×

Αντιμετωπίστε τη Βουλωμένη Μύτη Άμεσα & Αποτελεσματικά!

 27/03/2024 4m, 14s

Η βουλωμένη μύτη αποτελεί ένα καθημερινό πρόβλημα για εκατομμύρια ανθρώπους. Οι αιτίες που την προκαλούν είναι πολλές και η διάρκειά της μπορεί να είναι από μερικές ημέρες μέχρι και χρόνια, όταν μιλάμε για οξεία ρινική συμφόρηση.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα γίνει ανάλυση στα βασικά αίτια της ρινικής συμφόρησης ενηλίκων, αλλά και σε τρόπους αντιμετώπισης με φυσικό τρόπο και τα καλύτερα προϊόντα από το ηλεκτρονικό φαρμακείο του Pharm24.gr.

 

Βουλωμένη μύτη: Συχνά αίτια

Η βουλωμένη μύτη είναι μία ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση για τον ασθενή, καθώς η μειωμένη διέλευση αέρα από την αναπνευστική οδό προκαλεί:

  • αίσθημα δυσφορίας
  • πονοκέφαλο
  • αίσθημα κούρασης λόγω κακής ποιότητας ύπνου
  • κακή διάθεση
  • Βουλωμένα αυτιά

Για το πρόβλημα της βουλωμένης μύτης μπορούν να ευθύνονται αρκετές παθήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η πλειονότητα του πληθυσμού ταλαιπωρείται από ρινική συμφόρηση πάνω από μια φορά το χρόνο. Αποτελεί επακόλουθο φλεγμονής του ρινικού βλεννογόνου που καλύπτει το εσωτερικό της ρινός, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε έναν παθογόνο μικροοργανισμό είτε σε κάποιο αλλεργιογόνο.

 

Βουλωμένη Μύτη: Αίτια
Κρυολόγημα Το κοινό κρυολόγημα αποτελεί τη βασική αιτία της βουλωμένης μύτης. Πρόκειται για λοίμωξη που προκαλείται από ιό και μπορεί να επιφέρει και άλλα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο και πυρετό.
Γρίπη Η γρίπη, ευθύνεται και αυτή τη βουλωμένη μύτη, καθώς παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα όπως το κρυολόγημα, τα οποία όμως είναι πιο έντονα. Και στις 2 περιπτώσεις, μπορεί ένα αντιβιοτικό να μη δώσει 100% λύση στο πρόβλημα. Ο ασθενής θα χρειαστεί να φυσά τακτικά τη μύτη του, ώστε αυτή να απαλλαγεί από το ιογενές περιεχόμενο.
Ιγμορίτιδα Όταν παρατηρούμε ότι η βουλωμένη μύτη επιμένει και οι εκκρίσεις αρχίζουν να γίνονται πυώδεις, τότε μπορεί να έχει προκληθεί ιγμορίτιδα και συστήνεται μία επίσκεψη σε ΩΡΛ για την αντιμετώπισή της. Η βουλωμένη μύτη πολύ σπάνια είναι το μοναδικό σύμπτωμα της ιγμορίτιδας. Η τελευταία μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως: πυρετός, αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο, πονοκέφαλος, κόπωση, πόνος στο αυτί ή στα δόντια, κακοσμία στοματικής κοιλότητας.
Αλλεργίες Την άνοιξη και το καλοκαίρι η αλλεργική ρινίτιδα ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους με ρινική συμφόρηση, δυσκολία στην αναπνοή και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως έντονη φαγούρα και φτάρνισμα. Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε ευαισθησία σε κάποιο αλλεργιογόνο, δηλαδή μία κατά τα άλλα αβλαβή ουσία που όμως είναι ερεθιστική για κάποιους οργανισμούς.

 

Βουλωμένη μύτη: Διάγνωση

Επειδή η ρινική συμφόρηση περιλαμβάνεται στα συμπτώματα πολλών παθήσεων, χρειάζεται η διενέργεια ορισμένων εξετάσεων ώστε να ανιχνευθεί η αιτία που την προκαλεί. Αυτές οι εξετάσεις καθορίζονται από τον ιατρό και μπορεί να είναι:

  • Ενδοσκόπηση μύτης
  • Αλλεργικά tests
  • Καλλιέργεια ρινικού εκκρίματος
  • Αιματολογικές εξετάσεις
  • Ακτινογραφίες/Αξονική τομογραφία

 

Βουλωμένη μύτη: Αντιμετώπιση

Ο ΩΡΛ με την αξιολόγηση των εξετάσεων μπορεί να προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία για την κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Στόχος είναι η αντιμετώπιση της αιτίας που προκαλεί τη βουλωμένη μύτη, ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα και να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία του ασθενή.

Για να αντιμετωπιστεί η βουλωμένη μύτη, συμπληρωματικά με τη θεραπεία της αιτίας πρόκλησης προτείνεται είτε μια φυσική αντιμετώπιση στο σπίτι ή χρήση ενός προϊόντος αποσυμφόρησης:

  • διαρκής ενυδάτωση του οργανισμού
  • ρινικές πλύσεις με ειδικά διαλύματα
  • ρινικά σπρέυ
  • αντιισταμινικά ή/και αποσυμφορητικά σπρέι & φάρμακα
  • επαρκής ξεκούραση

 

Από το ηλεκτρονικό φαρμακείο του Pharm24.gr, σας προτείνουμε παρακάτω τα καλύτερα προϊόντα για φυσική αποσυμφόρηση της βουλωμένης μύτης:

 

Sinomarin Mini Spay Αποσυμφόρηση Της Ρινικής Κοιλότητας 30ml
Sinomarin Mini Spay Αποσυμφόρηση Της Ρινικής Κοιλότητας 30ml

To Sinomarin Mini Spray είναι ένα 100% φυσικό, κλινικά δοκιμασμένο ρινικό αποσυμφορητικό. Είναι υπέρτονο διάλυμα θαλασσινού νερού (2,3% σε NaCl) πλούσιο σε όλα τα ευεργετικά συστατικά της θάλασσας (μεταλλικά άλατα & ιχνοστοιχεία). Aνακουφίζει από τη ρινική συμφόρηση μέσω του φυσικού μηχανισμού της ώσμωσης, ρευστοποιεί τη βλέννα, καθαρίζει τις ρινικές κοιλότητες, ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνει τη μύτη.

 

Airmax Ρινικός Διαστολέας Μεσαίο Μέγεθος 1 Τεμάχιο
Airmax Ρινικός Διαστολέας Μεσαίο Μέγεθος 1 Τεμάχιο

Το Airmax είναι η τελευταία επαναστατική ανακάλυψη στον τομέα των «ρινικών διαστολέων». Το σχήμα του Airmax σχεδιάστηκε στηριζόμενο στην εμπειρογνωμοσύνη της αεροδυναμικής και η λειτουργία του έχει δοκιμαστεί και ελεγχθεί από ΩΡΛ ιατρούς. Η τοποθέτηση του Airmax στο εσωτερικό της μύτης έχει ως αποτέλεσμα να διευρύνει το στενότερο μέρος της ρινικής εισόδου και να αυξάνει την εισαγωγή αέρα.

 

RhinoZyn Συμπλήρωμα Διατροφής με Γαλακτοβάκιλλους & Βιταμίνη D για τη Μείωση των Οφθαλμικών, Ρινικών Συμπτωμάτων της Ρινίτιδας
RhinoZyn Συμπλήρωμα Διατροφής με Γαλακτοβάκιλλους & Βιταμίνη D για τη Μείωση των Οφθαλμικών, Ρινικών Συμπτωμάτων της Ρινίτιδας

Το συμπλήρωμα διατροφής RhinoZyn της Bluestone Pharma διαθέτει εξειδικευμένη σύνθεση που αποτελείται από γαλακτοβάκιλλους και βιταμίνη D, υποστηρίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στοχεύοντας στην πιο κοινή αλλεργική νόσο τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, το Rhinozyn είναι ένας μοναδικός και κλινικά ελεγμένος συνδυασμός πατενταρισμένων προβιοτικών στελεχών που επιλέγονται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, καθώς και για την αποκατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

 

Apivita Essential Oil Eucalyptus Ευκάλυπτος 10ml
Apivita Essential Oil Eucalyptus Ευκάλυπτος 10ml

100% βιολογικό αιθέριο έλαιο. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, διευκολύνει και απελευθερώνει την αναπνοή και βοηθάει στην τόνωση του ανοσοποιητικού και προστατεύει από το κρυολόγημα.

 

 

Breathe Right Ταινίες για Ρινική Απόφραξη 30 Τεμάχια
Breathe Right Ταινίες για Ρινική Απόφραξη 30 Τεμάχια

Οι ρινικές ταινίες BreathRight ανοίγουν την μύτη σας για να αναπνέετε καλύτερα και παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από την ρινική συμφόρηση που προκαλείται από το κρύωμα ή τις αλλεργίες. Επιτρέποντας ευκολότερη αναπνοή από την μύτη, οι ρινικές ταινίες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση, ακόμα και στην εξάλειψη του ροχαλητού.

 

Πηγές

Βουλωμένη μύτη: Από τι προκαλείται & πώς θεραπεύεται; (orltsounis.gr)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα