×

Αυτοάνοση Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Τι Είναι, Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

 07/06/2023 4m, 2s

Η νόσος Χασιμότο ή αλλιώς Θυρεοειδίτιδα Hashimoto αποτελεί ένα νόσημα του θυρεοειδή αδένα. Συγκαταλέγεται στα αυτοάνοσα νοσήματα και μάλιστα θεωρείται το πιο κοινό από αυτά.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία κατάσταση κατά την οποία, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τον θυρεοειδή αδένα ως ξένο σώμα κι έτσι προσπαθεί να τον καταπολεμήσει. Για τον λόγο αυτό, χαρακτηρίζεται και ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα. Αυτή η χρόνια φλεγμονή, οδηγεί τελικά σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς.

 

Συμπτώματα Χασιμότο: Πως μπορούμε να καταλάβουμε την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα;

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ξεκινούν σταδιακά και πολλές φορές δεν είναι άμεσα ορατά. Συνήθως, αρχίζουν να εμφανίζονται όταν η κατάσταση είναι πια προχωρημένη. Τα χαμηλά επίπεδα της θυρεοειδούς ορμόνης οδηγούν σε επιβράδυνση των ψυχικών και φυσικών διεργασιών, ολόκληρου του σώματος.

Η τυπική λοιπόν συμπτωματολογία του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Έντονη κόπωση και έλλειψη ενέργειας
  • Αυξημένη ευαισθητοποίηση του ψυχρού
  • Ξηρό και παχύ δέρμα
  • Ξηρά κι αδύναμα μαλλιά
  • Βραχνή φωνή
  • Δυσκοιλιότητα
  • Μυϊκή αδυναμία & κράμπες
  • Μουδιάσματα στα δάχτυλα και τα χέρια (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα)
  • Υπογονιμότητα
  • Χαμηλή λίμπιντο
  • Αύξηση του σωματικού βάρους
  • Πρησμένο πρόσωπο και σακούλες κάτω από τα μάτια
  • Αργή ομιλία, κινήσεις και σκέψεις
  • Χαμηλή διάθεση ή κατάθλιψη
  • Προβλήματα μνήμης
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Αργός καρδιακός ρυθμός
  • Ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • Αυξημένη χοληστερόλη
  • Μειωμένη ανάπτυξη (σε παιδιά)

 

Όποιο άτομο έχει υποθυρεοειδισμό, έχει και Χασιμότο;

Η νόσος Hashimoto είναι ένας από τους πιο συνήθεις τύπου υποθυρεοειδισμού, δεν είναι όμως και η μόνη αιτία που μπορεί να συμβεί μια υπολειτουργία του αδένα αυτού. Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν υποθυρεοειδισμό λόγω ουσιών, φαρμακευτικής αγωγής, βρογχοκήλης, ακτινοβολίας. Η ν.Hashimoto όμως είναι η πιο συχνή από αυτές τις αιτίες.

 

Τι λένε τα στατιστικά για τη Χασιμότο στην Ελλάδα;

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto προσβάλλει όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως γυναίκες μέσης ηλικίας. Είναι 3- 7 φορές συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Στην Ελλάδα, αν και δεν έχουμε ακριβή στατιστικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι πάσχουν πάνω από 1.000.000 άτομα. Η συχνότητα της νόσου είναι μεγάλη, ποικίλει ανάλογα με την εθνικότητα, τον τόπο διαμονής και τη διατροφή.

 

Χασιμότο: Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση;

Φύλο: Η Νόσος Χασιμότο εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες σε αναλογία έναντι των αντρών 9:1, μάλλον εξαιτίας των ορμονολογικών μεταβολών που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα.

Κληρονομικότητα: Οι πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου Χασιμότο αυξάνονται στην περίπτωση που κάποιο οικογενειακό μέλος έχει διαταραχές θυρεοειδούς ή άλλο αυτοάνοσο νόσημα.

Έκθεση σε ακτινοβολία: Τα άτομα που εκτίθενται σε υπερβολικά επίπεδα περιβαλλοντικής ακτινοβολίας είναι πιο επιρρεπή στη νόσο.

Διατροφή: Η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου, μπορεί να εντείνει τη φλεγμονή που προέρχεται από τη νόσο Χασιμότο. Ωστόσο, καμία διατροφή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.

 

Γιατί εμφανίζεται περισσότερο στο γυναικείο φύλο;

Λόγω των πολλών ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας (εμμηναρχή, εφηβεία, ωορρηξία, έμμηνος ρύση, κύηση, γαλουχία, εμμηνόπαυση) επηρεάζεται πιο συχνά η μεταβολική κι ορμονική ισορροπία στο σώμα της γυναίκας, με συνέπεια τις πιο συχνές μεταβολές και στα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδή.

 

Διάγνωση & Αντιμετώπιση Χασιμότο

Για την ολοκληρωμένη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού, απαιτείται ενδελεχής κλινική εξέταση, εξετάσεις αίματος καθώς και υπερηχογράφημα θυροειδούς. Όσον αφορά στις εξετάσεις αίματος, αν η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH) είναι υψηλή – πάνω από το φυσιολογικό εύρος αναφοράς – με θυροξίνη (FT4), που είναι χαμηλά – κάτω από το εύρος αναφοράς – αυτό δείχνει έναν υπό-ενεργό θυρεοειδή.

 

Τι διατροφή και τι είδους άσκηση πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με Χασιμότο;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη άσκηση για τους ανθρώπους, που πάσχουν από Hashimoto. Αυτό όμως που θεωρείται πολύ σημαντικό είναι:

  • Ο έλεγχος του βάρους και η πρόληψη της αύξησής του
  • Ο έλεγχος των επιπέδων του στρες
  • Η βελτίωση της ενέργειας
  • Η γενικότερη βελτίωση της διάθεσης, του αυτοέλεγχου και της αυτοπεποίθησης

Όσον αφορά στη διατροφή, μία διατροφή με μειωμένη πρόσληψη γλουτένης (προσοχή , όχι αποκλεισμός, αλλά περιορισμός) φαίνεται πως μπορεί να ωφελεί τα άτομα με Hashimoto ακόμη κι αν δεν έχουν Κοιλιοκάκη. Η φλεγμονή μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας πίσω από τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Ως εκ τούτου, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά, λιπαρά ψάρια) και χαμηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματά της.

 

Τελικά πρόκειται για ένα ιάσιμο νόσημα;

Ιάσιμο όχι, μιας και είναι αυτοάνοσο νόσημα. Είναι όμως αντιμετωπίσιμο και ρυθμίζεται εύκολα. Η αντιμετώπιση των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto εξαρτάται από τη χρονιότητα της νόσου και τη βαρύτητα των επιπλοκών αυτής.

Έτσι:

(i) Όταν υπάρχει ιδιαίτερη συμπτωματολογία ή σοβαρές επιπλοκές, αρκεί η τακτική παρακολούθηση από Ενδοκρινολόγο.
(ii) Εάν συνυπάρχει υποθυρεοειδισμός ή/και βρογχοκήλη, συστήνεται χορήγηση χαπιών θυροξίνης.
(iii) Εάν συνυπάρχουν σχετικά ευμεγέθεις όζοι στο θυρεοειδή δίδεται οδηγία για παρακέντηση αυτών με λεπτή βελόνη (FNA) και για τακτική παρακολούθησή τους σε βάθος χρόνου.
(iv) Τέλος, στις σπάνιες περιπτώσεις μεγάλης βρογχοκήλης ή επί συνύπαρξης ύποπτων για κακοήθεια όζων, προτιμάται η χειρουργική αφαίρεση του αδένα.

Ο Δημήτριος Μπούφας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή της Αθήνας το 2004. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε την θητεία του ως αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Καλύμνου και εν συνεχεία στο Πολυδύναμο Περιφερικό Ιατρείο της Αστυπάλαιας και τη στρατιωτική θητεία του συμμετέχοντας στη δύναμη της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του 251 ΓΝΑ.

Ακολούθως εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στην Ογκολογική Κλινική της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία». Ολοκλήρωσε την απαιτούμενη διετή άσκηση στην Παθολογία στην Ά Παθολογική Κλινική του ΓΝΑ ¨Σισμανόγλειο¨ και συνέχισε την ειδίκευσή του στην Ενδοκρινολογία και το Σακχαρώδη Διαβήτη στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού-Διαβητολογικό Κέντρο του ΓΝΑ «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού όπου απ’ όπου και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της “Ενδοκρινολογίας” το 2014.

Συγχρόνως παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε με βαθμό “Άριστα”.

Προτεινόμενα Άρθρα