Aid Allergforte 60tabs

Το Allergforte της HealthAid προσφέρει φυσική διατροφική υποστήριξη, χωρίς να προκαλεί υπνηλία ή λήθαργο. Συνιστάται η λήψη του προληπτικά ένα μήνα πριν την έναρξη του εποχιακού φαινομένου αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού.

 

Frezyderm Nazal Cleaner Allergy Spray
Frezyderm Nazal Cleaner Allergy Spray

Υπέρτονο αλατούχο διάλυμα 0,9% NaCl που ανακουφίζει από συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας, καταπραΰνει τη φλεγμονή και καθαρίζει τη ρινική κοιλότητα με ωσμωτική δράση. Προϊόν κατάλληλο για παιδιά άνω των 3 ετών, ενήλικες, εγκύους και θηλάζουσες.

 

Physiomer Nasal Spray 135ml
Physiomer Nasal Spray 135ml

Το PHYSIOMER Υπέρτονο είναι ένα φυσικό ρινικό αποσυμφορητικό που συμβάλλει στον αποτελεσματικό καθαρισμό των ρινικών οδών και στην αποκατάσταση της αναπνοής. Δεν προκαλεί εξάρτηση και είναι μία αποτελεσματική εναλλακτική έναντι των φαρμακευτικών αποσυμφορητικών σκευασμάτων για την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Κατάλληλο για ηλικίες άνω των 2 ετών.

 

 

Στο ηλεκτρονικό φαρμακείο του Pharm24 μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα προϊόντα για την αντιμετώπιση της αλλεργίας

 

Πηγές

Allergic rhinitis (nhs.uk)

Allergic rhinitis (nhsinform.scot)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα