×

Ασβαγκάντα: Το Βότανο που Ανανεώνει & Ενδυναμώνει τον Οργανισμό

 01/04/2024 5m, 29s

Μελετώντας τα βότανα και τις ιδιότητές τους, ξεχωρίζουμε το φυτό Ασβαγκάντα που ανοίγει τους ορίζοντες της υγείας και ευεξίας για τον καθένα από εμάς. Με τη μοναδική του εμφάνιση και τις εκλεκτικές ιδιότητες, το Ασβαγκάντα δεν είναι απλώς ένα φυτό, αλλά ένα μοναδικό βότανο της φύσης που αναδύεται από το έδαφος, προσφέροντας τεράστια οφέλη για τον οργανισμό μας.

Διαβάστε το άρθρο μας παρακάτω και μάθετε ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για το Ασβαγκάντα, τα οφέλη της και πολλά άλλα που δε γνωρίζατε!

 

Τι είναι η Ασβαγκάντα (Ashwagandha);

Το Ashwagandha, εναπόκειται στα πιο σημαντικά βότανα της Αγιουρβέδα, μιας παραδοσιακής ιατρικής προσέγγισης που απορρέει από την Ινδία. Προέρχεται από το Withania somnifera, ένα μικρό αειθαλές θάμνο που ιατρικά χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης.

Παρ’ όλο που ορισμένοι μπορεί να το μπερδεύουν με το Physalis alkekengi, το Ashwagandha ξεχωρίζει για την αξία του στην ιατρική παράδοση. Αναδεικνύεται σε ένα φυτό που κερδίζει δημοτικότητα στις δυτικές χώρες, προσφέροντας ευεργετικά χαρακτηριστικά για την υγεία ως τοπική θεραπεία ή συμπλήρωμα διατροφής, παρέχονται ευρέως σε φαρμακεία σε διάφορες μορφές, όπως Ασβαγκάντα σε σκόνη.

Benefits of Ashwagandha (1)

 

Ashwagandha: ιδιότητες & οφέλη

Το φυτό Ασβαγκάντα (Ashwagandha) έχει συνδεθεί αρκετά με διάφορες καταστάσεις υγείας, όπου θεωρείται ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση ορισμένων αρνητικών καταστάσεων για τον οργανισμό. Παρακάτω θα δούμε 5 ιδιότητες του φυτού Ασβαγκάντα (Ashwagandha) στον οργανισμό μας.

Στρες & άγχος

Το Ashwagandha μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση στα συμπτώματα άγχους. Σε διάφορες μελέτες, οι ερευνητές έχουν αποφανθεί πως η χρήση Ashwagandha μπορεί να μειώσει αισθητά τα επίπεδα άγχους των ανθρώπων σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Σε κάποιες μελέτες μάλιστα η επίδραση αυτή περιελάμβανε μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία είναι μια ορμόνη του στρες.

Επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το Ashwagandha μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσω των επιδράσεών του στην έκκριση ινσουλίνης και στην ικανότητα των κυττάρων να απορροφούν γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος.

Ποιότητα ύπνου

Σύμφωνα με έρευνες φέρεται η Ασβαγκάντα να συμβάλλει με την καλή ποιότητα ύπνου. Σύμφωνα με συγκρίσεις που αφορούσαν εικονικά φάρμακα, η λήψη Ασβαγκάντα συνέβαλε στην καταπολέμηση της αϋπνίας σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων.

Αθλητικές επιδόσεις

Η Ασβαγκάντα (Ashwagandha) μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση και ενίσχυση των της φυσικής επίδοσης και αντοχής σε αθλητές. Παράλληλα συμβάλλει και στην ενίσχυση της δύναμης και συμβάλλει στην καταπολέμηση και μείωση της μυϊκής κόπωσης.

Υγεία του σπέρματος & αύξηση της τεστοστερόνης

Το φυτό Ashwagandha μπορεί να παίζει ρόλο στην αναπαραγωγική υγεία. Διάφορες έρευνες έδειξαν πως το Ashwagandha μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία του σπέρματος και την αύξηση τεστοστερόνης. Πιο συγκεκριμένα, οι μελέτες δείχνουν πως με τη λήψη Ashwagandha ανεβαίνει η συγκέντρωση, ο όγκος και η κινητικότητα του σπέρματος.

 

Πώς συνδέεται η Ασβαγκάντα με την κατάθλιψη;

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες φέρεται να υπάρχει σύνδεση του βοτάνου Ασβαγκάντα με την κατάθλιψη. Κάποιες έρευνες έχουν υποδείξει ότι τα εκχυλίσματα της Ασβαγκάντα μπορεί να έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και να βοηθούν στη μείωση των επιπέδων στρες και άγχους.

Οι ισχυρές ιδιότητες της Ασβαγκάντα ως adaptogen (ουσία που προσαρμόζεται σε φυσικούς παράγοντες στρες) πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ισορροπία των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, όπως οι νευροδοτούμενοι παράγοντες και οι ορμόνες, που σχετίζονται με τη διάθεση. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η Ashwagandha μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της κατάθλιψης, σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μελέτες εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη, και περισσότερη έρευνα απαιτείται για να κατανοήσουμε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο η Ασβαγκάντα μπορεί να επηρεάζει την ψυχική υγεία και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

 

Ασβαγκάντα (Ashwagandha): ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία;

Η κατάλληλα δοσολογία για την Ασβαγκάντα (Ashwagandha) διαφέρει και αλλάζει ανά κάποια χρονικά διαστήματα, κατά συνέπεια χρειάζεται συνεχής ενημέρωση. Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι δόσεις που κυμαίνονται από 250-1.250 mg ημερησίως είναι αποτελεσματικές για διάφορες καταστάσεις. Άλλες μελέτες προτείνουν δόσεις μεταξύ 300 mg και 1.000 mg ημερησίως για έως και τρεις μήνες. Ως προς τον τρόπο και ώρα λήψης της Ασβαγκάντα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία, καθώς μπορείτε να λάβετε το συμπλήρωμά σας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, ανεξαρτήτως αν έχετε φάει ή όχι.

Κατά συνέπεια, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Ashwagandha.

 

Έχει η Ασβαγκάντα παρενέργειες;

Το Ashwagandha κατά κύριο λόγο δεν έχει έντονες παρενέργειες για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικότερα όταν χρησιμοποιείται για έως και 3 μήνες.

Ωστόσο, το ashwagandha μπορεί να παρουσιάσει τις παρακάτω πιθανές παρενέργειες:

  • απώλεια εγκυμοσύνης σε υψηλές δόσεις
  • αλληλεπίδραση με ορισμένα φάρμακα, όπως βενζοδιαζεπίνες, αντισπασμωδικά ή βαρβιτουρικά
  • δυσφορία στο ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα
  • υπνηλία
  • διάρροια
  • εμετός

Μην ξεχνάτε πως οι επιδράσεις της Ashwagandha μπορεί να μην είναι άμεσες και μπορεί να χρειαστεί να τη λάβετε για αρκετούς μήνες πριν παρατηρήσετε τα αποτελέσματά της. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μιλάτε με έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι η Ashwagandha ή άλλα φυτικά συμπληρώματα είναι ασφαλή για τη χρήση σας.

 

Ποια είναι τα καλύτερα συμπληρώματα με Ασβαγκάντα στην αγορά;

Παρακάτω σας βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα συμπληρώματα με Ασβαγκάντα από κορυφαία brands, για αξιόπιστα και άμεσα αποτελέσματα.

Solgar Ashwagandha Root Extract 60veg.caps
Solgar Ashwagandha Root Extract 60veg.caps

Το Solgar Ashwagandha Root Extract αποτελεί την πρόταση της Solgar με Ασβαγκάντα. Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής στοχεύει στην αντιμετώπιση του στρες, στην ενίσχυση του Ανοσοποιητικού, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Health Aid Ashwagandha Root Extract
Health Aid Ashwagandha Root Extract

Το Ashwagandha Root Extract της HealthAid είναι τιτλοδοτημένο εκχύλισμα από υψηλής ποιότητας και καθαρότητας ρίζας του βοτάνου, με μεγάλη περιεκτικότητα σε withanolides (5,25mg) εμπλουτισμένο με φυσική βιταμίνη Ε. Κατάλληλο για όσους επιθυμούν ν’ αυξήσουν τα επίπεδα αντοχής, ενέργειας και ταυτόχρονα την πνευματική διαύγεια.

 

Pharmalead Black Range Easy Day Plus Ashwagandha 30veg.cap
Pharmalead Black Range Easy Day Plus Ashwagandha 30veg.cap

Συμπλήρωμα διατροφής για την ομαλή ψυχολογική λειτουργία

 

Ασβαγκάντα & βιταμίνες: πως συνδυάζονται;

Η Ασβαγκάντα συνήθως λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος, είτε ως κάψουλες ή σκόνη και συχνά συνδυάζεται με άλλα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και μετάλλων. Η συνδυαστική χρήση με βιταμίνες μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη γενική υγεία. Εδώ είναι μερικές βιταμίνες που μπορεί η Ασβαγκάντα να συνδυαστεί:

  1. Βιταμίνη C: Η Ασβαγκάντα με τη βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  2. Βιταμίνη D: Η Ασβαγκάντα μπορεί να συνδυαστεί με βιταμίνη D, καθώς και η βιταμίνη D συνδέεται με την ψυχική υγεία και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
  3. Συμπληρώματα B-Complex: Η Ασβαγκάντα μπορεί να συνδυαστεί με συμπληρώματα B-Complex, τα οποία περιλαμβάνουν βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9 και Β12. Αυτές οι βιταμίνες είναι σημαντικές για το νευρικό σύστημα και την ενέργεια.

 

Ανακαλύψτε στο online φαρμακείο του Pharm24.gr συμπληρώματα διατροφής με Ασβαγκάντα (Ashwagandha) από κορυφαία Brands!

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα